Fondurile insuficiente alocate pentru subprogramul naţional de control şi supraveghere a tuberculozei riscă să lase pacienţii suceveni fără medicaţie.
Şeful secţiei Pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Maria Muha, a arătat ieri că, din cauza disfuncţionalităţilor de ordin financiar, bolnavii vor rămâne din 19 aprilie fără Etambutol, un chimioterapic antituberculos major, cu acţiune bacteriostatică. Din 5 mai, se vor termina şi stocurile de pirazinamidă, un medicament utilizat în tuberculoza pulmonară şi extrapulmonară cu germeni rezistenţi.
„În farmacie deja nu mai sunt stocuri”
„Banii pentru programul judeţean de TBC nu au venit. În farmacie deja nu mai sunt stocuri, dar, din fericire, eu am reuşit şi de această dată să fac o mică rezervă. Oricum, nu o putem duce aşa la nesfârşit. Am vorbit la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava şi sper că banii vor veni în cursul acestei luni”, a mai spus medicul.
Dr. Maria Muha a adăugat că secţia Pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă are nevoie lunar de medicamente în valoare de 3.500 lei şi de materiale sanitare în valoare de 2.000 lei. De aceleaşi sume are nevoie pentru a funcţiona timp de o lună şi dispensarul TBC din Piaţa Mică a municipiului Suceava.
449 cazuri noi de boală, la adulţi, în 2009
Potrivit evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, anul trecut, în judeţ au fost contabilizate 449 de cazuri noi de boală la adulţi. Cifra este în scădere, dar specialiştii apreciază că se menţine în continuare la un nivel ridicat.
Pe de altă parte, dr. Maria Muha crede că în judeţ “este multă tuberculoză nedepistată”, întrucât nu se mai fac acele controale obligatorii pentru diagnosticarea bolii, unităţile sanitare de profil încep să dispară, medicii sunt tot mai puţini, iar accesibilitatea populaţiei la asistenţa medicală este frânată de birocraţie.
„Bolnavii nu mai ajung în spitale decât în cazuri foarte grave. Oamenii nu se mai îngrijesc de sănătatea lor, mulţi se neglijează pe fondurile lipsurilor şi atunci nu mai sunt depistaţi”, completează doctorul.
Conform statisticilor, majoritatea bolnavilor provin din medul rural.