Toţi cei 114 primari din judeţul Suceava sunt convocaţi, astăzi, la Palatul Administrativ, la o videconferinţă în cadrul căreia vor fi instruiţi pentru efectuarea recensământului general agricol şi al populaţiei. La baza lucrărilor premergătoare recensământului agricol se află informaţiile din registrele agricole, necesare atât pentru constituirea sectoarelor, cât şi pentru fundamentarea normei de activitate a recenzorilor. Subprefectul Ionuţ Creţuleac a declarat că din acest motiv autorităţilor locale li s-au solicitat măsuri suplimentare pentru întocmirea şi ţinerea la zi a registrelor agricole, inclusiv completarea în format electronic.
Două controale efectuate, anul trecut şi la începutul acestui an, din ordinul prefectului de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, pe această temă au arătat că la nivelul primăriilor mai sunt deficienţe şi s-au impus soluţii de remediere.
Calendarul acţiunilor pregătitoare pentru recensământul agricol este foarte strict. În luna mai trebuie să fie finalizate listele cu exploataţiile agricole, urmând ca în august să fie centralizate şi transmise la STS. În august-septembrie se sectorizează localităţile, iar în octombrie începe recrutarea personalului de recensământ. Recenzarea efectivă începe în luna decembrie şi se încheie în ianuarie 2011. Primele rezultate ale recensământului general agricol vor fi prezentate în vara anului viitor, în luna iunie, iar publicarea tuturor datelor va fi făcută în cinci volume, în decembrie 2012.
Recensământul populaţiei va avea loc în 2011.