Peste 300 de copaci au fost plantaţi în cursul zilei de ieri în zona statuii lui Ştefan cel Mare din apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei. Acţiunea a fost organizată de Direcţia Silvică Suceava, făcând parte din seria de evenimente organizate în cadrul Lunii Pădurii. La acţiunea de împădurire de ieri au fost prezenţi şefii Direcţiei Silvice Suceava şi angajaţi ai acestei instituţii, câteva zeci de elevi de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, care deţine titulatura de „Eco-şcoală”, precum şi mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai autorităţilor locale şi judeţene.
Printre cei care au lăsat pentru câteva ore munca administrativă şi au venit la plantat copaci se numără preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Popescu, primarul Sucevei, Ion Lungu, precum şi Petru Dulgheru – şeful Direcţiei Sanitar Veterinare, Ionuţ Vartic – directorul Gărzii Financiare, Costel Girigan – inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare şi Eugen Şalar – inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Suceava.
Potrivit şefului Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu, la acţiunea din parcul Cetăţii de Scaun au fost plantaţi peste 300 de copaci ornamentali, molizi, castani, mesteceni, nuci şi sălcii.
„Direcţia Silvică Sucaeva şi-a propus un program de împădurire de 1.400 de hectare, din care 950 de hectare le vom regenera artificial, iar 450 de hectare natural. Şi trebuie spus că este cel mai mare program din ţară pentru împădurire. Suntem la începutul <Lunii Pădurii> şi astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare”, a spus Miheţiu.
Concurs între reprezentanţii autorităţilor la plantat de copaci
Alături de elevii Colegiului Naţional „Dimitrie Cantemir”, reprezentanţii autorităţilor au pus mâna pe lopată şi au plantat copaci, la un moment dat între ei declanşându-se şi o competiţie „neoficială” pentru a vedea cine reuşeşte să planteze mai mulţi arbori. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că din punctul său de vedere astfel de acţiuni trebuie continuate, iar instituţia pe care o conduce va începe după Paşte un proiect amplu de împădurire a 200 de hectare de terenuri degradate.
„Astăzi (n.r. ieri) am plantat doi copaci. Însă trebuie spus că în viaţa mea am plantat mai mulţi copaci decât am tăiat. Am mai plantat şi acasă, în curte, magnolii, pentru că îmi plac foarte mult spaţiile verzi. Pe de altă parte, greul de acum începe, pentru că după Paşte Consiliul Judeţean va planta aproximativ 200 de hectare de pădure pe proiectul guvernamental de terenuri degradate”, a spus Flutur.
El a precizat că îşi doreşte ca parcul din zona Cetăţii de Scaun să ajungă cât mai repede în proprietatea Primăriei Suceava. La rândul său, prefectul judeţului, Sorin Popescu, a spus că ar vrea ca la acţiunea de anul viitor de împădurire a parcului, întreaga zonă să fie în modernizare, având în vedere că municipalitatea are şanse să primească în proprietate parcul Şipote.
„Am făcut documentaţia pentru promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă. Acum este la Ministerul Administraţiei şi sperăm să treacă cât mai repede, astfel încât această suprafaţă să ajungă din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a municipiului Suceava şi în administrarea Consiliului Local şi să transformăm această pădure în parc. Consider că este unul dintre cele mai importante proiecte ale municipalităţii”, a spus Popescu,
În ceea ce-l priveşte pe Ion Lungu, acesta a spus că aşteaptă de cinci ani ca parcul Şipote să ajungă în proprietatea primăriei, astfel încât să poată fi începute lucrările de amenajare a zonei.
„Vrem ca, odată cu modernizarea Cetăţii, să amenajăm şi un circuit turistic, care să includă statuia, Cetatea de Scaun şi parcul dendrologic. Este păcat că acest transfer nu s-a făcut mai devreme, pentru că parcul era parte componentă a proiectului de reabilitare a Cetăţii de Scaun. Trebuiau făcute amenajări foarte interesante, nişte mini-cascade, dar sperăm să găsim alte finanţări pentru a duce la capăt proiectul iniţial”, a spus Ion Lungu.
(31 mar 2010, 13:41:55