Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 29 mar 2010 - Anul XV, nr. 73 (4364)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Biruri multe

Patronii localurilor din Suceava refuză să achite de trei ori taxă pe muzică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Taxele percepute agenţilor economici care utilizează muzică în cadrul spaţiilor comerciale, în număr de trei, sunt contestate de cei mai mulţi  patroni din Suceava, unii dintre ei considerându-se victime ale inspectorilor care le trec pragul din ce în ce mai des şi le cer noi şi noi biruri. 

De cealaltă parte, inspectorii vin în faţa lor cu legea în mână, explicându-le că taxele sunt în vigoare de ani de zile, însă până acum nu s-au făcut foarte multe controale în Suceava.

 

Conform actualelor prevederi legale, patronii de discoteci, cluburi, baruri, saloane de cosmetică, săli de forţă, magazine, chiar şi şoferii de taxi, practic oricine foloseşte în spaţiul său muzică pentru publicul care îi este client, trebuie să scoată bani din buzunar.    

În România sunt trei organizaţii care au dreptul, conform legii, să perceapă câte o taxă. Este vorba de Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR), reprezentant al caselor de producţie muzicală din ţară şi străinătate, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi de Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi, iar fiecare încasează câte o taxă distinctă.

 

Somaţii, sesizări la poliţie şi dosare penale

Vinerea trecută, Eduard Marcovici, inspectorul UPFR care răspunde de Suceava, a efectuat un control în vederea perceperii taxei în câteva localuri din municipiul reşedinţă de judeţ, la care a invitat şi presa.

El a precizat încă de la început că mai puţin de 30% dintre patronii de localuri, baruri ori cluburi din oraş achită taxa de muzică percepută de Uniunea Producătorilor de Fonograme, deşi mulţi dintre ei au fost deja somaţi să o plătească, iar în trei cazuri s-a apelat şi la poliţie, care a întocmit dosare penale pe numele agenţilor economici.

 

Nemulţumirile unuia dintre patroni

Cei mai mulţi patroni nici nu vor să audă de achitarea mai multor taxe. De exemplu, Cornel Lefter, administratorul unui local de pe strada Universităţii, „vizitat” în cadrul controlului de vineri, s-a arătat nemulţumit deoarece tocmai achitase o taxă pentru muzică şi a spus că nu i se pare normal să mai dea alţi bani.

„Eu am achitat o taxă şi mi s-a spus că nu mai trebuie să dau alta. Cereţi ceva, aveţi tot dreptul, dar de ce nu lăsaţi întâi un raport de informare, apoi să umblaţi cu amenzi şi cu impuneri”, s-a arătat nemulţumit patronul.

De cealaltă parte, inspectorul i-a explicat acestuia că taxa pe care a achitat-o este în contul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, iar el reprezintă organizaţia ce apară drepturile caselor de producţie muzicală. Inspectorul i-a lăsat patronului o somaţie de plată, urmând a reveni la acesta în termenul stabilit.

De altfel, cu probleme de acest gen se confruntă cel mai adesea inspectorii, patronii fiind foarte reticenţi mai ales când li se cer mai multe taxe, unii fiind convinşi că pot contesta cu succes în instanţă aceste impuneri de plată şi refuzând clar să scoată vreun leu din buzunar.    

 

Se plăteşte şi muzica de la radio şi TV

„Noi acţionăm în baza legii 8/1996, privind drepturile de autor şi drepturile conexe, şi vizăm articolul care se referă la comunicarea publică a operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe. Cei vizaţi trebuie să fie conştienţi că dacă nu achită taxa comit o infracţiune. Dacă refuză să plătească taxa, deşi au fost informaţi de obligarea achitării acesteia, le înmânez o somaţie de plată, şi dacă tot nu vor să obţină autorizaţia, sesizăm Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei”, a explicat Eduard Marcovici, reprezentantul local al Uniunii Producătorilor de Fonograme din România, subliniind că nu face decât să aplice o lege existentă în România încă din anul 2000, însă care este percepută de puţin timp în Suceava, deoarece până nu de mult nu a existat un inspector pentru această zonă.

În cazul UPFR, taxa este cuprinsă între 20 şi 56 de lei lunar, funcţie de specificul locaţiei.

Taxa trebuie achitată chiar şi în condiţiile în care agentul economic difuzează muzica de la radio ori TV. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patronii localurilor din Suceava refuză să achite de trei ori taxă pe muzică.
 Vizualizări articol: 1946 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.1 din 7 voturi
Patronii localurilor din Suceava refuză să achite de trei ori taxă pe muzică3.157

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   TRAIM CA-N FEUDALISM trimis de
(29 mar 2010, 11:34:20
In acea vreme se percepeau taxe pe orice:fumarit,coserit,etc.In curind o sa platim taxa si pe tuse.
2.   Propunere trimis de
(29 mar 2010, 15:40:55
Daca tot nu sunt bani la buget, propun sa se introduca o taxa pe sex si pe masturbare. E foarte usor, se pune la intrarea in vagin un contor, sau se leaga de outze, in functie de caz. Obligatoriu acest contor trebuie fiscalizat, si bineinteles se vor face controale in vederea verificarii sigiliului. Cred ca vor fi bani de salarii, si asa mai departe.
3.   Solutie trimis de
(29 mar 2010, 22:55:02
Sa se puna taxa pe prostie, asa vom avea un buget de invidiat chia si de catre americani...!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei