Majoritatea doctorilor din spitalele sucevene nu vor veni astăzi la serviciu, ziua de 7 aprilie, care marchează Ziua Mondială a Sănătăţii, fiind declarată zi nelucrătoare pentru cadrele medicale. În secţii, activitatea a fost organizată în aşa fel încât să fie asigurată continuitatea, urmând ca doctorii care se vor afla astăzi la datorie să-şi ia liber în altă zi.
Unitatea de Primire a Urgenţelor este singurul sector care face excepţie, pentru medicii de aici ziua de 7 aprilie fiind una obişnuită. Ei vor munci astăzi după programul deja stabilit, urmând ca, prin rotaţie, să-şi ia o zi liberă. Şi personalul mediu din spitale se va afla astăzi pe baricade, urmând ca în contul zilei lucrate să-şi ia una liberă.
Urbanizarea şi sănătatea, tema propusă de OMS în 2010
Începând din anul 1950, pe data de 7 aprilie, în întreaga lume se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii. Cu această ocazie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) aduce în atenţia opiniei publice mondiale câte o temă de dezbatere, considerată o problemă de sănătate publică prioritară la acel moment.
Pentru anul 2010, tema propusă se va concentra asupra urbanizării şi sănătăţii, fiind selectată în urma recunoaşterii efectelor pe care urbanizarea le are, atât asupra sănătăţii noastre colective, la nivel global, cât şi asupra fiecăruia dintre noi, în mod individual.
În perioada 7-11 aprilie, când se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii, OMS invită oraşele lumii să deschidă spaţii dedicate sănătăţii sau să interzică accesul autovehiculelor în anumite zone, care vor fi rezervate diverselor activităţi de relaxare (întâlniri între prieteni, mers pe role, plimbări).
În lume, peste trei miliarde de oameni locuiesc în oraşe
În prezent, la nivel mondial, peste trei miliarde de oameni locuiesc în oraşe. În anul 2007, pentru prima dată în istoria lumii, populaţia locuitoare la oraş a depăşit pragul de 50 %. Totodată, se preconizează că până în anul 2030, şase din zece persoane vor locui la oraş, acest număr crescând la şapte din zece persoane până în anul 2050.
„În ultimele decenii, oamenii s-au mutat de la ţară la oraş în căutarea unui loc de muncă mai bun şi a unei vieţi mai uşoare. Dar, cu toate acestea, viaţa la oraş nu este neapărat mai sigură şi, după cum ştim cu toţii, nici mai sănătoasă decât viaţa din rural. Urbanizarea este asociată cu numeroase provocări în ceea ce priveşte sănătatea populaţiei. Apa murdară, poluarea, violenţa, accidentele, bolile netransmisibile sunt principalele ameninţări ce planează asupra orăşenilor. În plus, urbanizarea înseamnă schimbări majore în modul de viaţă al oamenilor, respectiv alimentaţie nesănătoasă, sedentarism, fumat, abuz de băuturi alcoolice şi droguri, care sunt factori de risc pentru numeroase boli cum ar fi diabetul, obezitatea, bolile cardio-vasculare, cancerele”, au arătat specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava.