Elevii Şcolii Stroieşti au avut parte ieri de o lecţie în aer liber. În loc de matematică, română sau istorie, copiii au învăţat cum să preţuiască natura. În afara dascălilor de la şcoală, „profesori” au mai fost şi reprezentanţii Primăriei Stroieşti, cei care au pus la cale acţiunea.
După ce acum câteva săptămâni au ecologizat şanţurile drumului european care traversează localitatea, dar şi porţiuni ale unor drumuri judeţene şi comunale, elevii de la Stroieşti au recidivat ieri. Şi chiar dacă au schimbat stiloul cu hârleţul, copiii nu au dat semne că s-ar încurca. Mulţi dintre ei erau deja familiarizaţi cu astfel de activităţi, singura diferenţă fiind aceea că acum au lucrat alături de colegii de şcoală şi profesori.
„E un pic mai greu decât acasă şi asta pentru că e deal şi pământul e cu iarbă, iar asta face să se sape mai greu”, a mărturisit Veronica Elena Greluţ, o elevă de clasa a VI-a prezentă la acţiunea de ieri.
„Vinovaţi” pentru „chiulul” de la ore sunt cei din conducerea Primăriei Stroieşti. Primarul Ionică Băiţan a precizat că acţiunea începută ieri va mai avea o parte miercuri, când se va definitiva plantarea a 5.000 de puieţi de salcâm.
„Puieţii sunt plantaţi pe dealul Pripasna, afectat de alunecări de teren în urmă cu doi ani, fapt ce pune în pericol zece case aflate în zonă”, a declarat primarul Băiţan.
„Este o lecţie despre cum să preţuim natura”
Puieţii de salcâm au fost primiţi drept sponsorizare din partea Direcţiei Silvice Suceava şi provin de la Pepiniera de la Salcea. La finalul acţiunii, salcâmii vor acoperi o suprafaţă de aproximativ 1,5 km.
„Este o lecţie despre cum să preţuim natura. Are aceeaşi importanţă ca şi celelalte materii şcolare şi sper să se organizeze şi alte acţiuni similare”, a spus Florin Ruşti, unul dintre profesorii prezenţi ieri la plantat salcâmi.
La acţiune au participat aproape 200 de elevi din clasele a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII-a şi a VIII-a, iar „orele” au fost supervizate de învăţători şi profesori ai Şcolii Generale Stroieşti, în frunte cu directorul Aurel Coroamă.