Taxa de poluare, care scoate din buzunarele proprietarilor de maşini aduse din străinătate cel puţin câteva mii de lei, începe să fie anulată de instanţele de judecată. Se întâmplă şi la Suceava, existând deja patru decizii definitive şi irevocabile prin care oamenii care au deschis procese îşi pot înmatricula maşinile fără a mai achita taxa. Alte câteva sute de suceveni, cu procese pe rol, la prima instanţă sau în recurs, speră să obţină aceleaşi decizii.
Persoanele care încearcă să obţină anularea taxei de poluare sunt împărţite în două categorii: o parte au achitat taxa şi acum au acţionat în judecată organul fiscal pentru a-şi recupera banii, în timp ce alţii au refuzat să o plătească şi se luptă să obţină o decizie prin care să-şi poată înmatricula vehiculele aduse din străinătate fără a mai scoate vreun leu din buzunar în contul acestei taxe.
În mare, ambele tipuri de acţiuni în instanţă se bazează pe argumente similare, fiind vorba de dispoziţiile unui articol din Tratatul Comunităţii Europene, care nu permite favorizarea statului român în favoarea altuia.
Avocaţii celor care au deschis procese argumentează că nu este permis ca pentru o maşină adusă din spaţiul UE să se perceapă o taxă de poluare, în timp ce pentru maşinile autohtone nu se percepe nici un leu în contul acestei taxe, indiferent de vechime
În acest fel, explică avocaţii, apare principiul discriminării, la care sunt supuşi cei care trebuie să plătească bani în plus doar pentru că maşina cumpărată nu este din România.
Patru decizii definitive, în jur de 200 de procese pe rol
Sucevenii care s-au hotărât să lupte în instanţă împotriva statului român şi-au înregistrat în primă fază cauzele la Tribunalul Suceava, Secţia Contencios Administrativ. Cei care nu au plătit taxa de poluare au dat în judecată Serviciul Public, Comunitar, Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, cerând instanţei să oblige instituţia aflată în subordinea Prefectului Judeţului Suceava să le înmatriculeze maşina fără taxă.
Unii au obţinut decizii favorabile, astfel că Serviciul de Înmatriculări a făcut recurs. Din a doua parte a lunii martie, au început să apară şi deciziile definitive şi irevocabile, pronunţate de Curtea de Apel Suceava, care au confirmat decizia primei instanţe. Astfel, sucevenii au primit hotărâri prin care Serviciul de Înmatriculări este obligat să le înmatriculeze maşinile fără achitarea taxei.
După cum a precizat comisarul şef Florin Chiaptanaru, şeful Serviciului de Permise, până la începutul săptămânii trecute existau patru astfel de decizii care au fost deja comunicate instituţiei, ceea ce coincide cu o victorie definitivă a celor care au deschis procesul.
Pe rolul instanţelor de judecată se află alte câteva sute de procese de acest gen, majoritatea fiind în judecare la prima instanţă, însă existând şi câteva ajunse în faza de recurs, la Curtea de Apel Suceava.
Cu maşina în parcare de mai bine de jumătate de an, aşteptând recursul
Dacă unii suceveni au procese pe rol, alţii au renunţat la lupta în instanţă. Explicaţia este că procesele durează mult (oficial, termenele sunt foarte lungi din cauza numărului mare de dosare), numerele provizorii pentru maşinile aduse din străinătate sunt valabile trei luni, iar apoi maşina nu mai poate fi utilizată.
Cei care au însă sume mari de plătit în contul taxei aşteaptă, de voie, de nevoie. Este şi cazul lui Adrian Grigoruţă, un tânăr din Suceava care în luna februarie a anului trecut şi-a achiziţionat din Germania un autoturism BMW, de 2.998 centimetri cubi, fabricat în anul 2004. Taxa de poluare calculată în cazul său este imensă, 23.370 de lei, aşa că a contestat în instanţă legalitatea ei. A depus acţiune pe 5 noiembrie 2009, şi, la primul termen, care i s-a stabilit pe 17 decembrie 2009, la Tribunal, a câştigat. Juristul Serviciului de Permise a făcut recurs, iar termenul a fost stabilit tocmai la finele acestei luni.
Proprietarul nu mai poate folosi maşina BMW pe străzi de aproximativ şapte luni de zile, după ce numerele provizorii străine şi apoi cele roşii româneşti au expirat.
Sute de suceveni cer restituirea taxei deja achitate
De altfel, avocaţii celor care au deschis astfel de procese au încercat să obţină, printr-o Ordonanţă Preşedinţială, o decizie prin care maşinile aflate în astfel de situaţii să fie înmatriculate provizoriu până ce instanţa se pronunţă definitiv şi irevocabil privind procesele aflate pe rol, însă deocamdată nu s-a reuşi acest lucru.
În afara sucevenilor care se judecă pentru a-şi putea înmatricula maşinile aduse din spaţiul Uniunii Europene fără a achita taxa, alte câteva sute au pe rol dosare în care cer restituirea taxei deja achitate.