Activitatea Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Suceava instituită în luna martie a anului trecut a înregistrat, până în prezent, nu mai puţin de 581 de contestaţii la forul superior de la Bucureşti.
Până acum, Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Bucureşti a răspuns la 362 de contestaţii şi 114 decizii ale acesteia au dat dreptate contestatarilor, în ceea ce priveşte încadrarea în gradul de handicap. Pentru 248 de persoane, decizia comisiei superioare a fost aceeaşi cu a comisiei din Suceava. Preşedintele comisiei sucevene, medicul de familie Valeriu Mitrea, afirmă că cele peste o sută de încadrări eronate reprezintă un număr “rezonabil”, dacă se are în vedere întreaga activitate a comisiei, care evaluează peste 9.000 de persoane anual. Dr. Mitrea spune că este posibil ca la Suceava membrii comisiei să manifeste mai multă exigenţă în acordarea gradelor de handicap, dar asta s-ar explica prin faptul că fosta comisie ar fi manifestat mult mai multă “indulgenţă” faţă de cei care se prezentau pentru un certificat de persoană cu handicap.
“Având în vedere permisivitatea fostei comisii, noi suflăm şi în iaurt. Sigur, pot să mai fie şi scăpări sau pacienţii să nu aibă toate documentele necesare”, a explicat dr. Mitrea. Acesta a arătat că, în decursul ultimului an, din 9.000 de cazuri analizate, circa 1.000 nu s-au încadrat în nici un grad de handicap şi aproape 70 la sută dintre acestea au avut un certificat de handicap, deşi nu ar fi fost cazul.
Dr. Valeriu Mitrea are dubii asupra diagnosticelor date de colegii săi de la oftalmologie şi psihiatrie
“Important este că am greşit în minus, că nu dau un grad prea mare şi la Bucureşti să dea gradul II”, a apreciat şeful comisiei de specialitate. Acesta a dat ca exemplu cazul unui bătrân de 100 de ani, căruia comisia de la Suceava a refuzat să-i acorde certificat pe motiv că vârsta nu este un criteriu prevăzut de lege, dar care a obţinut acest lucru de la comisia superioară de la Bucureşti.
“Noi, la comisie, nu vedem pacienţi, vedem dosare pe care uneori le simţim că nu sunt în ordine”, a afirmat medicul.
Întrebat ce motive are să se îndoiască de diagnosticul pus de colegii săi, medici specialişti, dr. Mitrea a răspuns ocolit că “şi criteriile de încadrare sunt ambigue şi interpretabile, iar noi bâjbâim în ape tulburi şi deranjăm foarte multă lume, atât printre doctori, cât şi printre pacienţi”.
Cele mai mari dubii pe care le are dr. Mitrea în privinţa încadrării în grade de handicap sunt la diagnosticele oftalmologice şi psihiatrice. “Din 17.000 de pacienţi cu handicap în plată, o treime sunt de la oftalmologie, o treime de la psihiatrie. Am unele dubii la aceste dosare de încadrare. Dacă am avea un oftalmolog la biroul de evaluare complexă a adultului cu handicap sunt sigur că s-ar reduce la jumătate numărul încadrărilor. În absenţa oftalmologului, noi nu putem verifica aici diagnosticul”, a mai spus dr. Mitrea.
Mai menţionăm că dintre cele 89 de persoane cu handicap grav cu asistent personal cu valabilitate permanentă, care au fost reevaluate începând cu data de 15 martie a.c., comisia din Suceava a schimbat încadrarea pentru şase persoane. Una dintre ele a rămas cu handicap grav, dar fără asistent personal, trei au fost încadrate în gradul de handicap accentuat şi două dintre persoanele reevaluate nu au mai fost încadrate în nici un grad de handicap. Diferenţa la bani între cei care au grad de handicap grav cu însoţitor şi cei fără este semnificativă, de la 8 milioane de lei vechi la numai 2,3 milioane de lei vechi.
O comisie de evaluare are cinci membri, dintre care trei sunt medici.
(14 apr 2010, 22:03:17