Preşedintele României, Traian Băsescu, va vizita judeţul Suceava împreună cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Cei doi şefi de stat vor fi la Suceava în data de 28 aprilie şi, din informaţiile de până acum, se pare că vor vizita Biroul teritorial unde se primesc dosarele moldovenilor pentru acordarea cetăţeniei române pentru moldoveni, apoi Cetatea de Scaun a Sucevei şi Mănăstirea Putna. Detaliile au fost convenite la sfârşitul lunii martie, când Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu au discutat despre vizita pe care preşedintele moldovean o face în România în perioada 27-28 aprilie a.c..
Preşedintele Traian Băsescu a fost în Republica Moldova în luna ianuarie a acestui an şi a promis că România va acorda Moldovei un ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro, pentru dezvoltarea educaţiei, care vor fi acordaţi în tranşe de câte 25 de milioane de euro pe an. Tot atunci, Băsescu a anunţat că România va înfiinţa o autoritate de acordare a cetăţeniei române, cu sediul la Bucureşti şi cu unităţi teritoriale la Suceava, Iaşi, Galaţi, Cluj şi Timişoara.
În două luni, peste 300 de moldoveni au solicitat la Suceava obţinerea cetăţeniei române
Biroul Teritorial pentru acordarea Cetăţeniei Suceava s-a deschis în data de 8 februarie a.c., pe strada Universităţii, în sediul Oficiului Naţional Registrul Comerţului şi a înregistrat, până ieri, peste 300 de dosare depuse de cetăţeni din Republica Moldova pentru obţinerea cetăţeniei române. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, Nicoleta Ecaterina Eucarie, ne-a declarat, ieri, că în perioada 8 februarie-31 martie a.c., la biroul teritorial din Suceava au fost depuse 339 de dosare pentru cetăţenie.
Relaţiile bilaterale româno-moldovene sunt strânse şi la nivelul societăţii civile. În cadrul acţiunilor comune recente promovate de membri ai societăţii civile între Republica Moldova şi România se poate înscrie şi comemorarea victimelor protestelor din 7 aprilie 2009, de la Chişinău, anunţată pentru cel puţin 25 de oraşe din România şi cinci din Republica Moldova.
Acţiunea a fost organizată în zilele de 6 şi 7 aprilie a.c., de grupul „Noii Golani” şi „Basarabia Spirit Românesc”, care a chemat oamenii să vină să aprindă lumânări în memoria victimelor torturilor.
Reamintim că după 7 aprilie 2009, preşedintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat opoziţia şi România de organizarea „unei tentative de lovitură de stat” şi Chişinăul l-a expulzat pe ambasadorul României, Filip Teodorescu, concomitent cu introducerea regimul de vize pentru români.
( 9 apr 2010, 13:11:43