Criza din cartierul Iţcani şi-a găsit o rezolvare de moment după articolele din Monitorul de Suceava. Mai multe patrule ale forţelor de ordine au fost trimise în zonă pentru aplanarea conflictelor provocate de grupările de cartier, dar situaţia este departe de a fi rezolvată.
Chiar dacă momentan situaţia a fost pusă sub un oarecare control, per ansamblu nu s-a schimbat nimic. Şefii principalelor instituţii din Suceava care se ocupă cu asigurarea măsurilor de siguranţă în cartierul Iţcani aruncă vina unii asupra altora pentru ceea ce se petrece în zonă. Ceva de genul „Nu-i la mine, e la cumătra”, un joc periculos care se răsfrânge direct în securitatea oamenilor din cartier.
Poliţia din Burdujeni, cea care are în subordine cartierul Iţcani, spune că sunt motive obiective pentru care nu poate asigura securitatea în zonă, Poliţia Comunitară se ocupă de „oul din centru”, iar Jandarmeria a reintrodus patrulele începând de ieri, după o pauză de câteva luni.
Într-un cuvânt, situaţia este „sub control”, dar numai în statisticile Poliţiei, pentru că în realitate sunt mari probleme.
„Există un sentiment de siguranţă în cartier”
Contrar celor afirmate de oamenii din cartier, poliţiştii spun că situaţia este sub control. Agentul şef Constantin Vameşu, poliţistul de proximitate din cartierul Iţcani, este de părere că oamenii nu au probleme deosebite. Sau cel puţin nu le-au reclamat.
„Există un sentiment de siguranţă în rândul cetăţenilor din Iţcani, şi asta denotă prezenţa Poliţiei în cartier”, a declarat Vameşu.
Poliţistul de proximitate din cartier mărturiseşte că îi ştie pe toţi locuitorii, dar nici unul nu i-a reclamat vreodată ceva deosebit.
„Au fost discuţii pozitive între persoanele implicate şi apoi totul a răbufnit. Noi avem în vizor toate persoanele începând din 2009, le-am sancţionat, dar legea nu ne permite să facem ordine”, a concluzionat agentul şef Constantin Vameşu.
„Până nu-i legăm, nu e linişte”
Şeful Poliţiei Burdujeni, comisarul Ovidiu Sluşariuc, crede că rezolvarea acestor probleme nu poate fi decât pe linie legislativă.
„Le-am dat amenzi, nu le-au plătit şi nu le vor plăti. Cum îi putem constrânge să respecte legea?”, s-a întrebat Sluşariuc. Acesta crede că vechea practică prin care contravenienţii erau trimişi după gratii pentru neplata amenzilor este una dintre soluţiile de rezolvare a crizei din Iţcani. „Până nu-i legăm, nu e linişte în Iţcani. Asta o putem face legal şi cu ajutorul cetăţenilor”, a completat Sluşariuc.
Un poliţist la 13.000 de oameni
Culmea ironiei este că în cartierul Iţcani există un post de Poliţie la care permanenţa se face aproximativ o dată pe săptămână „dacă sunt solicitări”. Poliţistul de proximitate Constantin Vameşu cunoaşte cartierul doar aproximativ, şi asta pentru că este singur pe o zonă care cuprinde 13.000 de oameni. „E foarte greu să acoperi această populaţie, problema nu poate fi rezolvată decât prin modificarea legii. Încetul cu încetul, sperăm să reglementăm situaţia din zonă”, a mărturisit agentul de proximitate Vameşu.
După hoţi, la pas
Munca poliţiştilor e îngreunată şi de faptul că aceştia sunt nevoiţi să asigure zona cu mijloace arhaice. Din cele cinci maşini repartizate pentru a asigura ordinea publică în cartierele Burdujeni şi Iţcani, doar una singură este în acest moment disponibilă.
„Patru din cele cinci maşini destinate asigurării ordinii publice sunt defecte”, a declarat inspectorul principal Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava. Acesta a precizat că speră ca autovehiculele să fie reparate cât mai curând pentru ca patrulările să se poată relua în cartierul Iţcani.
Poliţia Comunitară, inexistentă
Poliţiştii comunitari sunt practic inexistenţi în cartierul Iţcani. Şeful Poliţiei Comunitare Suceava, colonelul Viorel Horodenciuc, spune că instituţia pe care o conduce nu are suficienţi oameni pentru a asigura ordinea în cartierul Iţcani. „Lumea e deranjată de romii care vin la buncăre în cartierele George Enescu şi Obcini, iar noi asigurăm continuitatea în acele locuri”, a explicat Horodenciuc strategia Poliţiei Comunitare.
Jandarmeria a introdus de ieri o patrulă permanentă
După articolele apărute în Monitorul de Suceava şi după discuţiile avute cu reprezentanţii Poliţiei Burdujeni, conducerea acestei instituţii a decis să ceară sprijinul Jandarmeriei, după o pauză de câteva luni. Aşa se face că Jandarmeria a introdus, începând de ieri, la solicitarea Poliţiei, o patrulă în zona cartierului Iţcani.
„În ultimele luni, ne-au cerut ajutorul pentru a soluţiona problemele din zonă doar de câteva ori. În acest moment, patrula va acţiona 24 de ore, pe trei schimburi, şi va interveni ori de câte ori este nevoie”, a declarat generalul Eugen Şalar, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava.
Concluzia după discuţia cu şefii principalelor instituţii de ordine publică din Suceava este aceea că acum se vrea o implicare mai mare în viaţa cartierului. Rămâne de văzut ce se va întâmpla peste o săptămână.
Poliţia cere ajutorul oamenilor
Inspectorul principal Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, spune că rezolvarea stă în cooperarea cu locuitorii din cartier. „Îi rog să semnaleze orice problemă, să sune la 112, ori să se adreseze poliţiştilor. Vom face tot ceea ce este legal pentru a aduce liniştea în cartier”, a precizat Panţiru.
Taximetrist cu geamul spart
Violenţele de marţi seară, când posesorul unui BMW a fost băgat în sperieţi de un clan din cartier, nu sunt singulare în Iţcani.
Un taximetrist care îşi face veacul în zonă a avut de suferit de pe urma aceloraşi huligani.
Bărbatul s-a trezit cu un geam al maşinii spart de un individ necunoscut, iar reclamaţia sa se află în lucru la poliţie.
Mai multe clanuri
Deşi poliţiştii de la Secţia Burdujeni spun că în Iţcani ar fi o singură gaşcă, localnicii îi contrazic şi afirmă că este vorba de nu mai puţin de cinci grupări.
Este vorba de grupările Scripcaru, Pandele, Voinea, Rostaş şi Solomon.
Cartierul, scăpat din mână din lipsă de efective
Unul dintre poliţiştii cu state vechi de plată de la Secţia Transporturi Feroviare din Gara Iţcani are o părere proprie despre ceea ce se întâmplă în acest moment în cartier.
„Cartierul a fost scăpat din mână din lipsă de efective. Situaţia nu se va schimba şi vor fi probleme mai mari decât în prezent”, a mărturisit omul de ordine.
( 9 apr 2010, 11:21:36