Mai mulţi pacienţi ai Centrului de dializă din Suceava, în numele cărora a vorbit Vasile Dediu, reclamă condiţiile în care au făcut tratamentul fără de care nu pot supravieţui şi, mai grav, faptul că un mare număr de bolnavi s-a contaminat la tratament cu virusurile hepatice C şi B. Vasile Dediu este din comuna Baia şi a făcut dializă la centrul din Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava timp de 7 ani, perioadă în care a acumulat nenumărate nemulţumiri faţă de modul în care au fost trataţi pacienţii de către o parte a personalului medical şi faţă de medicaţia adjuvantă insuficientă. Capac însă a pus descoperirea că este purtător al celor două virusuri hepatice, de care este convins că le-a luat în spital, la tratament. De luna trecută, s-a transferat la un centru de dializă privat de la Târgu Neamţ, la fel ca alţi 19 suceveni. Dintre cei 20, doar patru nu sunt infectaţi cu unul dintre cele două virusuri hepatice, cei mai mulţi având virusul hepatitei C.
Contactat telefonic, unul dintre proprietarii acestui centru, dr. Constanţa Todirel Grosu, ne-a declarat, ieri, că într-adevăr sucevenii dializaţi încep să vină la Tîrgu Neamţ, în special cei din zona Fălticeni.
„Pacienţi din Fălticeni au auzit de noi, ne-au contactat telefonic, au venit, au vizitat centrul şi au apreciat condiţiile de aici. Au fost miraţi când au văzut că avem aparate speciale pentru cei infectaţi cu virus hepatic B şi C şi au întrebat de ce sunt sortaţi pacienţii. Când i-am controlat pentru alegerea aparatului, am văzut că doar patru nu sunt infectaţi”, ne-a declarat dr. Grosu. Din 43 de pacienţi, câţi are înscrişi până acum centrul Mediss Center Târgu Neamţ, jumătate sunt suceveni.
Personalul medical a decis voluntar scurtarea timpilor de dezinfecţie
Şeful Centrului de dializă din spital, dr. Mihai Ardeleanu, recunoaşte că infectarea cu virusurile hepatice reprezintă o problemă la Suceava: „şi noi ne-am înspăimântat de ce multă hepatită am descoperit”. Dr. Ardeleanu afirmă că, din cauza condiţiilor de austeritate bugetară, nu poate spune câţi pacienţi s-au îmbolnăvit de hepatită în decursul timpului, fără legătură cu dializa, şi în câte cazuri poate fi incriminată hemodializa, dar este sigur că au fost astfel de situaţii.
Medicul a explicat că prin dializă se poate lua virusul hepatitei, dacă nu se face dezinfecţia corectă a aparatului. Dezinfecţia se realizează în baza unui program care trebuie respectat şi, dacă nu a fost respectat, asta a decis cadrul medical care a manipulat aparatul.
„De fiecare dată, ca şef de centru, am încercat să asigur toate substanţele care sunt prevăzute în nomenclatorul de dializă pentru dezinfecţia aparatului. Singurul lucru pe care nu l-am putut asigura a fost timpul de dezinfecţie, pentru că am avut foarte mare aglomeraţie. Timpii aceştia au fost scurtaţi probabil câteodată voit de către cadrul medical care a manipulat aparatul, din cauza aglomeraţiei cu care ne-am confruntat de ani de zile la dializă, aglomeraţie pe care, de altfel, am reclamat-o tot timpul, dar cu care nu am avut cum să mă lupt. Bolnavii erau din ce în ce mai mulţi, numărul de aparate a crescut, dar prea puţin faţă de ceea ce ar fi trebuit”, a spus dr. Ardeleanu.
Prima evaluare pentru determinarea virusului hepatic s-a făcut în spital pentru toţi pacienţii dializaţi abia în urmă cu doi, trei ani, prin urmare nu există un „moment zero” pentru toţi pacienţii. Motivaţia e simplă şi de natură financiară: un test pentru determinarea virusului hepatitei B costă în jur de 40 de lei, la fel ca şi cel pentru hepatita C. 80 de lei pentru un bolnav a fost o sumă considerată mare de foştii manageri ai spitalului, până în 2007, care au preferat să facă economii. „Doar în urmă cu doi-trei ani pentru prima dată am putut face la toată lumea analizele, la 200 şi ceva de persoane, când şi noi ne-am înspăimântat de ce multă hepatită am descoperit. După aceea s-a vaccinat toată lumea gratuit pentru hepatita B, pentru C încercăm să respectăm toţi timpii de dezinfecţie. A fost o problemă legată doar de îngrozitoarea aglomeraţie pe care am avut-o la centru. Nu avem o analiză făcută în timp şi nu am făcut asta pentru că nu am avut bani”, a explicat doctorul.
Potrivit acestuia, din cele 250 de persoane dializate, aproximativ 50 la sută au virusul hepatitei C şi cel puţin 30-40 la sută au hepatită B. Mulţi dintre ei au ambele tipuri de virus.
Medicii suceveni încearcă să oprească exodul bolnavilor către Târgu Neamţ
Întrebat dacă este posibil ca cel puţin un pacient să se fi contaminat în timpul dializei, dr. Mihai Ardeleanu a răspuns că „este foarte posibil ca la dializă să se fi contaminat mai mult decât un bolnav”.
„Nu am să spun niciodată că dializa a fost perfectă. S-a făcut o dializă în condiţiile de spital şi în condiţiile de buget care au fost puse la dispoziţie. Tot timpul am atras atenţia cu privire la aglomeraţia de la dializă, că este necesar să păstrăm circuitele care se impun, de către Medicina Preventivă, pentru alimente, pentru deşeuri contaminate, dar astea au fost condiţiile din spital. Inclusiv Medicina Preventivă a venit, a constatat că nu se îndeplinesc aceste circuite, dar nu a putut să închidă centrul pentru că era singurul din judeţ”, a afirmat medicul.
Centrul de dializă din spital îşi va restrânge însă activitatea. Dr. Ardeleanu a spus că, odată cu darea în folosinţă a centrului privat Frezenius, în două, trei săptămâni, pacienţii dializaţi vor fi transferaţi aici. În spital va mai fi doar o staţie de dializă, cu trei-patru aparate noi, ce urmează a fi aduse aici.
„Firma Frezenius a programat pentru săptămâna viitoare o retestare a tuturor pacienţilor, ca să vedem momentul zero de intrare în centrul privat. Fiecare bolnav va face de fiecare dată dializă pe acelaşi aparat, respectând nemţeşte toţi timpii de dezinfecţie. Vrem să vedem care sunt purtători de hepatite B şi C, apoi vom face repartiţia pe saloane, pe aparate, în funcţie de asta. Va fi salon cu hepatită B, salon cu C, salon non B şi salon non C”, a arătat medicul.
Centrul Frezenius are 44 de aparate de dializă, faţă de 32, câte erau în spital, dar dintre care au funcţionat constant doar 28. Aparatele din spital urmează a fi casate, având peste 70.000 de ore de funcţionare, cu norma de casare îndeplinită 200 la sută. Dr. Ardeleanu crede că prin darea în folosinţă a noului centru Frezenius va fi oprit şi exodul bolnavilor către Târgu Neamţ deoarece vor avea şi la Suceava condiţii la fel de bune.
Concurenţa de la Târgu Neamţ, dr. Constanţa Todirel Grosu, provoacă: „El va încerca să ofere ceva, noi oferim deja ceva. Pacientul alege. Competiţia este frumoasă, binevenită şi în interesul pacienţilor”.
(21 apr 2010, 13:22:02