Prima zi în care mieii au fost scoşi la vânzare în piaţa din Suceava a stârnit un interes neaşteptat de mare printre cumpărători, la prima oră a dimineţii vânzându-se deja o treime din capetele aduse.
Ieri a fost prima zi în care crescătorii au venit în Piaţa Mare din Suceava, singura din municipiul reşedinţă de judeţ autorizată până acum pentru un astfel de comerţ. După cum ne-a precizat medicul veterinar care se ocupă de piaţă, trei crescători au expus spre vânzare 35 de miei, iar până în jurul orei 10.00 erau deja vânduţi 12.
Mieii s-au vândut cu 20 de lei kilogramul, exact acelaşi preţ cu care au fost comercializaţi în piaţă şi anul trecut înainte de Sărbătorile de Paşti.
Mieii, greu de adus la greutate optimă în acest an
Crescătorii spun că preţul nu este mare, în condiţiile în care 2010 este un an deosebit, sărbătorile pascale fiind foarte devreme, ceea ce a făcut ca mieii să fie foarte greu de adus la greutate optimă sacrificării.
„A fost foarte greu anul acesta, am hrănit mieii cu zahăr ca să crească mai repede şi să ajungă la o greutate de 10-12 kilograme. Pentru prima zi în piaţă, e foarte bine. Lumea a întrebat şi a cumpărat, sunt miei mai puţini ca anii trecuţi şi cine vrea să cumpere ceva bun trebuie să se grăbească,” ne-a spus Ana Şuiu, din cartierul Iţcani.
Nuţi Iavni, din Chilişeni – Udeşti, era şi ea venită cu miei în piaţă.
„Anul acesta sunt miei mai puţini, am muncit foarte mult cu ei, le-am dat mâncare foarte multă, gândiţi-vă că nu au ieşit o zi din saivan”, ne-a spus femeia, încercând să justifice preţul cerut.
După cum a precizat doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, în momentul de faţă în judeţ există şapte abatoare unde se pot tăia miei, plus opt puncte de sacrificare temporare, în afară de pieţe sucevenii mai putând achiziţiona miei din hipermarketuri şi din măcelăriile autorizate sanitar-veterinar.
(30 mar 2010, 15:05:19