Bolnavii vor plăti mai mult pe tratamente începând de astăzi, când se scumpesc medicamentele de import ca urmare a actualizării cursului valutar. Ca şi cum nu ar fi fost suficient, în baza noului contract cadru al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care intră în vigoare de astăzi, se compensează doar un singur medicament din fiecare clasă terapeutică, ceea ce înseamnă că bolnavii care vor dori alte pastile, mai scumpe, vor suporta diferenţa de preţ din propriul buzunar.
Tot de astăzi, pacienţii vor plăti şi pentru consultaţiile de la medicul de familie dacă nu şi-au făcut o programare înainte.
Preţul pastilelor străine va creşte cu cel mult 6,25%
Creşterea preţurilor la pastilele străine este cauzată de actualizarea cursului valutar, ceea ce înseamnă că tarifele acestora se vor calcula raportat la 4,25 de lei pentru un euro şi nu la 4 lei, ca până acum. Preţul medicamentelor va creşte cu cel mult 6,25%, spun responsabilii de la Ministerul Sănătăţii, ale căror măsuri nu se opresc aici.
De astăzi, medicii de familie percep taxe între 5 şi 10 lei pentru cei care se prezintă la cabinete fără a avea programare. Suma exactă pe care trebuie să o achite pacientul care cere să fie văzut fără o programare prealabilă va fi stabilită de fiecare medic de familie în parte, doctorii având obligaţia de a afişa la vedere toate tarifele pe care le percep.
Din aprilie, bolnavii în medical, verificaţi dacă se tratează acasă
În plus, din această lună, salariaţii care beneficiază de concedii medicale vor fi controlaţi la domiciliu, cu ajutorul angajatorilor sau al Poliţiei, iar cei care nu vor fi găsiţi acasă vor pierde banii aferenţi concediului medical.
Concret, din aprilie, în baza măsurilor luate de Ministerul Sănătăţii, autorităţile au posibilitatea să verifice dacă persoana care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale. Astfel, plătitorii de indemnizaţii, adică angajatorii sau, după caz, casa de asigurări de sănătate pot să verifice dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află, bolnav, la domiciliu sau la reşedinţa aleasă în orele în care nu se află la unitatea sanitară pentru tratament. Verificările la domiciliu se vor face de către reprezentanţi ai plătitorilor de indemnizaţii şi ai poliţiei, iar în situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului medical.
( 1 apr 2010, 11:50:58