În Duminica Tomei, într-o zi destul de friguroasă de aprilie, în comuna Pojorâta a avut loc cea de-a VII-a ediţie a Festivalului local „Comori de suflet românesc”, manifestare la care au participat câteva sute de localnici şi nu numai. În ciuda vremii neprietenoase, acţiunea fost un succes, datorită invitaţilor de excepţie, care au reuşit să încălzească sufletul spectatorilor. Fie că a fost vorba de evoluţia artiştilor locali, unii dintre ei purtând cu cinste costumul popular din Bucovina, sau artişti consacraţi, nume de prestigiu din panteonul muzicii populare româneşti, publicul a fost la fel de receptiv şi i-a răsplătit pe invitaţi cu multe aplauze.
Spiritualitate
Prima parte a manifestării, destinată spiritualităţii, s-a desfăşurat la Parohia „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Valea Putnei, păstorită cu mult har de preotul Corneliu Constantin Luca.
Pentru câteva ore, s-a legat o pune de lumină, o punte spirituală între cele două comunităţi, cea din Valea Putnei şi cea din Pojorâta, liantul fiind limbajul sufletului, un limbaj universal care-l are pe Dumnezeu ca punct central.
Ospitalitate bucovineană
Îmbrăcată asemeni unei „mirese” a Lui Hristos, biserica din Valea Putnei, una dintre cele mai mici din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, după numărul de familii, dar binecuvântată şi înălţătoare prin serviciul religios care se desfăşoară în acest locaş sfânt, l-a avut duminică, ca invitat, pe preotul Marius Ciprian Pop, un mare artist al României, un iubitor al muzicii populare.
Întâmpinat, după cum este obiceiul în Bucovina, cu pâine şi sare, dar şi cu ouă roşii şi ouă încondeiate, pentru că suntem la puţin timp după sărbătoarea Învierii Domnului, preotul Marius Ciprian Pop s-a arătat încântat de primirea făcută de credincioşii din Valea Putnei, împreună cu preotul Luca, căruia i-a dăruit o icoană, copie după Icoana Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Nicula.
Cei doi preoţi au oficiat Sfânta Liturghie împreună, fiind ajutaţi de la strană de Corala „Academica” din Câmpulung Moldovenesc, condusă de profesorul Emil Forfotă, corişti de excepţie, apreciaţi în ţară, dar şi în străinătate.
Valea Putnei, „o oază de spiritualitate autentică”
La finalul Sfintei Liturghii, preotul Marius Pop (Biroul Cultural Artistic al Centrului Cultural al Ministerului de Interne), cunoscut publicului larg ca interpret de muzică populară, a spus că Valea Putnei este „o oază de spiritualitate autentică”, şi doar cei care vin de departe pot să aprecieze cu adevărat spiritualitatea care „domneşte” în Bucovina.
El a mai spus că nu întâmplător a ales să revină în Parohia Valea Putnei, pentru a sluji alături de preotul Corneliu Luca, în Duminica Tomei, invitaţia venind de la primarul comunei Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu, prezent şi el la slujba de duminică de la Valea Putnei.
Preotul Corneliu Luca a apreciat că în timpul Sfintei Liturghii s-a creat o „stare haristică”, o bucurie duhovnicească unică, pe care cei doi preoţi au transmis-o credincioşilor aflaţi în număr mare la sfânta biserică.
Jumătate de secol împreună
Cea de-a doua parte a manifestării culturale din comuna Pojorâta s-a desfăşurat la Căminul Cultural din comună. S-a păstrat obiceiul ca la fiecare ediţie a Festivalului „Comori de suflet românesc” de la Pojorâta să fie sărbătorite cuplurile care au împlinit 50 de ani de la căsătorie. Şi în acest an, opt cupluri din comuna Pojorâta au fost sărbătorite, în mod festiv.
După ce preotul Corneliu Luca, parohul bisericii din Valea Putnei, împreună cu stareţul Mănăstirii „Ioan Iacob” din Pojorâta, au săvârşit o slujbă de mulţumire şi laudă lui Dumnezeu pentru anii pe care i-au trăit împreună aceşti oameni, cuplurile sărbătorite au primit în dar flori, verighete, diplome şi plachete din partea Primăriei Pojorâta.
S-au numărat printre vrednicii sărbătoriţi Mircea Hariuc şi Eugenia Cuceac (Valea Putnei), Ioan Bedrule şi Veronica Grigorean, Viorel Lazăr şi Silvia Şteorobelea, Lucău Leon şi Victoria Cârloanţă, Nicolae Drutcă şi Felicia Nuţole, Gheorghe Mucea şi Viorica Ţăran, Ilie Pop şi Eugenia Porcilescu, Gavril Flocea şi Valeria Bârgoan.
Diplome de onoare
În cadrul festivalului, au evoluat, pe scena Căminului Cultural, formaţii autohtone, care s-au bucurat de un succes deosebit. Drept recompensă, primarul Codreanu le-a înmânat diplome de onoare coordonatorilor de formaţii de dansuri şi formaţii instrumentale din comună (Formaţiile „Plaiurile Pojorâtei”, „Rarăul”, „Străjerii Bucovinei”), dar şi personalităţilor şi sportivilor din localitate. Grupul „Voinicelul”, format din preşcolari, condus de educatoarea Rodica Raia, a fost aplaudat la scenă deschisă de public pentru dansurile populare prezentate publicului, dar, în primul rând, pentru impresie artistică, ei fiind îmbrăcaţi în costumul popular autentic din Bucovina, din care nu au lipsit opincile, bundiţele cu blană de dihor şi cămăşile cusute „cu pui”. Pentru efortul depus, pentru dăruire şi rezultatele obţinute în concursuri, educatoarea Rodica Raia a primit din partea primarului Codreanu flori, plachetă omagială şi diplomă de onoare.
