Ziua de doliu naţional în memoria preşedintelui polonez Lech Kaczynski, a soţiei acestuia şi a celorlalte 94 de persoane care şi-au pierdut viaţa sâmbăta trecută, în catastrofa aeriană produsă la Smolensk, a fost marcată, ieri, la Catedrala Catolică din municipiul Suceava, printr-un Requiem, la finalul Liturghiei.
Alături de credincioşii catolici, la slujba religioasă oficiată de preoţii Isidor Mocanu şi Andrzej Staszkovian a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, împreună cu parlamentarii de Suceava Orest Onofrei şi Ioan Bălan şi primarul de Suceava, Ion Lungu. Prezenţa şefului administraţiei judeţene şi a celorlalţi oficiali a fost apreciată de preotul vicar, care le-a mulţumit pentru solidaritatea arătată poporului polonez, iar credincioşii catolici din biserică au marcat acest moment prin aplauze.
Înainte de a începe oficierea Liturghiei, preotul Isidor Mocanu a reamintit că în cumplitul accident aviatic de săptămâna trecută şi-au găsit sfârşitul preşedintele Poloniei şi soţia sa, „oameni politici, militari de seamă, episcopi şi preoţi”.
„Astăzi este zi de doliu naţional în România, suntem solidari şi la necaz şi la suferinţă cu poporul polonez. Astăzi, în toate bisericile din Bucovina se celebrează Sfânta Liturghie cu Requiem pentru cei căzuţi în această catastrofă care a zguduit lumea întreagă. Salutăm prezenţa în mijlocul nostru, la această Liturghie cu Requiem, a preşedintelui Consiliului Judeţean, domnul Flutur, a domnului primar Ion Lungu şi a celorlalte autorităţi care au vrut să fie prezente în acest moment de doliu şi pentru România. Şi pentru a celebra cum se cuvine Sfânta Liturghie, ne rugăm cu toată fiinţa pentru mântuirea celor căzuţi, a celor plecaţi din mijlocul nostru”, a spus preotul Mocanu.
Flutur: „O bună parte din conducerea Poloniei a murit în acest tragic accident, provocându-ne şi nouă, ca vecini şi prieteni, o mare durere”
Predica preotului Mocanu a fost axată pe viaţa primilor creştini, a Sfintei Margareta şi pe Patimile, Moartea şi Învierea lui Iisus, cu referiri la discursuri ale Papei Paul al VI-lea, despre „pregătirea pentru momentul cel mare”, şi al Mariei Tereza din Calcutta, despre iertare, ajutor şi slujire.
După Requiem-ul pentru odihna celor 96 de victime din Polonia, preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, a fost invitat de preotul Andrzej Staszkovian să-şi prezinte mesajul de condoleanţe pentru poporul polonez.
„Am venit să le transmitem prietenilor noştri că suntem alături de ei. Am venit să ne alăturăm durerii poporului polonez şi a celor care au venit să-i pomenească pe cei căzuţi, am venit pentru că este o zi de doliu naţional şi la noi, la români, popor prieten cu Polonia. O bună parte din conducerea Poloniei a murit în acest tragic accident provocându-ne şi nouă, ca vecini şi prieteni, o mare durere”, a spus Flutur.
Elita poloneză care a murit în accidentul aviatic de la Smolensk a fost înmormântată ieri.
În memoria victimelor, în România, ziua de 18 aprilie a fost decretată zi de doliu naţional. Drapelul naţional a fost coborât în bernă începând de la ora 0.00 în instituţiile administraţiei centrale şi locale şi la sediile partidelor, instituţiilor de învăţământ şi misiunilor diplomatice ale României. În biserici, la finalul Liturghiei, preoţii au ţinut slujbe în memoria victimelor.
(19 apr 2010, 11:24:45