Cele mai recente date statistice ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava arată că pentru cei peste 1.000 de absolvenţi de studii superioare din judeţ aflaţi în şomaj sunt disponibile doar cinci locuri de muncă. O situaţie îngrijorătoare, care nu face decât să confirme criza de pe piaţa muncii din judeţ, instalată deja de mai bine de un an de zile. Dacă numărul de şomeri a crescut alert, printre aceştia găsindu-se şi absolvenţi de studii superioare, chiar dacă mult mai puţini decât cei cu studii primare sau medii, locurile de muncă sunt puţine, iar cele existente se adresează unor categorii destul de limitate.
Ca exemplu, cea mai recentă ofertă a AJOFM Suceava, din săptămâna în curs, cuprinde 216 locuri de muncă, din care cele mai multe, 87, sunt pentru persoane necalificate la ambalat, demolat clădiri, întreţinere drumuri şi poduri. Alte posturi sunt pentru calificări de cameristă, şofer, vânzător, ajutor ospătar, recepţioner hotel ori tăietor la fierăstrău cu panglică, în timp ce doar cinci locuri de muncă vizează persoane cu studii superioare, având specializările: referent comerţ exterior, inginer mecanic, inginer electrotehnist, inginer maşini unelte şi inginer industria alimentară.
Ofertă redusă pentru un număr total de 22.042 de şomeri, înregistraţi la finele lunii trecute în judeţ, din care peste 1.000 sunt absolvenţi de studii superioare.
Din analizele AJOFM Suceava reiese totuşi şi un aspect pozitiv. În ultimele luni, valul de disponibilizări s-a domolit, rata şomajului mai crescând doar în proporţii mici. În paralel, comparativ cu toamna sau iarna anului trecut, numărul de posturi disponibile ale agenţilor economici din judeţ este în uşoară creştere, sperându-se o redresare mai accentuată în perioada următoare.
La finele lunii martie, rata şomajului din judeţ era de 8,73%, mai mare cu 0,37% decât media naţională.