Sucevenii care au vrut să sărbătorească Paştele într-un mod mai puţin convenţional, cu grătare la margine de pădure, în spaţiile de agrement special amenajate ori în cele neamenajate, au avut surpriza să fie “vizitaţi” de comisarii de mediu, care le-au atras atenţia asupra obligaţiilor pe care le au, pentru a nu pune în pericol natura şi pentru a nu afecta mediul înconjurător.
Practic, acestora li s-au prezentat principalele reguli de conduită pentru ieşirile la grătare şi distracţie în natură, cuprinse în „Decalogulagrementului la iarbă verde”, realizatşefa Comisariatului Regional de Mediu Suceava, Diana Croitoru.
“Acest Decalog conţine zece reguli de aur, pe care fiecare dintre noi ar trebui să le respecte atunci când merge la iarbă verde. Pentru ca mesajul nostru de protejare a naturii să ajungă la cât mai mulţi oameni, am făcut apel la sprijin atât din partea primăriilor, cât şi din partea instituţiilor care au un cuvânt greu de spus în cadrul comunităţilor locale – biserica şi unităţile de învăţământ, să fie prezentat oamenilor, chiar şi sub forma unor pilde la în cadrul slujbelor oficiate”, a precizat Diana Croitoru.
Printre principalele reguli impuse de acest Decalog se numără obligaţia de a avea saci de plastic pentru deşeuri, aprinderea focului doar în spaţiile special amenajate, folosirea grătarelor cu picior, interzicerea spălării maşinilor în apele naturale, precum şi parcarea acestora pe spaţiile verzi.
Acţiunea de verificare a zonelor preferate de suceveni pentru grătare, fie că sunt în locuri special amenajate, fie la margine de pădure, în zone precum Zamca, Ilişeşti sau Adâncata, este abia la început, aceasta urmând să fie prelungită pe parcursul întregii veri.
Cei care ignoră cele zece reguli de bună practică în ieşirile lor la iarbă verde riscă să primească amenzi de până la 10.000 de lei, încât distracţia lor se poate dovedi cu mult mai scumpă decât la cel mai luxos restaurant.