Părinţii copiilor nou-născuţi îşi achiziţionează din farmaciile cu circuit deschis, contra cost, serurile necesare pentru imunizarea sugarilor, întrucât Direcţia de Sănătate Publică Suceava nu le mai poate asigura gratuit, în cadrul campaniilor naţionale de vaccinare.
Deşi părinţii sunt dispuşi să scoată bani din buzunar, în unele cazuri dozele de vaccin nici nu pot fi procurate, deoarece farmaciile nu au de unde să le aducă, astfel încât bebeluşii rămân să fie imunizaţi când autorităţile vor reuşi să dezamorseze situaţia de criză.
„Deşi au cerere, farmaciile nu pot aduce toate tipurile de vaccin pediatric şi nici nu pot face stocuri mari. De exemplu, Institutul Cantacuzino este singurul care fabrică vaccin împotriva tuberculozei, ceea ce înseamnă că nu avem de la cine să-l luăm, deoarece producţia nu se reia decât peste trei luni. Pe de altă parte, noi nu putem elibera aceste seruri fără prescripţie medicală, ceea ce înseamnă că părinţii trebuie să vină neapărat cu o reţetă. Adresabilitate există, dar fiindcă nu este foarte mare producătorii nu vor să le aducă, întrucât transportul lor se realizează numai în anumite condiţii, cu o ladă frigorifică. Noi am comanda mai multe, dar riscăm să rămânem cu ele pe stoc şi nu ne convine. Şi asta pentru că nu avem o relaţie cu medicii, ca să ştim exact de câte vaccinuri ar fi nevoie, termenul lor de valabilitate este destul de scurt, iar DSP le-ar putea primi între timp pe cele gratuite, motiv pentru care noi nu le-am mai vinde pe ale noastre. Suntem până la urmă nişte societăţi comerciale şi nu putem lucra în pierdere”, a explicat Doiniţa Cocriş, preşedintele Colegiului Judeţean al Farmaciştilor.
Vaccinurile gratuite urmează a fi aduse din judeţele care mai au stocuri
Ieri, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a anunţat că ar putea primi în această săptămână vaccinurile pediatrice lipsă, în urma unei realocări. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adrian Popescu, a explicat că în urma unei dispoziţii a oficialilor de la Bucureşti, se vor lua vaccinuri de la judeţele care mai au doze, pentru a se redistribui celor care le-au epuizat.
„Ministerul Sănătăţii derulează în prezent licitaţiile pentru achiziţionarea vaccinurilor care sunt administrate bebeluşilor în primul an de viaţă, urmând ca din această săptămână judeţele rămase fără doze să primească ajutoare de la cele care încă mai au vaccinuri pe stoc”, a arătat responsabilul de relaţiile cu presa.
În judeţ, criza de vaccin pediatric, cauzată de Ministerul Sănătăţii, care nu a încheiat la timp licitaţiile de achiziţii, durează de mai multe luni. În lipsa serului care se administrează gratuit la copiii din maternităţi, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a fost nevoită deja să se împrumute cu doze repartizate celorlalte judeţe.
Cel mai mare deficit de vaccin pediatric s-a înregistrat la vaccinul BCG împotriva tuberculozei care, în luna februarie, era de 3.500 de doze, iar în martie tot de atât.
„La acest vaccin sunt pierderi foarte mari, chiar şi de 70%, întrucât produsul vine în flacoane cu câte 20 de doze, însă nu se pot aduna pentru imunizare atâţia copii deodată. Cu 7.000 de doze de vaccin care ar fi fost disponibile s-au vaccinat doar 1.300 de copii”, a explicat responsabilul de relaţiile cu presa.
“Copiii restanţieri sunt luaţi în evidenţă şi vor fi vaccinaţi ulterior”
Probleme s-au înregistrat şi în ceea ce priveşte vaccinul diftero-tetanos-pertusis şi antipoliomielită (care se administrează în patru tranşe), unde deficitul a fost de 790 de doze în februarie şi de 2.800 de doze în martie, dar şi la cel la cel împotriva rubeolei, oreionului şi rujeolei (ROR), unde deficitul a fost de 259 de doze în luna februarie şi de 1.340 de doze în luna martie.
“Pentru a putea vaccina copiii împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei am împrumutat de la DSP Iaşi 600 de doze”, a subliniat Adrian Popescu.
El a mai spus că, în schimb, nu au fost probleme cu vaccinarea pediatrică antihepatită B şi a precizat că după finalizarea de către Ministerul Sănătăţii a licitaţiilor privind achiziţia vaccinurilor, dozele necesare vor fi distribuite în maternităţi şi cabinetele medicilor de familie pentru continuarea campaniilor de imunizare. “Copiii restanţieri sunt luaţi în evidenţă şi vor fi vaccinaţi ulterior”, a declarat Adrian Popescu.
În farmacii, un vaccin pediatric costă în jur de 50 lei.