Maicile de la Mănăstirea Suceviţa au trecut ieri prin chinurile „focului”. Câteva zeci de minute, feţele bisericeşti au luat lecţii teoretice şi practice pentru folosirea stingătoarelor de incendii în caz de necesitate. Profesori au fost reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, care spun că au ales acest lăcaş de cult deoarece este vorba de un obiectiv de importanţă deosebită în patrimoniul culturii naţionale şi universale.
„Fiind foarte vulnerabile la incendii, fum şi apă, un incendiu produs în aceste instituţii ar putea să le distrugă definitiv sau să conducă la executarea unor lucrări de restaurare migăloase şi costisitoare”, a explicat maiorul Costică Ghiaţă, adjunctul şefului ISU Suceava.
Reprezentanţii acestei instituţii spun că riscul producerii unor incendii sporeşte cu ocazia Sărbătorilor Pascale, printre motivele care generează aceste nenorociri fiind aglomeraţia şi nerespectarea normelor de prevenire a incendiilor.
„O atenţie deosebită este necesară în ceea ce priveşte regulile care trebuie urmate, pentru a se evita izbucnirea unor incendii în lăcaşurile de cult. Cu atât mai mult cu cât, din cauza tipului construcţiilor, a mobilierului specific, a finisajelor interioare, precum şi a vechimii amenajărilor care însumează, uneori, decenii sau secole de la ctitorie, acestea reprezintă o mare vulnerabilitate la incendii. În incintele publice există deseori mari aglomerări de persoane în spaţii restrânse, cu posibilităţi reduse de evacuare în caz de incendiu. Din aceste considerente, riscul de incendiu nu poate fi neglijat în cazul bisericilor şi mănăstirilor, iar luarea unor măsuri eficiente de protecţie la foc, de către preoţi şi alte persoane implicate în buna desfăşurare a activităţii acestora, devine o obligaţie”, a completat maiorul Ghiaţă.
Cu ocazia instructajului de ieri, maicile de la Mănăstirea Suceviţa au luat pus mâna pe stingătoarele de incendiu şi au demonstrat că pot face faţă unui nedorit incendiu.
Reprezentanţii ISU Suceava le-au vorbit maicilor şi despre celelalte măsuri care se iau în caz de incendiu, cum ar fi evacuarea în ordine a enoriaşilor.
(31 mar 2010, 12:08:02