Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 apr 2010 - Anul XV, nr. 85 (4376)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie

O treime dintre deciziile comisiei de handicap Suceava, anulate la Bucureşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Activitatea Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Suceava instituită în luna martie a anului trecut a înregistrat, până în prezent, nu mai puţin de 581 de contestaţii la forul superior de la Bucureşti.

Până acum, Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Bucureşti a răspuns la 362 de contestaţii şi 114 decizii ale acesteia au dat dreptate contestatarilor, în ceea ce priveşte încadrarea în gradul de handicap. Pentru 248 de persoane, decizia comisiei superioare a fost aceeaşi cu a comisiei din Suceava. Preşedintele comisiei sucevene, medicul de familie Valeriu Mitrea, afirmă că cele peste o sută de încadrări eronate reprezintă un număr “rezonabil”, dacă se are în vedere întreaga activitate a comisiei, care evaluează peste 9.000 de persoane anual. Dr. Mitrea spune că este posibil ca la Suceava membrii comisiei să manifeste mai multă exigenţă în acordarea gradelor de handicap, dar asta s-ar explica prin faptul că fosta comisie ar fi manifestat mult mai multă “indulgenţă” faţă de cei care se prezentau pentru un certificat de persoană cu handicap.

“Având în vedere permisivitatea fostei comisii, noi suflăm şi în iaurt. Sigur, pot să mai fie şi scăpări sau pacienţii să nu aibă toate documentele necesare”, a explicat dr. Mitrea. Acesta a arătat că, în decursul ultimului an, din 9.000 de cazuri analizate, circa 1.000 nu s-au încadrat în nici un grad de handicap şi aproape 70 la sută dintre acestea au avut un certificat de handicap, deşi nu ar fi fost cazul.

 

Dr. Valeriu Mitrea are dubii asupra diagnosticelor date de colegii săi de la oftalmologie şi psihiatrie

“Important este că am greşit în minus, că nu dau un grad prea mare şi la Bucureşti să dea gradul II”, a apreciat şeful comisiei de specialitate. Acesta a dat ca exemplu cazul unui bătrân de 100 de ani, căruia comisia de la Suceava a refuzat să-i acorde certificat pe motiv că vârsta nu este un criteriu prevăzut de lege, dar care a obţinut acest lucru de la comisia superioară de la Bucureşti.

“Noi, la comisie, nu vedem pacienţi, vedem dosare pe care uneori le simţim că nu sunt în ordine”, a afirmat medicul.

Întrebat ce motive are să se îndoiască de diagnosticul pus de colegii săi, medici specialişti, dr. Mitrea a răspuns ocolit că “şi criteriile de încadrare sunt ambigue şi interpretabile, iar noi bâjbâim în ape tulburi şi deranjăm foarte multă lume, atât printre doctori, cât şi printre pacienţi”. 

Cele mai mari dubii pe care le are dr. Mitrea în privinţa încadrării în grade de handicap sunt la diagnosticele oftalmologice şi psihiatrice. “Din 17.000 de pacienţi cu handicap în plată, o treime sunt de la oftalmologie, o treime de la psihiatrie. Am unele dubii la aceste dosare de încadrare. Dacă am avea un oftalmolog la biroul de evaluare complexă a adultului cu handicap sunt sigur că s-ar reduce la jumătate numărul încadrărilor. În absenţa oftalmologului, noi nu putem verifica aici diagnosticul”, a mai spus dr. Mitrea.

Mai menţionăm că dintre cele 89 de persoane cu handicap grav cu asistent personal cu valabilitate permanentă, care au fost reevaluate începând cu data de 15 martie a.c., comisia din Suceava a schimbat încadrarea pentru şase persoane. Una dintre ele a rămas cu handicap grav, dar fără asistent personal, trei au fost încadrate în gradul de handicap accentuat şi două dintre persoanele reevaluate nu au mai fost încadrate în nici un grad de handicap. Diferenţa la bani între cei care au grad de handicap grav cu însoţitor şi cei fără este semnificativă, de la 8 milioane de lei vechi la numai 2,3 milioane de lei vechi.

