Odată cu închiderea, la sfârşitul lunii martie a.c., a celei mai mari expoziţii de reptile vii din România, expoziţie care a adus la Suceava circa 70 de specii de reptile, dar şi tarantule şi scorpioni, atenţia publicului vizitator se îndreaptă din nou asupra vivariului de la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava.
Cu interiorul împrospătat, recent zugrăvit, spaţiul de la subsolul secţiei din cadrul Complexului Muzeal Bucovina prezintă publicului vizitator câteva specii gălăgioase de păsări exotice, rozătoare mici şi un exemplar de iguană verde.
Achiziţionate, cu începere din toamna anului 2007, de la o firmă băcăuană, vietăţile, care s-au adaptat spaţiului în care au fost aduse fără a crea probleme deosebite, animă instituţia muzeală suceveană.
Păsările exotice, al căror ciripit sau ţipăt strident se aude pe tot parcursul zilei, atrag atenţia şi prin penajul lor multicolor.
Papagali (Marele Alexander, Micul Alexander, Agapornis, Nimfă, Rosella sau de Amazon), peruşi şi canari convieţuiesc, închişi în coliviile lor, în aceeaşi încăpere cu câteva exemplare de chinchilla (între care şi o femelă cu blană albă care stă împreună cu puiul său), porcuşori de Guineea şi veveriţe americane.
Cea mai liniştită dintre toate vietăţile este iguana verde, care stă singură într-un vivariu aclimatizat şi poate fi urmărită prin peretele transparent din plexiglas.
Hranei uscate şi concentrate cu care sunt hrănite (amestecuri de seminţe, stafide...) i se adaugă zilnic legume (varză, salată verde, morcov) şi fructe (mere, banane), dar şi ou fiert, ras, în combinaţie cu făină.
Starea de sănătate a micilor vieţuitoare este controlată periodic de un medic veterinar, cu care instituţia muzeală a încheiat un contract de asistenţă şi tratament medical.
Din păcate, proiectul intitulat „Muzeul de Ştiinţele Naturii, componentă a Complexului Muzeal Bucovina, un eco-muzeu de referinţă”, proiect care viza modernizarea clădirii, mansardarea şi amenajarea interioară, precum şi construirea unei sere anexă, întocmit pentru obţinerea unor fonduri europene, nu a obţinut finanţare.
Preţul biletului de intrare la vivariu este de 4 lei pentru adulţi şi 1 leu pentru copii.