Peste 100 de mii de elevi şi cei aproximativ 10 mii de dascăli ai lor sunt aşteptaţi astăzi din nou la şcoală, după o săptămână de vacanţă. De pe 5 aprilie elevii au fost în vacanţa de Paşte, ultima din acest an şcolar. Elevii revin la ore până în luna iunie, când vor intra în vacanţa de vară.
Pe şcolarii din anii terminali, respectiv cei din clasele a VIII-a şi a XII-a, îi aşteaptă o perioadă de examene şi evaluări în vederea admiterii la liceu sau terminării liceului.
Elevii din clasa a XII-a se pregătesc luna aceasta să susţină cea de-a doua probă orală din cadrul examenului de bacalaureat, iar în perioada 19-29 aprilie va avea loc susţinerea probei de competenţe digitale. Ultima probă orală a examenului de bacalaureat din acest an va avea loc în perioada 31 mai - 4 iunie 2010, proba de competenţe lingvistice la o limbă modernă. Dacă unii elevi se întorc la şcoală şi-i aşteaptă deja examenele, alţii rămân în continuare în vacanţă, pentru încă o săptămână. Este vorba despre elevii cu deficienţe de auz şi vorbire de la Grupul Şcolar Bivolărie.
Vacanţă prelungită la Bivolărie
Cei aproximativ 170 de elevi cu deficienţe de auz ce învaţă la Grupul Şcolar Bivolărie nu au avut vacanţă intersemestrială, însă vor avea o vacanţă de Paşte prelungită. La Grupul Şcolar Bivolărie vacanţa intersemestrială a fost transferată la cea de Paşte fiindcă acolo sunt elevi din toată ţara şi nu pot fi transportaţi de patru ori pe an acasă şi înapoi la şcoală. Ca urmare, vacanţa intersemestrială a fost decalată pentru cea de Paşte.
Profesorii revin astăzi la catedră, însă anunţă că nu pentru multă vreme şi ameninţă cu declanşarea grevei generale în educaţie. Liderii de sindicat ai dascălilor au anunţat deja calendarul mişcărilor de protest, iar pe 22 aprilie aceştia sunt hotărâţi să închidă toate şcolile şi să intre în grevă generală de o zi. Totodată, deşi revin la clasă, notele elevilor nu vor fi trecute în catalog, ci vor fi consemnate în caietul profesorului. În eventualitatea în care grevele de avertisment nu vor avea rezultatul scontat, liderii de sindicat ai profesorilor suceveni anunţă că vor intra în grevă generală pe o perioadă nedeterminată, care poate culmina cu blocarea anului şcolar. “Nu se trec notele în catalog şi, în acest fel, dacă problemele noastre nu se vor soluţiona, nu se vor putea încheia mediile, şi astfel vom bloca închiderea anului”, a declarat în urmă cu câteva zile Constantin Cernica, preşedintele Sindicatului Judeţean “Spiru Haret” din Suceava, afiliat la nivel naţional la FSLI.