Vechiul conac boieresc de la Costâna, transformat în centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, adăposteşte 176 de adulţi cu boli irecuperabile. Beneficiarii sunt ajutaţi să-şi învingă temerile, „rătăcirile minţii”, prin creaţie. Bolnavii îşi ocupă timpul, zi de zi, în ateliere de lucru, unde sunt ajutaţi să facă colaje pe pânză de sac, ornamente din sfoară, împletituri din sfoară, împletituri şi aranjamente din pănuşi de porumb şi alte plante, lemn, coroniţe din cetină de brad, felicitări, mărţişoare, păpuşi decorative, cusături, obiecte din lut, lumânări parfumate. Multe dintre obiectele confecţionate de bolnavi sunt aşezate pe pereţii centrului, dând culoare, „viaţă” încăperilor, dar şi o satisfacţie celor care le-au realizat.
Înţelegerea problemelor persoanelor bolnave
Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna, în parteneriat cu Fundaţia Ana, a obţinut finanţarea unui proiect în valoare de 150.000 de lei din partea Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Handicap, la care se adaugă 16.000 de lei cofinanţare.
Pe baza acestui proiect, la Costâna s-au înfiinţat ateliere protejate: atelier de olărit şi lumânări, atelier de obiecte decorative şi atelier de croitorie, pentru beneficiarii centrului.
Proiectul „De la surse la resurse”, după cum ne-a declarat şeful Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna, Marius Mihai Boghian, a fost o reuşită a anului 2009.
„Toţi cei implicaţi în realizarea proiectului au depus eforturi uriaşe pentru ca unul din cele mai importante obiective, şi anume, promovarea înţelegerii problemelor legate de handicap şi mobilizarea susţinerii demnităţii, drepturilor şi bunăstării persoanelor cu handicap, să fie îndeplinit. În acest an, avem în derulare un alt proiect, care se referă la restructurarea centrului, mai precis înfiinţarea unui nou centru pentru 50 de bolnavi, în comuna Todireşti”, a mai completat Marius Boghian.
„Fiecare are un drum...”
Pentru că i-am vizitat pe bolnavii de la Costâna într-una din zilele campaniei „Porţi deschise”, desfăşurată săptămâna trecută, la iniţiativa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, ei ne-au pregătit şi un scurt program artistic, cu piese de muzică populară (au cântat doi beneficiari, Lăcrămioara şi Ştefan), un moment poetic (interpretarea a fost realizată de Carmen şi Andrei, doi bolnavi din centru) şi dansul „Hora”.
Spectacolul pregătit de bolnavi a fost unul emoţionant. Boala a transformat nişte oameni maturi, trecuţi de prima tinereţe, în persoane cu minte şi emoţii de copil, care aşteptau să primească o îmbrăţişare de la oricine era în preajma lor. Cei care nu au fost „prinşi” în programul artistic au pictat icoane pe sticlă sau au făcut împletituri. Poate că ar fi bine să ne amintim de cuvintele pe care le-a spus Nicolae Iorga, „Fiecare are un drum pe care poate fi condus, dar nu i se poate crea un alt drum decât acela pe care e chemat să meargă”.
„Acasă”, la Mitoc
În cadrul campaniei „Porţi deschise”, în aceeaşi zi, s-a vizitat şi Centrul de Recuperare şi Reabilitare Mitocu Dragomirnei şi Locuinţă Maxim Protejată, unde am putut admira o expoziţie de colaje şi obiecte confecţionate de beneficiarii centrului cu ajutorul instructorilor de ergoterapie.
În Centrul de Recuperare şi Reabilitare de la Mitocul Dragomirnei sunt internate aproximativ 50 de persoane adulte (39 la Centrul de Recuperare şi zece la Locuinţa Maxim Protejată), cu vârste cuprinse între 20 şi 62 de ani. Beneficiarii sunt implicaţi în mai multe activităţi de socializare. Săptămâna trecută, bolnavii, împreună cu personalul şi conducerea Protecţiei Copilului Suceava, au plantat pomi fructiferi în curtea centrului de recuperare.
Terapie ocupaţională
La atelierul de terapie ocupaţională, bolnavii de la Mitocu Dragomirnei sunt organizaţi pe grupe de lucru, în cadrul cărora confecţionează diferite articole decorative: colaje, tablouri, împletituri din sfoară, tricotaje, felicitări. Alţi beneficiari ies în timpul liber în curtea centrului şi joacă şah, fotbal sau sunt antrenaţi în activităţi agricole. Mulţi dintre ei sunt pasionaţi de bucătărie şi atunci sunt programaţi pentru a pregăti masa, pentru colegii lor. Fiecare bolnav are un program individual de activitate, în funcţie de formele de terapii recomandate, kinetoterapie şi masaj, consiliere şi terapie sportivă, activităţi de relaxare, educaţie civică, terapie educaţională, socioterapie.
Aceştia au prezentat şi un program artistic, „vedetele” fiind beneficiarii organizaţi în Grupul „Vinovaţii fără vină”, care au interpretat mai multe piese de muzică populară. Invitaţii speciali ai spectacolului au fost trei elevi de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, care au prezentat sceneta „De la lume adunate şi iarăşi la lume date”, Formaţia „Dinamic” şi interpreta de muzică populară Nicoleta Cojocaru.