Şi în acest an, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Fălticeni a venit în sprijinul celor care, vrând ca de pe masa de Paşte să nu lipsească bucatele tradiţionale, au împrumutat bani. Nu pentru miel sau alte „tradiţii” scumpe, ci pentru o bucată de cozonac sau de pască, ori pentru a-şi achita datoriile faţă de furnizorii de utilităţi.
De la preşedintele CARP Fălticeni, col.(r) Ioan Aciubotăriţei, am aflat că mulţi oameni se înscriu nu numai pentru a face împrumuturi, ci şi pentru ajutoarele pe care le primeşte un membru atunci când nu găseşte de unde să se împrumute.
„Pentru cei cu pensii mici, mai ales pentru membrii din mediul rural, pensiile medii nu depăşesc 300 – 350 de lei. Aceştia nu au de unde să-şi procure bani pentru a-şi duce traiul, pentru medicamente şi chiar pentru lucrările agricole şi vin la noi să se împrumute, făcând împrumuturi peste împrumuturi, iar uneori, când nu pot achita împrumutul, fac alt împrumut pe suma rămasă, dar cu o perioadă mai mare de rambursare. Pentru a-şi procura cele necesare de Paşte sau pentru a plăti facturile curente la lumină, apă potabilă, încălzire, foarte mulţi pensionari au apelat la împrumuturi”, a spus Ioan Aciubotăriţei.
A crescut considerabil numărul membrilor CARP
Numărul celor care s-au înscris la CARP a crescut considerabil în ultima perioadă. Dacă, la 1 ianuarie 2009, CARP avea un număr de 19.580 de membri, la 1 ianuarie 2010, numărul de membri a crescut cu 1.365. Acest lucru atestă faptul că un număr tot mai mare de pensionari au nevoie de sprijinul Casei de Ajutor Reciproc.
90 % dintre membrii CARP Fălticeni au solicitat împrumuturi
De la preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor am aflat că în ultimele trei luni de zile, mai exact de la începutul anului 2010, au făcut împrumuturi peste 6.000 de membri, cei mai mulţi solicitând banii înainte de sărbătorile de Paşte. De Paşte, CARP a venit cu ajutoare pentru membri şi pentru căminele de bătrâni din apropiere, Bogdăneşti şi Fălticeni.
În 2009, CARP Fălticeni a împrumutat la peste 12.500 membri suma de peste 16.785.000 de lei, cu 50 % mai mult faţă de anul precedent. Şi ajutoarele de deces oferite în 2009 se ridică la peste 527.000 lei pentru urmaşii a 598 de decedaţi, cu 50 % mai mulţi faţă de media anilor precedenţi. În 2009, ajutoare nerambursabile, ajutoare de tratament, ajutoarele de proteze şi ajutoarele pentru calamităţi s-au dat la 590 de membri ai CARP, în valoare totală de 93.000 lei, cu 20 % mai mult faţă de anul 2008.
„Acest număr mare de solicitări atestă faptul că şi în rândul pensionarilor şi-a făcut efectul criza economică”, a conchis Ioan Aciubotăriţei.