La Catedrala „Naşterea Domnului” din Suceava, 13 clopote muzicale, aşa-numitul „carilon”, interpretează cântarea „Hristos a Înviat!”, în mai multe variante, dar şi imnuri pascale.
Din prima zi de Paşte şi până la Sărbătoarea „Înălţarea Domnului”, sucevenii vor putea asculta, zilnic, în jurul amiezii, dar şi la slujba de seară, tradiţionalul „Hristos a Înviat!”. Fiecare variantă a cântecului creştin specific sărbătorilor pascale se repetă de trei ori. Orice cântare bisericească interpretată de clopotele muzicale de la Catedrala „Naşterea Domnului” de pe Mărăşeşti este pornită din telecomandă. Toate cele 13 clopote sunt într-o gamă. Sistemul computerizat şi de comandă al clopotelor Catedralei „Naşterea Domnului” permite, conform programului, interpretarea mai multor partituri muzicale. „Clopotele muzicale” vor suna la un simplu click, iar computerul va transmite mai departe comanda către clopote.
Pe lângă cântările pascale, clopotele muzicale mai pot da „glas” unor cântece patriotice, „Ştefan, Ştefan, Domn cel Mare” sau tradiţionalului „La mulţi ani!”.
18 clopote acţionate prin telecomandă
Catedrala „Naşterea Domnului” are 18 clopote automatizate, care funcţionează pe baza unui sistem computerizat. Clopotele au fost executate în Innsbruck - Austria, de către cea mai mare firmă de specialitate din Europa, care a fost înfiinţată în anul 1595 - compania austriacă Grassmayr Glockengreisser.
Clopotele sunt fabricate dintr-un aliaj de cupru electrolitic şi staniu electrolitic (argint), în proporţii variabile (reprezentând secrete de fabricaţie).
Clopotele catedralei sunt împărţite în două grupe. Un grup de 13 clopote, aşa numitul „carilon”, sau clopotele care cântă, sunt toate într-o gamă şi pot interpreta orice melodie religioasă. Celălalt grup de clopote, cinci la număr, deserveşte cultul religios, adică toate slujbele care se fac în cursul anului în biserică. Toate cele 18 clopote sunt acţionate de un computer.
Soft-ul calculatorului este realizat în aşa fel încât să respecte notele muzicale. Clopotele sunt realizate după canoanele Bisericii Ortodoxe.
Continuă lucrările la catedrală
După Duminica Tomei, pe 12 aprilie, se vor relua lucrările la catedrala suceveană. Preotul paroh Petru Argatu ne-a spus că începând de săptămâna viitoare se reiau lucrările, începând cu executarea schelei, de sus în jos, finisaje interioare şi exterioare, turle, stolerie (ferestre, uşi), şarpantă, acoperişul turlelor şi a bisericii de la cota 24 metri, până la peste 40 de metri, tăbluit, termoizolaţie bolţi şi exterior.
Ajutor important de la Primăria Suceava
În Săptămâna Patimilor, Primăria Suceava a acordat un miliard de lei vechi Catedralei „Naşterea Domnului”, bani cu care se vor achita mai multe facturi restante.
„Primarul Sucevei, Ion Lungu, ne-a ajutat şi a promis că va mai acorda fonduri pentru continuarea lucrărilor la catedrală. Dacă vom avea bani, vom cumpăra materiale pentru finisaje şi, având o echipă de muncitori de la Boroaia care lucrează foarte bine, cu conştiinciozitate şi profesionalism, vom duce mai departe lucrările la catedrală”, ne-a spus părintele Argatu.
„Fiecare bănuţ donat catedralei este o jertfă”
Preotul Argatu a mai completat că trebuie, în acest an, „realizate finisaje la interior, care cuprind mai multe etape: amorsă din ciment şi nisip, grunduire, suport pentru frescă neagră (var, nisip şi cânepă tocată), suport pe care va fi aşezată fresca. La fel şi finisaje la exterior: amorsă, grunduit, tencuit, drişcuire, amorsă pentru suport - tencuială decorativă. Trebuie să văruim pe casa scării (amorsă şi var lavabil), adică sunt foarte multe operaţiuni, la care sunt necesare multe materiale. Finisajele interioare sunt pe o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi, la fel şi cele exterioare. Avem nevoie de bani pentru a cumpăra var, ciment, nisip, amorsă, stolerie, pentru că oamenii noştri lucrează continuu, doar să aibă materiale de construcţii”.
Pentru că este nevoie, în primul rând, de materiale de construcţii, firme de profil, oameni de bine pot să sponsorizeze lucrări la catedrală, astfel, devenind ctitori ai acestui locaş de cult. Părintele paroh ne-a spus că încă mai sunt datorii către firma care a pus la dispoziţie o macara uriaşă, necesară lucrărilor la biserică, dar şi către alte firme care au furnizat material lemnos sau altfel de materiale construirii catedralei.
„Fiecare bănuţ donat pentru construirea acestei catedrale este o jertfă, jertfă pe care doar Bunul Dumnezeu o poate răsplăti. Prin jertfa credincioşilor, dar şi cu spijinul autorităţilor locale, al Primăriei Suceava, noi sperăm să mergem înainte cu lucrările la catedrală şi să reuşim să ducem la bun sfârşit tot ce ne-am propus în acest an”, a mai spus, cu speranţă în suflet, părintele Petru Argatu.
( 7 apr 2010, 11:44:06