22 de proiecte sucevene vor obţine cofinanţare nerambursabilă din fonduri europene pentru a fi puse în practică, informează directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Ovidiu Donţu. Este vorba de 14 proiecte depuse pe măsura 3.1.3, „Încurajarea activităţilor turistice” şi opt proiecte depuse pe măsura 3.1.2, „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”. Valoarea cofinanţării nerambursabile pentru cele 22 de proiecte sucevene selectate se ridică la aproximativ patru milioane de euro.
Donţu a precizat că la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit au fost depuse 39 de proiecte din judeţul Suceava, pentru care s-a solicitat o cofinanţare de 6,5 milioane de euro, însă 17 au picat, unele din cauză că nu au fost eligibile, altele din cauză că nu au mai fost fonduri disponibile.
Măsura 3.1.2 - „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de
micro-întreprinderi ”, are ca obiectiv general dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale. Obiectivele acestei măsuri sunt crearea şi menţinerea locurilor de muncă în spaţiul rural, creşterea valorii adăugate în activităţile non-agricole, crearea şi diversificarea serviciilor pentru populaţia rurală, prestate de către micro-întreprinderi. Printre obiectivele operaţionale se regăsesc crearea de micro-întreprinderi, dar şi dezvoltarea celor existente în sectorul non-agricol din spaţiul rural. Alte obiective operaţionale privesc încurajarea iniţiativelor de afaceri promovate în special de către tineri şi femei, încurajarea activităţilor meşteşugăreşti şi a altor activităţi tradiţionale, cât şi reducerea gradului de dependenţă faţă de agricultură.
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil sunt micro-întreprinderile şi persoane fizice neînregistrate ca agenţi economici care se vor angaja însă ca, până la data semnării contractului de finanţare, să fie autorizate cu un statut minim de persoană fizică autorizată şi să funcţioneze ca micro-întreprinderi.
Bani pentru investiţii în pensiuni turistice
Obiectivele specifice ale măsurii 3.1.3, „Încurajarea activităţilor turistice”, se referă la crearea şi menţinerea locurilor de muncă prin activităţi de turism, în special pentru tineri şi femei, la creşterea valorii adăugate în activităţi de turism, la crearea, îmbunătăţirea şi diversificarea infrastructurii şi a serviciilor turistice, cât şi la creşterea numărului de turişti şi a duratei vizitelor acestora. Obiectivele operaţionale vizează creşterea şi îmbunătăţirea structurilor de primire turistică la scară mică, dezvoltarea sistemelor de informare şi promovare turistică, crearea facilităţilor recreaţionale în vederea asigurării accesului la zonele naturale de interes turistic.
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin măsura 3.1.3 sunt micro-întreprinderile, dar şi persoane fizice neînregistrate ca agenţi economici care se vor angaja ca până la data semnării contractului de
finanţare să se autorizeze cu un statut minim de persoană fizică autorizată şi să funcţioneze ca micro-întreprindere. De asemenea, beneficiari eligibili pot fi şi comunele, prin reprezentanţii lor legali, Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară realizate doar între comune şi organizaţiile non-guvernamentale.
(14 apr 2010, 11:13:27