Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 apr 2010 - Anul XV, nr. 79 (4370)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Gura Humorului

Gala coşurilor pascale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele mai frumoase coşuri de Paşte au fost expuse, luni, în a doua zi de Paşte, la Gura Humorului, în cadrul celei de-a doua ediţii a Galei coşurilor pascale. 30 de gospodine din zona Humorului, dar şi din alte localităţi ale judeţului, îmbrăcate în costume populare specifice zonei, au venit în centrul oraşului pentru a arăta celor prezenţi cât de bine şi de frumos ştiu să pregătească un coş pentru sfinţit. În Bucovina se mai păstrează şi astăzi obiceiul pregătirii coşului de Paşte, în care gospodinele aşează câte puţin din bucatele pregătite pentru masa de Paşte. Din coşurile expuse nu au lipsit preparatele tradiţionale din carne de miel, pasca şi cozonacul, ouăle roşii şi încondeiate, brânza şi o băutură tradiţională. Toate aceste produse au fost puse în coşul în care a fost aşezat un prosop ţesut în casă. 

Aşa cum am aflat de la directorul Muzeului Obiceiurilor Populare din Gura Humorului, Vera Romaniuc, scopul acestui concurs gândit şi promovat de primarul Marius Ioan Ursaciuc este acela de a păstra adevărata  tradiţie şi mai ales de a o transmite generaţiei tinere şi de a promova staţiunea turistică Gura Humorului şi locuitorii ei.

„Cei care sunt aici, în faţa noastră, au pus în coşurile pregătite ca pentru Înviere cele mai bune şi mai gustoase produse tradiţionale preparate în gospodărie. Putem cumpăra din comerţ tot ce dorim şi ce nu ne doreşte inima, dar am uitat să promovăm aluatul pentru cozonac, am uitat să coacem pasca adevărată. Am uitat să facem babe adevărate, am uitat să pregătim friptură adevărată de miel, drob de miel şi toate celelalte preparate care trebuie duse la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfinţite. După ce venim de la biserică pentru prima oară ne înfruptăm din aceste bucate tradiţionale, nu înainte de a ne spăla cu oul roşu şi bănuţul de argint, spunând să fim sănătoşi ca oul şi curaţi ca banul”, ne-a spus Vera Romaniuc.

 

Obiceiul udatului le-a dat curaj concurentelor

Pentru a câştiga concursul, doamnele care au venit cu coşuri pentru expoziţie au fost udate cu parfum de bărbaţi. Aşa cum am aflat chiar de la udători, obiceiul îşi are originea în perioada precreştină, ca simbol al vieţii şi fertilităţii, şi a fost practicat de mai multe popoare germanice. Este un obicei păstrat în inima Bucovinei de sute de ani, ca a doua zi de Paşte bărbaţii să ude gospodinele. Se crede că nici unei fete nu-i va merge bine dacă nu este udată. Bărbaţii le udă pe femei cu parfum, iar femeile le dau un ou roşu. „Am folosit un parfum bun, l-am cumpărat de la magazin, trebuie să fie un parfum nou, nu luat de la soţie din casă”, ne-a spus unul din udători.

 

Coşuri tradiţionale, cu gust aranjate

Domnica Beleca a venit pentru a doua oară la această expoziţie a coşurilor pascale. Coşul a fost plin cu produse preparate în casă, pască cu smântână, pască cu brânză, cozonac cu nucă, cozonac cu mac, fragată, vin,  drob de miel, carne de miel, şuncă de porc, cârnaţ de casă, dar şi flori.

De la Domnica Beleca am aflat că ce a prezentat în coş duminică a avut şi în noaptea de Înviere, la sfinţit. Coşul a fost completat doar cu ceva pentru „curaj”, o ţuică bătrână de prune. Domnica Beleca  are 60 de ani, este originară din Mănăstirea Humorului şi chiar dacă locuieşte la oraş de 40 de ani, nu a uitat tradiţiile învăţate de la părinţi şi bunici şi pe care le transmite la nepoţi. Una dintre nepoate, Ana Maria Beleca, în vârstă de 14 ani, a fost cea mai tânără concurentă cu bucate făcute chiar de ea. Coşul nepoatei a avut cam acelaşi inventar ca al bunicii, doar gustul şi aranjarea produselor în coş fiind diferite.

Cel mai vârstnic participant a fost tot din familia Beleca. La cei peste 80 de ani, Alexandru Beleca a venit să prezinte coşul de Paşte cu care merge în fiecare an la biserică pentru a-l sfinţi. Bucatele au fost pregătite chiar de el acasă, faţă de alte coşuri, bătrânul având în plus salam de casă şi pastramă de oaie.  Cu o „copie” a coşului pe care l-a dus la sfinţit a venit şi Tanţa Marişcari, din Voroneţ, care, pe lângă pască tradiţională cu stafide, ouă închistrite şi alte produse tradiţionale, a avut şi o sticlă cu lichior de nucă verde preparat în casă.

 

30 de participanţi, 30 de premianţi

La finalul concursului, juriul, format din primarul Marius Ursaciuc şi preoţi de la parohiile din Gura Humorului, au oferit pentru toate coşurile premiul I.

„Peste tot unde există un concurs există câştigători şi învinşi. La Gura Humorului există numai câştigători, aşa că, după o deliberare pe care o puteţi face şi dumneavoastră, atât olfactiv, cât şi gustativ, o să vedeţi că aveţi în faţa dumneavoastră 30 de premii întâi şi un singur mare câştigător, oraşul nostru şi Bucovina. Sunt 30 de câştigători, oamenii care şi-au dedicat o parte din bucatele lor, din timpul lor, să fie aici, acum, îmbrăcaţi extraordinar, pentru dumneavoastră cei care ne vizitaţi, pentru dumneavoastră, cei care aţi venit aici, să gustaţi din bucatele noastre” a spus Marius Ursaciuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gala coşurilor pascale.
 Vizualizări articol: 6359 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Gala coşurilor pascale5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Traditie ortodoxa trimis de
( 7 apr 2010, 21:40:29
Iata cum il rasplatesc pe IISUS MANTUITORUL,asazisii credinciosi romani!Se intrec in a etala cosuri cu bunatati,unde desigur se decoreaza cu o sticla de vin totul.Ortodoxia se bazeaza pe traditie insa BIBLIA spune ca IISUS ESTE LUMINA LUMII,iar apostolii lui IISUS ne invata sa il rasplatil pe EL cu post si rugaciune nu cu drob,alcool,oua etc.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei