Primăriile îşi pot desemna câte o persoană care să execute gratuit măsurători cadastrale, cum ar fi planuri parcelare, planuri de situaţii şi planuri de prefezabilitate. Şeful Oficiului Judeţean de Cadastru Suceava, Romică Andreica, a declarat că măsura este cuprinsă în Regulamentul de autorizare a persoanelor care au dreptul să execute lucrări de cadastru şi publicitate imobiliară, respectiv măsurători, publicat recent în Monitorul Oficial, regulament care introduce o clasă nouă de autorizare, clasa „e”.
Această măsură, a precizat Andreica, vine în sprijinul celor care vor să-şi dobândească dreptul de proprietate. Persoanele care se vor ocupa la nivelul primăriilor de măsurători cadastrale vor trebui să aibă cel puţin studii medii şi vor fi şcolarizate la nivelul Oficiului Judeţean de Cadastru pe cheltuiala acestei instituţii.
„Este o chestiune extraordinară care implică un efort deosebit din partea Oficiului de Cadastru, şi anume şcolarizarea şi verificarea celor care execută asemenea lucrări, plus faptul că monitorizarea va fi ceva mai puţin restrictivă, în sensul că aceste lucrări sunt cu implicaţii mult mai mici din punct de vedere cadastral, dar în schimb cu implicaţii foarte mari pentru cei care vor să-şi dobândească un drept de proprietate”, a spus Andreica.
Bază de date digitală pentru primării cu privire la titlurile de proprietate
O altă măsură cu care Oficiul Judeţean de Cadastru vine în sprijinul primăriilor se referă la furnizarea unei baze de date digitale cu privire la titlurile de proprietate.
„Ceea ce până acum însemna o deplasare la Suceava din diverse zone ale judeţului, care implica tot soiul de cheltuieli materiale din partea primărilor, acum, printr-un simplu clic, se va putea accesa această bază de date, care este şi un motor de căutare în acelaşi timp. Se pot identifica vecinii, tarlalele, numerele titlurilor de proprietate. Este un proiect al Agenţiei Naţionale de Cadastru care este finanţat din bugetul propriu”, a explicat Romică Andreica.
O altă măsură importantă pusă în practică de Oficiul Judeţean de Cadastru o reprezintă furnizarea către primării a unor ortofotoplanuri, mai exact a unor hărţi făcute din avion, în baza cărora vor putea fi identificate toate proprietăţile. Andreica a ţinut să sublinieze că acest proiect a fost demarat de Gheorghe Flutur pe vremea când era ministru al Agriculturii şi că la punerea lui în practică a pus umărul şi el.
„Cred eu că prin aceste trei măsuri Oficiul Judeţean de Cadastru corespunde cumva ca şi serviciu public şi ajută în mod deosebit cetăţenii, nefiind o instituţie de furnizare a birocraţiei”, a conchis Andreica.