Sprijin pentru performanţă
În acest an se pensionează, îşi încheie activitatea didactică învăţătoarea Maria Lucău. Pentru întreaga activitate, ea a fost răsplătită cu flori, diplomă de onoare şi o plachetă omagială, din partea Primăriei Pojorâta.
Diplome de onoare au primit din partea Primăriei Pojorâta sportivii şcolii din comună, care au adus diplome şi medalii de la diferite concursuri, canotorul Ionuţ Todoran, dar şi echipa de fotbal din comună, antrenată de Vasile Bosancu.
„Pojorâta are valori culturale, sportive deosebite, iar eu, ca primar, promit că-i voi sprijini să ducă mai departe renumele comunei, să ne reprezinte cu cinste oriunde vor merge. Identitatea, tradiţiile şi folclorul local din Pojorâta nu trebuie neglijate şi trebuie păstrate cu sfinţenie”, a declarat primarul Bogdan Codreanu.
Cântec, joc şi voie bună
Prezentatorul Festivalului „Comori de suflet românesc”, Gabriel Ojog, a avut onoarea de a chema pe scenă fiecare invitat, fie că reprezenta şcoala din Pojorâta, şcoala din Valea Putnei, formaţiile Consiliul Local sau artişti consacraţi.
După ce doi buciumaşi au dat vestea deschiderii festivalului, pe scena căminului cultural au evoluat instrumentişti locali, în frunte cu rapsodul popular Gheorghe Zlevoacă, Formaţiile „Plaiurile Pojorîtei”, „Rarăul”, Grupul „Voinicelul”, Grupul coral al Şcolii Pojorâta, condus de profesorul Victor Mahu.
Vânător la 6 ani...
Un moment cu totul special, savurat de public, a fost evoluţia elevului de clasa I din Valea Putnei, Silviu Marian Forminte, care a interpretat piesa „Puşca şi cureaua lată”.
Îmbrăcat asemeni unui vânător iscusit, cu puşcă şi curea lată, „Marinică”, după cum i s-a adresat primarul Codreanu, a adunat ropote de aplauze. Primarul i-a înmânat o plachetă omagială şi o diplomă de onoare, prezicându-i un viitor frumos în lumea muzicii populare.
Nici dansatorii şcolii din Pojorâta nu s-au lăsat mai prejos, oferind publicului câteva suite de dansuri cunoscute în Bucovina. Profesorul Constantin Zlevoacă, coordonatorul grupului de dansatori, a primit o diplomă de onoare din partea primarului Codreanu.
Vedete în recital
Instrumentişti, dansatori şi interpreţi ai Ansamblului artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava au prezentat un moment folcloric special pe scena din Pojorâta, dovedind, dacă mai era cazul, că Bucovina are artişti de mare valoare, care ne pot reprezenta oriunde în lume cu mare succes. Finalul spectacolului a fost rezervat vedetelor, unor oameni consacraţi care păstrează şi duc mai departe cântecul popular românesc. În aplauzele spectatorilor, pe scenă au urcat artiştii Veta Biriş, Anca Ilca Mureşan, preotul Marius Ciprian Pop. Fiecare a interpretat piese populare specifice zonei pe care o reprezintă. Veta Biriş şi Anca Ilca Mureşan au primit din partea primarului Codreanu flori, diplome de onoare pentru păstrarea tradiţiei neamului românesc şi plachete omagiale, iar preotul Marius Ciprian Pop a primit din partea primarului comunei Pojorâta, după aprobarea în Consiliul Local, titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Pojorâta şi diplomă „pentru bucuria de a ne fi alături şi păstrarea tradiţiei neamului românesc”.
Calcă pe urmele tatălui...
Surpriza de final a constituit-o evoluţia fiicei preotului Marius Ciprian Pop, Antonia Maria Pop, în vârstă de 7 ani. Pentru prima dată pe o scenă şi în faţa unui public atât de numeros, cum a fost cel de la Pojorâta, Antonia a interpretat o piesă populară singură şi una în duet cu tatăl ei. Cu o voce deosebită, Antonia calcă pe urmele tatălui său, bucurându-se de un succes deosebit încă de la această vârstă. Şi ea a fost răsplătită cu diplomă de onoare şi plachetă din partea organizatorilor. La manifestarea de duminică a fost prezent şi deputatul PD-L Dumitru Pardău, care a felicitat organizatorii Festivalului „Comori de suflet românesc”, ce prinde rădăcini la Pojorâta.
Organizatorii acestui eveniment au fost Primăria Comunei Pojorâta, Consiliul Local, Căminul Cultural Pojorâta.
Printre sponsori se numără Consiliul Local, S.C. Calcarul S.A. Pojorâta, Pensiunea „Floare de Crin”, Ioana Halus, Pensiunea „Luceafărul” şi Compania Construcţii Feroviare Câmpulung Moldovenesc.