Peste două milioane de euro a investit Fundaţia „O nouă viaţă” la nivelul judeţului Suceava în programe de asistenţă socială în 20 de ani de activitate. Banii au provenit din donaţii şi sponsorizări şi au finanţat mai multe proiecte care au avut drept scop reintegrarea în societate a tinerilor cu dizabilităţi şi oferirea oportunităţii de a avea un loc de muncă. Fundaţia a construit opt aşezăminte de tip familial care găzduiesc 75 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani proveniţi în special de la Spitalul de Psihiatrie din oraşul Siret. Organizaţia non-guvernamentală a venit astfel în întâmpinarea politicii guvernamentale româneşti cu privire la dezinstituţionalizare şi la închiderea marilor instituţii de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi. Aşa cum a declarat preşedinta Fundaţiei, Monica McDaid , ultimul proiect finalizat a fost construirea unui bloc de garsoniere pentru un număr de zece tineri cu dizabilităţi. Proiectul a avut la bază dorinţa unor tineri de a locui cât mai independent sau care vor să-şi întemeieze o familie. „Deja unul dintre tineri s-a căsătorit. A fost un eveniment deosebit, care ne-a arătat că nu contează cu adevărat ce ai în viaţă, ci pe cine ai alături când treci prin viaţă”, a declarat McDaid.
Opt aşezăminte de tip familial pentru 75 de tineri cu dizabilităţi
Ea a adăugat că Fundaţia pentru care au lucrat în cei 20 de ani de activitate câteva mii de voluntari este implicată în multe alte proiecte, amintind de programele de consiliere a tinerilor din Spitalul de Psihiatrie Siret sau de ajutorarea unor persoane nevoiaşe din oraşul Siret dar şi din alte localităţi ale judeţului. „Prin intermediul tinerilor pe care-i avem în grijă am ajutat familiile nevoiaşe cu hrană, îmbrăcăminte, medicamente. Tinerii noştri i-au ajutat şi la muncile din gospodărie, la tăiat lemne sau cărat apă. Este foarte important ca tinerii cu dizabilităţi să fie implicaţi în activităţi comunitare, să nu stea izolaţi, pentru că astfel pot fi reintegraţi mai uşor în societate”, a explicat preşedinta Fundaţiei „O nouă viaţă”. Monica McDaid a subliniat că la nivelul Fundaţiei funcţionează un centru vocaţional şi de training care-i ajută pe tinerii cu dizabilităţi să-şi dezvolte abilităţile practice şi teoretice necesare unei vieţi independente. Centrul cuprinde un cabinet de informatică, unul de engleză, un atelier de prelucrare a sticlei, o sală de sport, de dans şi muzică. Dintre tinerii aflaţi în grija fundaţiei 24 au fost angajaţi la societatea cu profil agricol Marsin din oraşul Siret, al cărei acţionar unic este Fundaţia „O nouă viaţă”, iar şapte la firma austriacă Schweighofer Holzindustrie. Monica McDaid a făcut un apel la persoanele fizice şi juridice să achiziţioneze produse agricole de la Marsin, grâu, cartofi, porumb, arătând că astfel vor contribui la finanţarea proiectelor sociale ale Fundaţiei.
„Colaborăm foarte bine cu Consiliul Judeţean şi cu autorităţile locale”
Trebuie spus că Fundaţia are un parteneriat de colaborare cu administraţia judeţeană, Consiliul Judeţean suportând cheltuielile de funcţionare a celor opt aşezăminte de tip familial. Monica McDaid a mulţumit autorităţilor judeţene dar şi celor locale pentru sprijinul acordat şi a ţinut să precizeze că parteneriatul cu Consiliul Judeţean este unul exemplar. „Am fost onorată că am fost invitată de domnul preşedinte Gheorghe Flutur pentru a discuta pe marginea parteneriatului şi am primit asigurări de sprijin total în desfăşurarea în continuare a programului nostru”, a spus McDaid. Fundaţia “O nouă viaţă” a fost înfiinţată în 1997, însă ea continuă activitatea începută de organizaţia de caritate britanică Romanian Challenge Appeal, în 1990, la Spitalul de Copii Neuropsihici Siret. „O nouă viaţă” a primit de la Preşedinţia României în anul 2000 distincţia „Steaua României”, iar Monica McDaid a primit în 2001 titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului Siret.