Demersurile pentru realizarea unei înfrăţiri între judeţul Suceava şi oraşul israelian Haifa au fost demarate, cu prilejul vizitei preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, în Israel, la sfârşitul săptămânii trecute. Gheorghe Flutur a declarat că a discutat această problemă cu ambasadorul României în Israel, E.S. Edward Iosiper, care va prezenta oficialităţilor din Haifa oportunităţile de cooperare cu Suceava în domeniul cultural – ştiinţific, economic, medical etc.. Partenerii de dialog ai ambasadorului vor fi viceprimarul oraşului Haifa, Israel Savyon şi, probabil, prof. dr. Izu Eibschitz, ambii originari din România.
Viceprimarul Israel Savyon este vorbitor de limba română, originar din Sighet. A emigrat în Israel în urmă cu circa 50 de ani. Absolvent al universităţii din Haifa, până la alegerile locale din 2008 a fost directorul general al celui mai mare mall din Haifa ("Grand Kanion") şi era considerat a fi un „geniu al marketingului”.
Prof. dr. Izu Eibschitz este născut în Bacău şi anul trecut şi-a recăpătat cetăţenia română. Prof. dr. Izu Eibschitz este vicepreşedinte al Asociaţiei Mondiale de Reproducţie Umană (WARM ) şi preşedinte al Fundaţiei Culturale Haim şi Sara Ianculovici, care acordă anual premii autorilor şi creatorilor evrei originari din România. Din 2008, prof. dr. Izu Eibschitz este „Cetăţean de onoare” al oraşului Haifa, ca recunoaştere şi răsplata pentru activitatea sa medicală, ştiinţifică – academică şi publică.
Haifa este al treilea oraş, ca mărime, din Israel
Până la această oră, zece oraşe din România au acorduri de înfrăţire sau de colaborare cu oraşe din Israel, municipiul Piatra Neamţ având chiar două. Cel mai amplu îl are însă Oradea, cu oraşul Givatayim, cu colaborare în domeniile economic (Camere de Comerţ şi asociaţii de afaceri), cultural (expoziţii reciproce-artă plastică şi fotografică, spectacole diverse), educaţional (între universităţi), administraţie publică locală, servicii sociale (pensionari), sport, turism.
Cu Haifa a mai avut o tentativă de înfrăţire municipiul Tulcea, dar nu s-a materializat.
Haifa este cel de-al treilea oraş ca mărime şi capitala din Nord a Israelului. Oraşul are 250.000 de locuitori şi peste un milion împreună cu zona metropolitană. La fel ca şi Bucovina, populaţia este compusă dintr-o mare varietate de culturi şi grupuri etnice.
În privinţa legăturilor româno-israeliene, amintim că imnul statului Israel -Hatikva a fost scris de poetul Naphtali Herz Imber în Iaşi în anul 1878 şi rescris de compozitorul Paul Ben-Haim, care s-a bazat pe muzica evreiască din România.
După unele surse, imnul a fost compus după modelul cântecului românesc "Carul cu boi", după altele, cea mai plauzibilǎ sursǎ de inspiraţie a fost cântecul popular românesc "Cucuruz cu frunza-n sus". Cert este că imnul Hatikva s-a născut în România, primul teatru idiş a luat fiinţă la Iaşi, primul congres sionist a avut loc la Focşani, iar asociaţiile evreilor plecaţi din România sunt interesate să înfiinţeze un muzeu care să arate tradiţia şi realizările evreilor din România. În Bucovina de Sud, comunitatea evreiască avea, înainte de al Doilea Război Mondial, circa 36.000 de membri, reprezentând aproximativ zece la sută din populaţie. Astăzi, în judeţul Suceava mai sunt câteva sute de evrei.
( 8 apr 2010, 11:49:59