Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 mar 2010 - Anul XV, nr. 75 (4366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Luna Pădurii

Peste 300 de copaci au fost plantaţi în zona Cetăţii de Scaun

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 300 de copaci au fost plantaţi în cursul zilei de ieri în zona statuii lui Ştefan cel Mare din apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei. Acţiunea a fost organizată de Direcţia Silvică Suceava, făcând parte din seria de evenimente organizate în cadrul Lunii Pădurii. La acţiunea de împădurire de ieri au fost prezenţi şefii Direcţiei Silvice Suceava şi angajaţi ai acestei instituţii, câteva zeci de elevi de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, care deţine titulatura de „Eco-şcoală”, precum şi mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai autorităţilor locale şi judeţene.

Printre cei care au lăsat pentru câteva ore munca administrativă şi au venit la plantat copaci se numără preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Popescu, primarul Sucevei, Ion Lungu, precum şi Petru Dulgheru – şeful Direcţiei Sanitar Veterinare, Ionuţ Vartic – directorul Gărzii Financiare, Costel Girigan – inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare şi Eugen Şalar – inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Suceava.

Potrivit şefului Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu, la acţiunea din parcul Cetăţii de Scaun au fost plantaţi peste 300 de copaci ornamentali, molizi, castani, mesteceni, nuci şi sălcii.

„Direcţia Silvică Sucaeva şi-a propus un program de împădurire de 1.400 de hectare, din care 950 de hectare le vom regenera artificial, iar 450 de hectare natural. Şi trebuie spus că este cel mai mare program din ţară pentru împădurire. Suntem la începutul <Lunii Pădurii> şi astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare”, a spus Miheţiu.

 

Concurs între reprezentanţii autorităţilor la plantat de copaci

Alături de elevii Colegiului Naţional „Dimitrie Cantemir”, reprezentanţii autorităţilor au pus mâna pe lopată şi au plantat copaci, la un moment dat între ei declanşându-se şi o competiţie „neoficială” pentru a vedea cine reuşeşte să planteze mai mulţi arbori. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că din punctul său de vedere astfel de acţiuni trebuie continuate, iar instituţia pe care o conduce va începe după Paşte un proiect amplu de împădurire a 200 de hectare de terenuri degradate.

„Astăzi (n.r. ieri) am plantat doi copaci. Însă trebuie spus că în viaţa mea am plantat mai mulţi copaci decât am tăiat. Am mai plantat şi acasă, în curte, magnolii, pentru că îmi plac foarte mult spaţiile verzi. Pe de altă parte, greul de acum începe, pentru că după Paşte Consiliul Judeţean va planta aproximativ 200 de hectare de pădure pe proiectul guvernamental de terenuri degradate”, a spus Flutur.

El a precizat că îşi doreşte ca parcul din zona Cetăţii de Scaun să ajungă cât mai repede în proprietatea Primăriei Suceava. La rândul său, prefectul judeţului, Sorin Popescu, a spus că ar vrea ca la acţiunea de anul viitor de împădurire a parcului, întreaga zonă să fie în modernizare, având în vedere că municipalitatea are şanse să primească în proprietate parcul Şipote.

„Am făcut documentaţia pentru promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă. Acum este la Ministerul Administraţiei şi sperăm să treacă cât mai repede, astfel încât această suprafaţă să ajungă din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a municipiului Suceava şi în administrarea Consiliului Local şi să transformăm această pădure în parc. Consider că este unul dintre cele mai importante proiecte ale municipalităţii”, a spus Popescu,

În ceea ce-l priveşte pe Ion Lungu, acesta a spus că aşteaptă de cinci ani ca parcul Şipote să ajungă în proprietatea primăriei, astfel încât să poată fi începute lucrările de amenajare a zonei.

„Vrem ca, odată cu modernizarea Cetăţii, să amenajăm şi un circuit turistic, care să includă statuia, Cetatea de Scaun şi parcul dendrologic. Este păcat că acest transfer nu s-a făcut mai devreme, pentru că parcul era parte componentă a proiectului de reabilitare a Cetăţii de Scaun. Trebuiau făcute amenajări foarte interesante, nişte mini-cascade, dar sperăm să găsim alte finanţări pentru a duce la capăt proiectul iniţial”, a spus Ion Lungu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 300 de copaci au fost plantaţi în zona Cetăţii de Scaun.
 Vizualizări articol: 1011 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 300 de copaci au fost plantaţi în zona Cetăţii de Scaun5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Panarama trimis de
(31 mar 2010, 13:41:55
Atatia tarani prosti laolalta nu am mai vazut demult. Ba, dobitocilor! La sapat nu se vine in costum cu cravata! Dar ce, la voi mai conteaza? Oricum voi va pieptanati cu lingura si mancati cu pieptanul...
2.   Publicitate trimis de
(31 mar 2010, 16:35:59
Cred ca mai interesanta era poza (panoul publicitar) de pe casa de cultura cu streptococii si hemoroizii decat imaginea cu cei doi sapatori de parcuri!Asta-mi aminteste de ce a ramas din parcul de langa biserica catolica dupa actiunea de innoire cu pavele si doborarea de copaci.Si p-ala vreti sa-l demolati,mister lungu?De aia vreti sa-l treceti in patrimoniul primariei ca sa poata fi sadite niscaiva blocuri pt oamenii ,,saraci'' ai sucevei,gen blocul de pe Marasesti pe care cu onoare l-ati autorizat sa fie construit aproape pe mijlocul strazii?De acolo,cei ce vor scutura toalele din balcon pot arunca gunoaiele direct in capul pietonilor sau pe masini,incercati sa faceti o proba acum cat e in constructie inca si vedeti daca am dreptate!!Oricat ar fi fost de privat terenul tot ar fi trebuit sa respecte niste limite normale in disciplina constructiilor,dar la Suceava nu exista asa ceva.Ala de pe Narciselor,mai jos de BICOM e la fel de bine implementat si exemplele pot continua!
3.   Apropo de parcuri trimis de
(31 mar 2010, 16:47:40
Dupa ce s-au construit bloacele astea noi peste tot,UNDE ATI VAZUT COPACII PLANTATI,cei care ar trebui sa corespunda fiecarui locatar,si locurile aferente de parcare fiecarui apartament,caci dupa cate stiu era o obligativitate in asigurarea acestora!S-au poate ca sunt alte reguli in vigoare prin Suceava?Arhitectilor specialisti ai comunei noastre le propun sa masoare distanta dintre blocurile noi de la Nordic din spate(fosta balastiera) si casa de langa,apoi sa ne spuna si noua cam care ar fi distanta legala dintre o constructie si alta??Si tot in legatura cu copacii,raman la parerea mea ca daca s-ar planta copaci in toate gropile din carosabil, sau cum doriti sa le spuneti ulitelor noastre,am avea cea mai viguroasa padure din Moldova.Sa ne traiti dom lungu,sa avem si noi parcuri si paduri viguroase printre dealuri si munti de gunoi.Aferim!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei