Situaţie de urgenţă în municipiul Vatra Dornei, după ce peretele unui bloc vechi de peste un secol s-a prăbuşit, punând în pericol întreaga structură de rezistenţă a construcţiei. În imobilul tip P+1, aflat în proprietatea municipalităţii locale, locuiau cu chirie patru familii, după prăbuşire dispunându-se evacuarea acestora. Două familii au refuzat însă să plece, deşi au fost avertizate că riscul unei noi prăbuşiri este mare.
Problemele au început vinerea trecută, când o bucată din peretele exterior al locuinţei situate pe strada Mihai Eminescu s-a prăbuşit, calea de acces spre holul etajului fiind avariată. Imediat s-a dat alarma la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, echipajul de la Detaşamentul de Pompieri Vatra Dornei intervenind la faţa locului pentru a evacua cele trei persoane care se aflau la momentul prăbuşirii (aproximativ ora 16.30) în imobil. Totodată pompierii au degajat calea de acces şi au efectuat o minimă consolidare a casei scărilor şi a holului, operaţiunea fiind continuată şi a doua zi, când a fost refăcut un planşeu şi s-au întărit mai mulţi pereţi care prezentau pericol de prăbuşire.
Pentru că există riscul ca cel puţin o parte a imobilului să cadă din nou, ceea ce ar pune în pericol persoanele din interior, s-a dispus imediat evacuarea celor patru familii care stau cu chirie în imobil.
Două familii, rămase în bloc pe propria răspundere
După cum a precizat viceprimarul municipiului Vatra Dornei, Mircea Filaret Rusu, chiriaşilor primăriei li s-a oferit ca soluţie temporară mutarea în câteva camere de la azilul de bătrâni din localitate, după care în această săptămână oamenii ar urma să fie mutaţi într-un alt spaţiu, intrat de curând în proprietatea administraţiei locale.
Doar două familii, formate din şapte persoane, au acceptat să-şi petreacă Sărbătorile de Paşte în spaţiile oferite de primărie, alte două, formate din patru membri, refuzând somaţia autorităţilor şi cerând să rămână pe proprie răspundere în blocul care se poate prăbuşi oricând.
„Noi sperăm ca astăzi (n.r. mânie) să-i mutăm şi pe aceşti oameni, dacă nu se va putea altfel luăm în considerare şi varianta unei evacuări forţate. Au insistat să nu plece pentru că au fost zilele de Paşte, însă nu pot rămâne acolo, deoarece pericolul de prăbuşire este mare”, a spus viceprimarul Rusu.
Din informaţiile pe care le avem, imobilul degradat se află de mai mulţi ani pe o listă de construcţii aprobate pentru demolare, tocmai din cauza pericolului de prăbuşire, însă dărâmarea efectivă a acestuia a tot fost amânată, din lipsă de alternative pentru chiriaşi. De altfel, în urmă cu aproximativ zece ani, o parte a acestei construcţii s-a mai prăbuşit, iar riscul unor probleme precum cele apărute la finele săptămânii trecute nu reprezintă o surpriză.
( 7 apr 2010, 11:14:54