Societatea de termoficare a Sucevei îşi trăieşte acum ultimele luni de viaţă, în actuala formă de organizare. Din luna iunie, centrala pe cărbune ar urma să fie închisă definitiv, iar jumătate sau chiar mai mult de jumătate din personalul de la Termica ar urma să fie trimis acasă, dacă până atunci nu se întâmplă o minune.
Acea minune ar fi fie preluarea Termicii de către Guvern, care să asigure finanţarea necesară modernizării şi eficientizării procesului de producţie, fie privatizarea societăţii, caz în care investitorul privat ar face investiţiile necesare, dar nu va păstra acelaşi număr de personal.
Acestea sunt concluziile discuţiilor aprinse de la şedinţa de ieri a sindicaliştilor de la Termica cu directorul societăţii de termoficare, Constantin Plăcintă, care a răspuns invitaţiei lansate de iniţiatorul acţiunii de ieri, sindicatul Prometeu.
Lipsa de la şedinţă a primarului Ion Lungu, invitat şi el la dezbaterile pe tema viitorului societăţii de termoficare, a fost punctată cu hulituri şi jigniri de sindicaliştii care au umplut sala mică a Casei de Cultură, acesta fiind acuzat de unii din ei că vrea să distrugă Termica pentru ca primăria să scape de datoriile pe care le are de achitat în contul subvenţiilor la energia termică furnizată populaţiei.
Noul cost de producere a gigacaloriei – aproape 700 de lei
Cel care a încercat să detensioneze situaţia a fost directorul Termica, Constantin Plăcintă, care le-a prezentat oamenilor din sală situaţia dezastruoasă în care se află şi celelalte centrale termice din ţară, explicându-le că decizia de a fi închise aceste centrale se ia la nivel naţional, în contextul în care normele impuse de aderarea la UE au schimbat total condiţiile de funcţionare a acestora.
„Decizia de a ne fi redusă la o treime cota de energie electrică furnizată în sistemul naţional e cea mai grea lovitură care ne-a fost dată anul acesta. Vânzarea de curent electric era singura noastră modalitate de a ne acoperi din costurile de producere a gigacaloriei. Dacă până acum aceasta ne costa aproximativ 400 lei, de acum ne va costa 600-700 lei să o producem. Nimeni nu poate suporta acest preţ ori subvenţia care ar trebui acordată populaţiei. În aceste condiţii mai ieftin ar fi de produs la CAF-uri, unde o gigacalorie ne-ar ajunge la 450 lei”, a explicat Constantin Plăcintă, care a subliniat că, mai presus de salvarea locurilor de muncă de la Termica, sunt interesele populaţiei Sucevei, care trebuie să beneficieze de apă caldă şi căldură la un preţ suportabil.
Practic, acesta este viitorul Termicii, aşa cum se prezintă acum – restrângerea activităţii la cazanele termice pe gaz metan (la CAF-uri), care vor furniza apă caldă şi căldură sucevenilor, dar nu înainte de a fi modernizate, costurile operaţiunii fiind de minim 12 miliarde lei vechi.
O altă speranţă pentru Termica este privatizarea, doi investitori fiind interesaţi de acest lucru.
„Mesajul meu către primar este că trebuie să-l intereseze confortul termic al cetăţenilor pe perioada întregului său mandat”, a spus preşedintele Federaţiei Energetica, Ion Pisc, prezent la şedinţă, care a insistat ca orice încercare de privatizare a Termicii să fie făcută cu condiţia preluării majorităţii salariaţilor actuali.
(14 apr 2010, 15:27:25
Noi am luat cunostinta din cele spuse, dar ce putem face!? Formati un colectiv de specialisti, bine intentionati si gasiti urgent solutia cea mai buna pentru noi toti! Asa nu mai merge, ne costa f. mult caldura, ....chiar daca am dat in aceasta iarna repartitoarele pe la minim.... Rezolvati pina-n toamna, sau mai repede! Acum se vor vedea adevaratii patrioti locali pe care ii vom alege primari