Cele zece autospeciale marca Dacia Logan dotate cu noile radare ale poliţiei, ajunse miercurea trecută în judeţ şi scoase deja în trafic, sunt folosite deocamdată pe străzi doar pentru supravegherea traficului şi pentru efectuarea de probe, până ce radarele vor fi utilizate pentru depistarea şoferilor care circulă cu viteză mai fiind de rezolvat o serie de probleme tehnice şi de finalizat instruirea poliţiştilor care le vor folosi.
Aceste detalii au fost prezentate ieri, când conducerea Serviciului de Poliţie Rutieră din cadrul inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava a oferit presei informaţii oficiale despre noile radare.
Dotările noilor radare
„Aceste radare au un suport de memorie-stocare care asigură 30 de ore de înregistrare audio şi video a traficului. Practic, sistemele de pe aceste maşini au dublu rol, unul de supraveghere a traficului şi altul de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor”, a precizat subinspectorul Mihai Gabinat, şeful Biroului Drumuri Naţional Europene din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.
Printre avantajele noilor aparate de măsurare a vitezei trebuie amintită precizia deosebită a acestora, care înregistrează separat sensurile de mers, standardul înalt al imaginilor surprinse şi capacitatea de a funcţiona şi în caz de temperaturi extreme fără a da erori. Prin acestea, explică poliţiştii, eventualele contestaţii în instanţă ale şoferilor surprinşi cu viteze peste limitele legale nu vor mai avea sorţi de izbândă.
Şoferii care încalcă regulile de circulaţie, prinşi cu înregistrările din trafic
În aceste zile, poliţiştii de la circulaţie ies în trafic cu noile maşini pentru a face probe şi a se obişnui cu modul de funcţionare a radarelor, dar şi pentru a supraveghea şi înregistra traficul.
De altfel, pentru oamenii legii, această capacitate a aparatului, de înregistrare a traficului la standarde deosebite şi timp foarte îndelungat, este considerată deosebit de importantă, prin imaginile surprinse urmând a se putea proba în număr mare şi alte categorii de abateri în trafic (depăşiri neregulamentare, treceri pe roşu, neacordare prioritate de trecere etc).
Radarele, funcţionale în aproximativ două săptămâni
Cât despre momentul în care vor fi puse în funcţiune şi radarele, data exactă nu este încă stabilită. După cum ne-au explicat poliţiştii, pe de o parte se aşteaptă implementarea unui soft fără de care acestea nu pot funcţiona legal, acest proces urmând a se face printr-un program introdus la nivel naţional, iar pe de altă parte abia a început instruirea agenţilor care vor lucra pe aceste maşini. Poliţiştii estimează că maşinile vor putea începe efectiv „vânătoarea” în trafic în două săptămâni.
Cele zece autospeciale marca Logan MCV ale poliţiei vor acţiona în trafic alături de cele patru maşini cu radare deja existente în dotarea Serviciului de Poliţie Rutieră, astfel că vor fi acoperite zilnic foarte multe şosele din judeţ. Viteza este cauza principală a accidentelor rutiere produse în ultimii ani în judeţ şi în ţară, condiţii în care prezenţa radarelor pe străzi este considerată deosebit de importantă în vederea reducerii evenimentelor rutiere, în creştere în ultimii ani.
(30 mar 2010, 13:24:46