Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 8 apr 2010 - Anul XV, nr. 80 (4371)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Conflict

Medicii de familie nu eliberează nici azi documente în contract cu CAS

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Conflictul izbucnit în urmă cu o săptămână între medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii nu a fost stins nici ieri, după ultima rundă de negocieri. Deşi au dezbătut problema mai multe ore, reprezentanţii celor două tabere nu au ajuns nici de această dată la vreun rezultat, discuţiile urmând să continue şi astăzi.

În timp ce medicii de familie susţin că noile reglementări din sistem sunt nişte anomalii care trebuie corectate, iar CNAS şi MS afirmă că este nevoie de reformă, pacienţii încep să-şi piardă răbdarea, nemulţumiţi de faptul că de o săptămână nu mai au parte de reţete compensate şi gratuite, bilete de trimitere şi concedii medicale.

 

Ce spun bolnavii

La Suceava, majoritatea bolnavilor sunt solidari cu protestul medicilor de familie, mai ales că situaţia de criză s-a declanşat în preajma Sărbătorilor Pascale, când adresabilitatea era oricum redusă. Dacă marţi, în a treia zi de Paşte, cabinetele doctorilor erau aproape goale, ieri acestea au început să se umple, iar nemulţumirile nu au întârziat să apară.

„Sunt bolnav cronic, iar luni sunt programat pentru internare. Am nevoie de bilet de trimitere şi de un set de analize. Doctorul spune că nu poate să mă ajute, iar eu stau şi mă întreb ce am să mă fac? Am aşteptat peste o lună să fiu programat la spital, nu pot să nu mă duc, risc să pierd rândul”, se plânge un pensionar.

 

Replica medicilor de familie

Acţiunea de protest a medicilor de familie suceveni a început joia trecută, ca urmare a noilor prevederi din Contractul cadru pe 2010, care le diminuează veniturile cabinetelor cu aproape 40%. De atunci,medicii de familie n-au mai pre­scris reţete com­pen­sate şi gra­tuite şi nici n-au mai eliberat bilete de trimitere şi concedii medicale.

“Noi înţelegem că situaţia e grea, dar legea nu trebuie încălcată. Noi dorim să se respecte legea şi să fim respectaţi şi noi. Refuzăm să cuplăm la ideea că suntem nimeni şi că nu facem nimic. Suntem medici care-şi fac datoria şi am vrea să fim apreciaţi. Toate aceste comentarii negative la adresa noastră fac rău relaţiei dintre doctor şi pacient”, a spus purtătorul de cuvânt al medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan.

 

Poziţia mai-marilor din Sănătate

De cealaltă parte, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii consideră că acţiunile medicilor de familie sunt ilegale şi nejustificate şi avertizează că refuzul de a elibera reţete compensate şi gratuite, bilete de trimitere şi concedii medicale va aduce bolnavilor mari prejudicii privind starea de sănătate.

La finele lui 2009, 11.800 de medici de familie erau înregistraţi la CNAS. În judeţul Suceava profesează circa 300 de medici de familie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie nu eliberează nici azi documente în contract cu CAS.
 Vizualizări articol: 1489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Medicii de familie nu eliberează nici azi documente în contract cu CAS5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O mica precizare trimis de
( 8 apr 2010, 22:03:43
In luna aprilie se lucreaza inca pe baza de act aditional deci asta inseamna ca regulile sunt tot cele vechi. Eu inteleg ca medicii au dorit ca, prin aceasta miscare de protest, sa traga ceea ce domniile lor considera a fi un semnal de alarma dar, in acelasi timp, cred ca nu este corect ca sa se traga acest semnal de alarma pe spatele pacientilor. Nu te poti juca cu viata omului dupa bunul plac pentru ca nu toti isi pot permite toate medicamentele si poate sunt oameni care chiar au nevoie de un act care sa ateste concediul medical pentru a nu fi concediati. Dar asa se intampla in Romania cand nu este afectat interesul direct.
Ce-ar fi ca sa inceapa, de maine, sa fie politia intr-un astfel de protest de exemplu?
1.1  RE: O mica precizare trimis de
( 8 apr 2010, 22:28:25
Diferenta dintre un medic si un politist sunt sase ani de scoala . Nu comparam un medic cu facultate cu un politist care face o scoala profesionala . Este o imbecilitate . Sustin ca medici trebuie sa fie bine platiti . altfel vom merge la dispensar si ne va consulta un medic din Congo , pentru medici buni rai sunt cam cautati pe afara , politistii nu prea !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei