Primăria Suceava intensifică demersurile de recuperare a amenzilor, mai ales că sumele pe care le are de încasat de la cei amendaţi se apropie de două milioane de euro. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea are de încasat 7,596 de milioane de lei din amenzi (1,85 milioane de euro), din care 4,227 de milioane de lei( 1,03 milioane euro) sunt din amenzi de circulaţie, iar restul amenzi contravenţionale.
„Am început de mai mult timp acţiunea de recuperare, dar majoritatea amenzilor sunt date persoanelor fizice, care sunt mai greu de executat. Am încercat popriri la locurile de muncă, sunt instituţii care ne-au acordat sprijinul, altele nu. Este destul de greu, dar totuşi avem rezultate şi vom acţiona în continuare pentru recuperare”, a declarat Lungu.
Acesta a afirmat că preferă soluţia de recuperare a banilor şi nu convertirea amenzilor în muncă în folosul comunităţii, deoarece consideră că, dacă aceste persoane nu sunt în stare să-şi plătească amenzile, „în nici un caz nu vor lucra cu devotament pentru primărie”. „Aşadar, vom face tot ce este posibil ca să recuperăm aceşti bani, de care avem nevoie”, a precizat primarul.
Amendat cu 500 de milioane de lei vechi pentru contrabandă de ţigări
Campion la amenzi neplătite este Bogdan Ştefan Seserniuc, sancţionat, potrivit primarului, cu 500 de milioane lei vechi pentru contrabandă de ţigări, dar mai este şi un alt sucevean care are de achitat o amendă de 100 de milioane de lei vechi pentru montarea unei staţii GPL fără autorizaţie în Dorohoi. Lungu declară că acţiunea de recuperare a banilor este destul de dificilă, pe de o parte pentru că unii dintre cei sancţionaţi nu au nici un fel de venituri şi nu pot fi executaţi silit, iar pe de altă parte pentru că unele persoane nu pot fi nici măcar identificate - au mai multe domicilii, au plecat definitiv din Suceava sau din ţară etc.
Din debitele restante, Primăria Suceava reuşeşte să recupereze cam 10 miliarde de lei vechi anual, bani care rămân integral la bugetul local al oraşului, dar procedura este lungă şi greoaie.
„Ar trebui schimbată legislaţia. În alte ţări, dacă nu plăteşti o amendă faci închisoare, la noi legea este mai permisivă. Sunt amenzi de încasat din anul 2000 încoace, unele sunt aproape de termenul de prescriere şi ne intensificăm eforturile de recuperare a lor”, a mai spus Lungu. Termenul de prescriere a unei amenzi este de 5 ani, dar dacă sunt începute demersurile de recuperare, banii pot fi încasaţi şi după acest termen.
( 1 apr 2010, 12:47:10
De matale si de gasca /
Noi stam cu banii'n buzunar /
Si de voi facem basca ??? /
Buzunarul este goool /
Nu...nu la matale /
De vremuri bune ne e dor /
Sa ni le oferi...esti n stare ? /
Te deranjeaza ca te'ntreb /
Ce faci cu banii nostri ? /
Crede'ma ca de mult astept /
Speranta ! dar tot ca prostii /
Stam , muncim, biruri platim /
Si ce sa vezi...nu'i bine /
Att putem...atta stim /
Matale zici ca's cam putine /
Veniturile ce le'ngrosam /
Colea la primarie ?! /
Iarta'ne,dar noi nu te iertam /
Asteapta banii...c'o sa vieee!!!