Pentru al doilea an consecutiv, sucevenii au avut parte în noaptea de Înviere de Lumina Sfântă de la Mormântul Mântuitorului din Ierusalim. Aceasta a sosit pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava sâmbătă seară, în jurul orei 20.30, cu un avion charter şi a fost adusă în felinare speciale de preotul Cătălin Axinte, consilier economic la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur. Aproximativ 200 de mireni şi preoţi, în frunte cu arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, au aşteptat Lumina Sfântă pe aeroport pe o vreme rece şi ploioasă. Alături de ei s-au aflat şi patru călăreţi care ţineau în mâini făclii aprinse, precum şi un grup de copii îmbrăcaţi în costume populare.
Preoţi din Cernăuţi, veniţi după Lumina Sfântă la Suceava
Lumina Harică a fost preluată de ÎPS Pimen, care a distribuit-o apoi preoţilor, călugărilor şi măicuţelor, aceştia plecând apoi către lăcaşele de cult în care slujesc pentru a oficia Slujba de Înviere. Mijloacele de transport în care se aflau preoţii au fost escortate de maşini ale poliţiei, pentru a ajunge cât mai repede la biserici. Printre cei care au luat Lumina Sfântă de pe aeroportul sucevean s-au aflat şi preoţi din Maramureş, Iaşi, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, dar şi din Cernăuţi-Ucraina. La sfârşitul ceremoniei, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a oferit conducerii Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava o scrisoare de mulţumire.
Flutur a primit o insignă de „cetăţean de onoare al Ierusalimului”
De precizat că preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a făcut parte din delegaţia oficială a Patriarhiei Române care a plecat la Ierusalim după Lumina Sfântă, primind binecuvântarea Preafericitului Daniel.
„A fost un drum foarte frumos. Vineri am avut ocazia să vizităm Bethleemul, mănăstirea Sf. Sava, cea mai aspră mănăstire din lume, mănăstirea Hoveza, unde este Sf. Ioan Hovesitul, apoi mănăstirea Sf. Gherasim, Bengurionul, Vameşul Zaheu şi sigur că tot ce înseamnă Cetatea Mormântului Sfânt, Golgota, Drumul Crucii. A fost o experienţă extraordinară şi mulţumesc încă o dată Patriarhiei Române, Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor pentru şansa de a putea aduce şi în acest an Lumina Sfântă de la Mormântul Sfânt pentru credincioşii din România şi din judeţul Suceava. Am fost o echipă de cinci oameni, trei preoţi şi doi mireni. Am făcut o escală la Bucureşti şi mă bucur că am ajuns în timp util pentru ca Lumina Sfântă să ajungă la toţi credincioşii din tot judeţul Suceava şi din România”, a declarat Flutur la sosirea pe aeroportul Suceava.
După vizita la Ierusalim, Flutur s-a ales cu două insigne, una „de prietenie România – Israel” şi una de „cetăţean de onoare al Ierusalimului”, primită „de la oficialii din Israel, după întâlnirea cu Patriarhul Teofil al Ierusalimului”, insigne pe care le purta cu mândrie la reverele costumului.
Preotul Cătălin Axinte: „Să dea bunul Dumnezeu să meargă toţi creştinii o dată în viaţă la Ierusalim”
La rândul său, preotul Cătălin Axinte a explicat că la Mormântul Sfânt din Ierusalim au fost prezente delegaţii atât din România, cât şi din Grecia, Rusia, Ucraina, Bulgaria sau Cipru.
„Lumina Sfântă s-a aprins la ora 14:07. Părintele Patriarh Teofil al III-lea a intrat în Sfântul Mormânt, după o procesiune făcută de trei ori în jurul Sfântului Mormânt. Şi apoi, invocând rugăciunea Duhului Sfânt, Lumina se aprinde în prima cameră, Camera Îngerului, unde e piatra originală care a stat la uşa mormântului. Şi de acolo este dată credincioşilor prezenţi, iar aceştia strigă Axios sau Vrednic Este”. Preotul sucevean a declarat că din 2000 merge în fiecare an la Ierusalim.
„În momentul în care se aprinde Lumina Sfântă este un sentiment pe care nu îl pot descrie. Este unic. Ştiţi cum spune Mântuitorul: vino şi vezi. Mergeţi în Ţara Sfântă şi păşiţi pe urmele Mântuitorului. Este o invitaţie pentru toată lumea. Aşa cum musulmanii sunt obligaţi să meargă o dată în viaţă la Meca, aşa şi creştinii, să dea bunul Dumnezeu, să meargă o dată în viaţă la Ierusalim”.
( 7 apr 2010, 15:16:04
Corect: Hozeva, respectiv Hozevitul.