O comisie de evaluare are cinci membri, dintre care trei sunt medici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O treime dintre deciziile comisiei de handicap Suceava, anulate la Bucureşti.
 Vizualizări articol: 2889 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 8 voturi
O treime dintre deciziile comisiei de handicap Suceava, anulate la Bucureşti3.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Corectitudine la comisie trimis de
(14 apr 2010, 22:03:17
probabil ca, din cauza excesului de corectitudine, aceasta onorata comisie de la suceava, cu acei onorati membrii, la un tanar cu piciorul amputat, mai exact taiat de deasupra genunchiului, primeste certificat de handicapat CU REVENIRE! da am scris bine cu revenire si este a treia oara. onorata comisie, ar trebui sa-si faca sperante ca ""o sa-i creasca piciorul"" pana la urmatoarea comisie? asa logic gandind! mai nou, insotitorul (sotia lui) a dat-o primaria in somaj. da am scris corect, somaj, ca acea persoana nu mai are nevoie probabil de ajutor. mare e gradina domnului! si competenti oameni iau hotarari pentru cei multi si amariti!!!!!!!!!! bine ca suntem multi cei "prosti" pe spinarea careia sa traiasca bine altii. apropo, ca sa ajunga dosarul la comisie "mai costa". stie lumea ce dar cine trebuie sa stie, nu are idee. astept momentul cand unul din medicii de la comisie sa constate ca la acea persoana i-a crescut piciorul. ar fi ceva revolutionar in medicina, nu?????? dar........
1.1  RE: Corectitudine la comisie trimis de
(15 apr 2010, 05:01:28
Sunt niste nesimtiti, onorabilii membri ai foartei corectei comisii. Singurul lucru pe care il merita este sa fie asa de bolnavi si de amarati precum bolnavii care ii viziteaza. Stiu mai multe cazuri de genul precizat. La toate au dat revenire, din cauza nesimtirii pe care o au. Si iti spun si de ce, pentru ca oamenii respectivi nu le-au dat bani. Sunt medici si asteapta banii, ca toti medicii din Romania. Stiti ca in Romania daca mergi la doctori, trebuie sa cotizezi la greu, dar asta nu este coruptie. Sunt bolnavi pentru care nu se mai putea face nimic, dar le-au luat la bani. Corectitudinea comisiei din Suceava este excces de zel pentru oamenii bolnavi.Cei care au bani si cunostinte, trec foarte usor, dar cei bolnavi sufera. Asa este in Romania.
2.   Mhm trimis de
(15 apr 2010, 09:05:39
Doamna ziarista, titlul asta e foarte spectaculos, dar dupa cum scrie si in articol, e complet neadevarat....deci s-au evaluat si s-au LUAT 9000 de DECIZII de incadrare...364 din ele au fost contestate si 114 modificate de la Bucuresti....114/9000 nu reprezinta o treime ci undeva in jur de 1,3 %...parca nu e chiar asa de specatculos , nu ?happy
Sau e cu dedicatie articolul?

3.   Comisiile ISTH trimis de
(15 apr 2010, 11:02:53
Sunteti singura comisie din tara.....care va bateti joc de amaratii cu handicap...si-i tarati prin mocirla, incat ce-i netransportabili...nici nu mai vin.! Acest onorabil si stimabil domn presedinte de comisie, care nu are nici cele mai elementare studii in medicina muncii, face harcea parcea din amaratii sortii, la comanda directa a Consiliuli Judetean....!!!
Acest d-n doctor...si cine la pus( ca stim noi cine)...sa aiba siei parte in viata lor (macar o data)...de-o asa bataie de joc...poate chiar pe holurile....actului ISTH...!!
Rusinie...!
4.   Sistem medical trimis de
(15 apr 2010, 22:09:57
mai nou si la targu mures, la spital, e adevarat nu stiu exact la care, dar banuiesc ca la cel mai tare, se "plateste", pe langa taxe, a facut un om un lucru bun si a trebuit distrus. UNDE ESTI TU ARAFAT DOAMNE.
5.   COMISIE, COMISIE trimis de
(15 apr 2010, 22:22:42
o persoana cu un picior cu 20 cm mai scurt, de la ceva boala reumatica, are pensie cu revenire, e la moda probabil, crede onorata comisie ca o sa-i creasca, si alta cara nu a muncit nicicand, nici la CAP, nici in alt lc, au trait bine, sunt PENSIONARI PE CAZ DE BOALA, da, nici nu cred ca se pot vindeca sa se apuce de munca acum. si sunt bine mersi. corect pana la cer si inapoi. comisie .........
cum se ajunge cu dosarul la bucuresti?????????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei