Unele dintre firmele care au câştigat licitaţiile de reabilitare termică a blocurilor din municipiul Suceava nu au finalizat nici acum lucrările, deşi toate termenele fixate şi prelungite de primărie au trecut demult. Dincolo de tergiversarea lucrărilor şi disconfortul locatarilor, din cauza neîncadrării în termene, municipalitatea suceveană riscă să nu mai primească finanţarea pentru lotul de 15 blocuri aprobat de principiu pentru acest an, deoarece acesta este un indicator asupra capacităţii de cheltuire a banilor alocaţi.
„Mă îngrijorează şi nu sunt mulţumit de ce se întâmplă. Deşi am insistat foarte mult, firmele nu au respectat termenele stabilite pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare, cu toate că primăria a făcut eforturi foarte mari ca să plătească la zi cota de 30 la sută care ne revine”, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, primarul de Suceava, Ion Lungu.
El a făcut apel şi la locatari, să-şi achite partea care le revine din costul lucrărilor, chiar dacă apreciază că aceştia au parţial o poziţie corectă când refuză să plătească înainte de recepţie. La această oră, mai sunt patru blocuri nefinalizate, restul vor fi gata în această săptămână. Noul termen fixat de primărie pentru cele patru este 30 aprilie.
„Atâta timp cât avem deschisă finanţarea pe aceste 16 blocuri de anul trecut, nu vom mai primi bani în acest an. Anul trecut am pierdut 40 de miliarde de lei vechi pentru că lumea nu a avut încredere în program, acum oamenii vin în audienţă şi solicită să le fie prinse blocurile, dar din cauza întârzierilor firmelor de construcţii riscăm să nu mai prindem finanţare. Banii sunt puţini şi se dau pe principiul primul venit, primul servit. Deşi avem o aprobare de principiu pentru 15 blocuri în acest an, dacă nu le recepţionăm pe astea şi nu închidem creditul deschis de Guvern, nu putem să mai atragem alte finanţări”, a precizat Lungu.
Constructorii neserioşi vor fi primiţi în continuare la licitaţiile primăriei
Potrivit primarului, municipalitatea şi-a onorat obligaţiile care îi reveneau faţă de constructori, dar pentru că primăria nu-şi permite să aibă câte un supraveghetor la fiecare bloc la care sunt lucrări, nu seriozitatea şi respectarea clauzelor contractuale au fost pe primul loc la aceste firme.
„Conform legii, diriginţii de şantier sunt din afara primăriei, noi avem oameni de la Investiţii care coordonează lucrările, dar nu pot să pun câte un om la fiecare bloc. Sunt şapte salariaţi de toţi, care merg prin rotaţie să deblocheze problemele tehnice sau cele de comunicare cu asociaţiile de proprietari”, a mai spus primarul.
Întrebat dacă pe viitor vor fi excluse de la licitaţiile municipalităţii firmele care nu şi-au respectat contractele, Lungu a răspuns că, din păcate, legislaţia nu-i permite să facă această preselecţie.
(15 apr 2010, 21:00:21