Conflictul izbucnit în urmă cu o săptămână între medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii nu a fost stins nici ieri, după ultima rundă de negocieri. Deşi au dezbătut problema mai multe ore, reprezentanţii celor două tabere nu au ajuns nici de această dată la vreun rezultat, discuţiile urmând să continue şi astăzi.
În timp ce medicii de familie susţin că noile reglementări din sistem sunt nişte anomalii care trebuie corectate, iar CNAS şi MS afirmă că este nevoie de reformă, pacienţii încep să-şi piardă răbdarea, nemulţumiţi de faptul că de o săptămână nu mai au parte de reţete compensate şi gratuite, bilete de trimitere şi concedii medicale.
Ce spun bolnavii
La Suceava, majoritatea bolnavilor sunt solidari cu protestul medicilor de familie, mai ales că situaţia de criză s-a declanşat în preajma Sărbătorilor Pascale, când adresabilitatea era oricum redusă. Dacă marţi, în a treia zi de Paşte, cabinetele doctorilor erau aproape goale, ieri acestea au început să se umple, iar nemulţumirile nu au întârziat să apară.
„Sunt bolnav cronic, iar luni sunt programat pentru internare. Am nevoie de bilet de trimitere şi de un set de analize. Doctorul spune că nu poate să mă ajute, iar eu stau şi mă întreb ce am să mă fac? Am aşteptat peste o lună să fiu programat la spital, nu pot să nu mă duc, risc să pierd rândul”, se plânge un pensionar.
Replica medicilor de familie
Acţiunea de protest a medicilor de familie suceveni a început joia trecută, ca urmare a noilor prevederi din Contractul cadru pe 2010, care le diminuează veniturile cabinetelor cu aproape 40%. De atunci,medicii de familie n-au mai prescris reţete compensate şi gratuite şi nici n-au mai eliberat bilete de trimitere şi concedii medicale.
“Noi înţelegem că situaţia e grea, dar legea nu trebuie încălcată. Noi dorim să se respecte legea şi să fim respectaţi şi noi. Refuzăm să cuplăm la ideea că suntem nimeni şi că nu facem nimic. Suntem medici care-şi fac datoria şi am vrea să fim apreciaţi. Toate aceste comentarii negative la adresa noastră fac rău relaţiei dintre doctor şi pacient”, a spus purtătorul de cuvânt al medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan.
Poziţia mai-marilor din Sănătate
De cealaltă parte, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii consideră că acţiunile medicilor de familie sunt ilegale şi nejustificate şi avertizează că refuzul de a elibera reţete compensate şi gratuite, bilete de trimitere şi concedii medicale va aduce bolnavilor mari prejudicii privind starea de sănătate.
La finele lui 2009, 11.800 de medici de familie erau înregistraţi la CNAS. În judeţul Suceava profesează circa 300 de medici de familie.
( 8 apr 2010, 22:03:43
Ce-ar fi ca sa inceapa, de maine, sa fie politia intr-un astfel de protest de exemplu?