Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava are stocuri suficiente de sânge pentru a face faţă eventualelor urgenţe care ar putea apărea în preajma Paştelui. Aşa a anunţat directorul unităţii, dr. Maria Pilat, care a arătat că martie s-a dovedit cea mai bună lună din acest an din punct de vedere al numărului de donatori, cu 712 persoane venite să dea sânge până luni. Prin comparaţie, în februarie, s-au prezentat la donare 569 de suceveni. “Am avut o colaborare mai bună cu spitalele, care au trimis mai mulţi aparţinători”, a explicat medicul rata crescută a prezentărilor.
Numărul donatorilor va scădea odată cu debutul sezonului călduros
Maria Pilat a apreciat că numărul donatorilor se va menţine ridicat şi în aprilie, urmând să scadă odată cu debutul sezonului călduros.
„La această oră, singurele grupe mai deficitare sunt B III şi AB IV cu RH negativ. Asta înseamnă că avem cantităţi suficiente pentru a asigura urgenţele, dar nu am reuşit să facem stocuri mai mari. Oricum, în perioada Paştelui şi cererile de sânge din partea spitalelor sunt mai mici, deoarece se fac multe externări, iar majoritatea operaţiilor se reprogramează. Important este să nu apară accidente colective”, a completat şeful CJTS Suceava.
Medicul a mai spus că, în preajma Paştelui, unitatea va funcţiona cu program normal, 08.00-12.00 pentru donatori, cu excepţia zilei de luni, 5 aprilie, când va fi închis. Maria Pilat a subliniat că, deşi bugetul CJTS este insuficient, deocamdată nu se înregistrează probleme cu consumabilele – vată, feşe, ace, seringi, dezinfectante – reactivi şi pungi. De asemenea, nu sunt probleme nici în ceea ce priveşte tichetele acordate drept recompensă persoanelor venite să dea sânge.
Acţiune colectivă de donare, din partea tinerilor de la PD-L Suceava
De menţionat că, în martie, s-a înregistrat şi o acţiune colectivă de donare, din partea tinerilor de la PD-L Suceava, care au oferit săracilor bonurile primite în urma donării.
Potrivit normelor în vigoare, intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile. La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în trei-patru ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ.