Lovitură grea dată transportatorilor pirat de persoane. O nouă lege, aprobată de curând de Guvern, dă putere organelor de control să reţină plăcuţele şi certificatele de înmatriculare ale autoturismelor cu care se face transport ilegal de persoane.
Practic, chiar dacă nu le confiscă maşinile, aşa cum se intenţiona iniţial, transportatorii tot nu se vor mai putea folosi de autoturismele lor, nici măcar în scop personal, luni la rând, sau chiar deloc, pentru că nu pot circula fără plăcuţe de înmatriculare şi fără acte.
Viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi consideră că, în baza noii legislaţii, fenomenul pirateriei în transportul public se va diminua şi mai mult, pentru că de acum, piraţii din transport pot fi lăsaţi fără maşini, nu doar amendaţi.
“Proiectul iniţial de lege prevedea chiar confiscarea maşinilor cu care se face transport ilegal de persoane. Legea a apărut puţin modificată, dar îi loveşte la fel de puternic pe piraţi, pentru că măsurile aplicate în astfel de cazuri sunt de confiscare a plăcuţelor şi certificatelor de înmatriculare, ceea ce înseamnă că proprietarul maşinii va fi tras pe dreapta cel puţin şase luni de zile”, a explicat Harşovschi.
Amenzi mai mari decât valoarea maşinilor
Pentru a-şi recupera actele maşinii şi plăcuţele de înmatriculare, proprietarii autoturismelor cu care se făcea transport ilegal de persoane trebuie să aştepte şase luni, dar există riscul ca nici măcar după această perioadă să îşi mai poată folosi autoturismul.
Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 34 din 12 aprilie 2010 privind unele măsuri pentru întărirea controlului în scopul combaterii transporturilor ilicite de mărfuri şi persoane, “suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor de înmatriculare încetează la 6 luni de la data procesului-verbal de reţinere a acestora. Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului încetează, iar plăcuţele de înmatriculare şi certificatele de înmatriculare se restituie, la cerere, dacă se face dovada achitării amenzii”.
În condiţiile în care amenda minimă pentru transportul ilegal de persoane este de 25.000 lei, adică un sfert de miliard de lei vechi, există mari şanse ca cei prinşi că transportau ilegal persoane să nu mai vrea să îşi recupereze plăcuţele de înmatriculare şi actele confiscate, pentru că amenda e mai mare decât valoarea maşinii.
(16 apr 2010, 22:02:35
oameni dusi cu pluta