Poveste de o seară, dar în care s-au adunat amintiri pentru o viaţă. O „întâlnire de dragoste” s-a petrecut miercuri seară, la Casa de Cultură Suceava, între public şi unul dintre cei mai îndrăgiţi actori ai teatrului şi cinematografiei româneşti, Florin Piersic.
Chiar dacă era aşteptat pe scena suceveană alături de actriţa Emilia Popescu, în spectacolul „Străini în noapte”, Florin Piersic s-a prezentat singur în faţa sucevenilor, „Hoinărind printre amintiri”. „Pentru că Emilia Popescu nu a putut ajunge la spectacol, am venit eu la Suceava, pentru că sunt foarte legat de locurile astea, unde am copilărit, unde mi-am petrecut vacanţele”, a explicat publicului actorul.
52 de ani de carieră
Spectacolul a cuprins poveşti detaliate din viaţa actorului, dar şi momente muzicale, pe care, cu drag, Florin Piersic le-a oferit publicului. Sucevenii au putut să-şi reamintească de roluri celebre interpretate de actor, dintr-un montaj pe care l-au urmărit pe un ecran, dar cele mai savuroase şi de neuitat momente au fost cele povestite de însuşi Florin Piersic, care, în acest an, sărbătoreşte, după spusele lui, 52 de ani de carieră.
Marele actor a jucat în peste 40 de filme. A cucerit publicul cu roluri memorabile în filme precum „Mărgelatul”, „Harap Alb”, „Trandafirul galben”, „Mihai Viteazul”, „Ciulinii Bărăganului”.
„Am bătut cale lungă”
Florin Piersic şi-a amintit de momente minunate din viaţa sa, de oameni dragi pe care i-a cunoscut şi i-au devenit prieteni, dar şi de momente triste, cum ar fi pierderea surorii sale în Prut, încercând să-şi salveze o colegă de la înec. Trecând peste momentele triste, actorul a cucerit publicul cu câteva piese semnate de Dan Iagnov, o muzică care l-a cucerit, motiv pentru care, a mărturisit actorul, „am înregistrat aproape toate cântecele cu lacrimi în ochi, pentru că am simţit că mi se potrivesc şi mă caracterizează. Ca om, nu ca actor”.
Piesa „Poveste de o zi” „Am bătut cale lungă şi de drum obosit,/ M-am oprit ca să beau o cafea./ Într-un colţ din local, de amintiri prăfuit,/ Un vals lent, gramofonul cânta./ M-ai văzut, ne-am privit ochi în ochi amândoi,/ Şi-am dansat povestind despre noi.../O poveste de-o zi, ştii şi tu, şi eu ştiu:/ Pentru noi e puţin prea târziu./ Zi-mi tot ce vrei să îmi spui şi că n-aş vrea să te pierd,/
Te mai privesc o secundă şi plec...” a fost îndelung aplaudată.
Nu au lipsit nici momentele vesele, actorul recitând genial câteva poezii semnate de poetul Ion Pribeagu, născut la Dorohoi.
Student, la 74 de ani
Actorul a oferit o „ştire caldă”, aceea că în această săptămână s-a înscris în anul I la psihologie - Universitatea „Petre Andrei” Iaşi, după o întâlnire cu studenţii din această universitate, care l-au cucerit complet.
„Am cerut să fiu înscris în anul I la psihologie. Se pot face facultăţi şi la sfârşit, către sfârşitul vieţii, nu numai către începutul vieţii. Recunosc că n-o să am timp să merg la cursuri. Dar sper ca profesorii să fie indulgenţi”, a mai spus, zâmbind, marele actor.
Florin Piersic, palmares
Actorul Florin Piersic s-a născut pe 27 ianuarie 1936, în Cluj, şi este unul dintre cei mai importanţi actori români de teatru şi film. Unul dintre cele mai cunoscute personaje pe care le-a interpretat în film este Mărgelatul. Piersic a jucat în filme precum “Ciulinii Bărăganului” (1957), “Neamul Şoimăreştilor” (1964), “Haiducii lui Şaptecai” (1970), “Zestrea Domniţei Ralu” (1971), “Colierul de turcoaze” (1985), “Fix alert” (2004) şi “Eminescu versus Eminem” (2005). Printre spectacolele de teatru celebre în care a jucat Florin Piersic se numără “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, “Oameni şi şoareci” şi “Străini în noapte”. Florin Piersic a primit numeroase distincţii, printre care premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în 2009, şi Medalia de Aur a Artelor Transilvane, în acelaşi an.