Unul dintre panourile ornamentale de pe zidurile pensiunii „Casa Aristocrat”, de la ieşirea din municipiul Suceava spre Şcheia, a fost scos, ieri, în încercarea de a se afla cauza exactă şi împrejurările în care monoxidul de carbon a ajuns în camerele unităţii hoteliere şi a provocat intoxicaţia colectivă de acum aproximativ două luni (n.r.-4 februarie), atunci când un turist a fost găsit mort în camera în care era cazat, iar alte 17 persoane au ajuns la spital cu dureri de cap, stări de vomă şi ameţeli.
Operaţiunile s-au făcut în prezenţa unui expert tehnic în instalaţii termice, a administratorului unităţii hoteliere, Gheorghe Filipciuc, şi a mai multor reprezentanţi ai Poliţiei, Inspectoratului Teritorial de Muncă şi Inspectoratului de Stat în Construcţii.
Panoul disclocat a fost chiar cel de deasupra gurilor de evacuare a gazelor de la centrala termică, existând suspiciunea unei defecţiuni de montare la coşul de evacuare.
De altfel, această variantă prinde din ce în ce mai mult contur din primele aprecieri, de la faţa locului, ale specialiştilor prezenţi.
În aceste condiţii, dacă acestea vor fi într-adevăr confirmate de concluziile expertizei, atunci cei care vor fi traşi la răspundere sunt reprezentanţii firmei care au vândut şi montat instalaţia termică, existând contracte de prestări servicii între administratorul pensiunii şi societatea respectivă.
Cine va răspunde pentru moartea turistului?!
Curios este faptul că, în ziua în care turiştii de la „Aristocrat” ajungeau pe bandă rulantă la „Urgenţele” Spitalului Judeţean Suceava, la pensiune a fost trimisă de urgenţă o echipă de intervenţie a E.ON Gaz Distribuţie, iar concluzia verificărilor a fost – potrivit purtătorului de cuvânt al E.ON România, Corneliu Zaiţ – aceea că „nu au fost identificate probleme de ordin tehnic în funcţionarea instalaţiei de utilizare a gazelor naturale”.
Şi specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, ajunşi şi ei la „Casa Aristocrat” în aceeaşi zi, au declarat că, în urma verificărilor făcute de ei (dozări de monoxid de carbon şi recoltare de probe de aeromicrofloră) nu s-au identificat valori peste limite normale.
Cu toate acestea, concluziile necropsiei turistului găsit decedat în cameră, Daniel Ciupercă (45 de ani), din Focşani, atestă clar că bărbatul a murit ca urmare a intoxicaţiei cu monoxid de carbon.
Ancheta în acest caz este departe de a fi finalizată. Cert este că pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava există un dosar penal înregistrat în această cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, iar cineva trebuie să răspundă pentru moartea turistului din Focşani.
Între timp, la cererea DSP Suceava, dar şi a administratorului pensiunii, Gheorghe Filipciuc, activitatea hotelieră a fost sistată la Casa Aristocrat, iar centrala termică care deservea spaţiile de cazare nu mai este racordată la gaz metan.
(13 apr 2010, 11:32:24