Acum patru ani, un preot sucevean punea piatra de temelie la o nouă biserică în Suceava, în cartierul „Tinereţii”, la ieşirea din Burdujeni spre Plopeni. Biserica urma să poarte hramul „Sf. Vasile cel Mare”. Pentru biserică şi curtea din jurul acesteia, preotul Dumitru Hirghiligiu alesese 17 ari, din terenul proprietate personală. În perioada 2006-2007, preotul Hirghiligiu a început lucrările la Biserica „Sf. Vasile cel Mare”. Ulterior, lucrările au fost sistate. Părintele a spus că vecinii din cartierul unde locuieşte, şi unde a dorit să ridice o biserică, i-au luat din teren, tocmai din calea de acces spre biserică.
„Nu vreau altceva, decât dreptate”
„Mă aflu în imposibilitatea de a continua lucrările la biserică, pentru că dintr-un drum de trei metri lăţime, pe care puteam să intru cu maşina cu materiale, a mai rămas doar o cale de acces de 1,70 metri, care nu-mi permite să mai intru cu nici un utilaj. A fost şi motivul pentru care, la sfârşitul anului 2007, am fost nevoit să sistez lucrările la biserică”, ne-a povestit preotul Hirghiligiu, care slujeşte de mai bine de zece ani la Biserica „Sf. Constantin şi Elena” din cartierul Burdujeni. El ne-a mai spus că viaţa lui se împarte între rugăciuni şi procese. A avut până acum procese peste procese cu vecinii, care, spune el, i-au intrat pe terenul pe care îl deţine cu acte în regulă.
„Nu vreau altceva, decât dreptate. Legea să-şi spună cuvântul. Am expertize, acte doveditoare că deţin acest teren, şi, totuşi, nu mă pot folosi de el”, a mai completat preotul.
„26 de procese şi patru comisii de expertiză”
Preotul Hirghiligiu, care are şase copii, dintre care trei minori, ne-a povestit că a fost ajutat de părinţii lui şi de socri, pentru a cumpăra în Lanişte – Cartierul Tinereţii – Burdujeni, 17 ari de pământ pentru a construi Biserica „Sf. Vasile cel Mare”, cu binecuvântarea ÎPS Pimen. „În anul 2006, am început lucrările la biserică, lucrări care, în anul 2007, în luna mai, au fost aduse până la stadiul: 21 m lungime, 10 m lăţime şi 6 metri înălţime. De atunci şi până în prezent, umblu prin procese, 26 de procese şi patru comisii de expertiză, din cauza vecinilor pe care îi am. Aceştia mi-au luat şase ari de pământ, conform experţilor, expertizelor judecătoreşti, făcând gard pe drumul meu de acces, pe drumul făcut de mine, pe pământul cumpărat de mine, neavând, astfel, acces la drum, pentru aprovizionarea cu materiale la Sfânta Biserică”, ne-a povestit preotul.
Visul dus mai departe
Pentru că nu şi-a abandonat visul de a construi o biserică în noul cartier din Burdujeni, la sfârşitul anului 2008 a început o altă construcţie de biserică, pe terenul său, chiar la stradă, pentru ca nimeni să nu mai poată să-i blocheze drumul de acces către lăcaşul de cult. Preotul a întâmpinat multe piedici şi de această dată, dar nu s-a lăsat. Cu un miliard de lei vechi primit de la Primăria Suceava şi cu sprijinul personal al primarului Sucevei, Ion Lungu, după cum ne-a declarat preotul Dumitru Hirghiligiu, acesta a reuşit să obţină autorizaţia de construcţie a bisericii, care a păstrat acelaşi hram, „Sf. Vasile cel Mare”.
Deviere, cu 500 de milioane de lei vechi
„Fiind o fire ambiţioasă, m-am apucat la capătul de la deal al pământului meu, chiar la stradă, să fac o biserică. Aici am avut alt necaz cu firma E.ON, care are un stâlp pe terenul meu intabulat. Eu plătesc impozite la stat pentru acest teren. Pentru că E.ON nu a vrut să facă devierea reţelei electrice, care trecea pe deasupra bisericii (nu puteam să acopăr biserica, până când nu aveam devizul de lucrări), am făcut-o eu, pe cheltuiala mea. M-a costat aproximativ 500 de milioane de lei vechi, pentru devierea reţelei electrice”, ne-a declarat preotul Hirghiligiu.
Pe 22 august, sfinţirea Bisericii „Sf. Vasile cel Mare”
În acest moment, biserica este acoperită cu tablă şi aşteaptă să fie pictată pe interior. Se lucrează la prăznicar sau sala de mese, unde se vor face praznicele, care va fi la subsolul bisericii. Tot la subsol va fi amenajată o bucătărie. Capacitatea maximă a bisericii este de aproximativ 150 de persoane. Lăcaşul de cult va fi sfinţit de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pe 22 august, anul acesta.
„Am avut numai necazuri: bani cheltuiţi pentru comisiile de expertiză, avocaţi, deviere reţele electrice. Cu aceşti bani, câte nu aş fi făcut pentru biserică?! Rog justiţia română să facă dreptate, conform actelor pe care le am, nelăsându-se influenţată de nimeni şi de nimic. Vă mai spun că muncitorii care lucrează la biserică sunt din alt judeţ, şi trebuie să le asigurăm trei mese pe zi şi cazare”, a mai declarat preotul.
Prima biserică transformată în grădiniţă
Pentru că în toţi aceşti ani, preotul Hirghiligiu nu a convins autorităţile că dreptatea este de partea lui, şi că „drumul de acces la prima biserică îi aparţine”, s-a hotărât să doneze „suprafaţa de 178 metri pătraţi teren arabil şi 338 metri pătraţi teren curţi - construcţii”, după cum reiese din acte, Parohiei „Sf. Vasile cel Mare”, ce aparţine de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, pentru construirea unei grădiniţe cu program prelungit, care va funcţiona pe strada Cuza Vodă, nr. 86, Cartierul Tinereţii (Lanişte) – Burdujeni.
În decizia dată de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor se mai specifică faptul că preotul paroh Dumitru Hirghiligiu este singur răspunzător de construirea grădiniţei cu program prelungit, şi „răspunde de ducerea la îndeplinire a celor specificate în conformitate cu temeiurile şi prevederile legale”.
Ajutaţi biserica!
„Vă rog să ajutaţi cu fonduri băneşti la pictarea Sf. Biserici, la cumpărarea Sf. Evanghelii, Sf. Vase, Sf. Chivot, catapeteasma, clopote, strane, praguri, epitaf, cununii, mobilier în sala de praznice, bucătărie. Banii pot fi depuşi la BCR Suceava – Agenţia Curtea Domnească, în contul RO62RNCB 0244074830880001 sau personal la Biserica „Sf. Vasile cel Mare”, telefon 0744 273 636. Pe ctitorii, binefăcătorii, donatorii, ostenitorii şi ajutătorii sfântului locaş de cult să-i pomenească Domnul Dumnezeu Întru Împărăţia Sa”, a mai spus preotul paroh Dumitru Hirghiligiu.
(22 apr 2010, 17:17:07