Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au avut parte, la finele săptămânii trecute, de două zile extrem de aglomerate, fiind nevoiţi să intervină pentru a stinge nu mai puţin de 11 incendii, extinse pe zeci de hectare de teren. În două situaţii a fost vorba de situaţii extreme, conducerea ISU cerând ajutoare pentru că incendiile se propagaseră pe suprafeţe întinse şi ameninţau construcţii ori suprafeţe de pădure.
Calvarul pompierilor a început de vineri, din jurul orei 10.00. O primă alarmă s-a dat în satul Feteşti, comuna Adâncata, unde un foc pus în curtea Mănăstirii Maicii Domnului, pentru curăţarea terenului, fusese scăpat de sub control din cauza vântului şi a fost nevoie de intervenţia a 40 de oameni, pompieri şi silvicultori, pentru a nu se produce o nenorocire.
Tot vineri dimineaţă, probleme au fost şi în municipiul Câmpulung Moldovenesc, unde un incendiu la vegetaţie uscată s-a extins pe două hectare de teren şi risca să se propage la pădurea din apropiere. Totodată, imediat după prânz, un incendiu mult mai puternic a izbucnit în localitatea Argestru, aici focul cuprinzând o suprafaţă de cinci hectare şi fiind stopat în apropiere de o casă din zonă.
Incendiu pe 15 hectare şi arbori tineri distruşi
Cea mai delicată situaţie a fost însă în comuna Fundu Moldovei, unde zeci de pompieri, lucrători silvici şi câţiva jandarmi au fost mobilizaţi la un incendiu care izbucnise pe un deal şi care, din cauza vântului puternic, se propagase pe aproape 15 hectare, cuprinzând şi o zonă întinsă cu arbori tineri. Intervenţia pentru stingerea incendiului a început puţin după ora 12.00 şi a continuat până la lăsarea întunericului, zona fiind monitorizată şi în cursul zilei de sâmbătă.
Ziua de vineri a continuat cu probleme de acest gen, după ora 18.00 în Vicovu de Sus, în Rădăşeni şi în municipiul Suceava izbucnind alte incendii, tot din cauza incendierii vegetaţiei uscate. Din fericire, pompierii au reuşit să oprească la timp flăcările, în cazul intervenţiei de la Suceava existând pericolul ca un depozit de cherestea să fie cuprins de foc.
Ziua de duminică şi ploaia au oprit incendiile
Problemele au continuat şi sâmbătă, pompierii ISU având de stins în câteva ore patru incendii, izbucnite în Siret, în Solca, în Grăniceşti şi din nou în Vicovu de Sus. Cele mai mari probleme au fost la Grăniceşti, unde un foc pus pe un teren aparţinând Consiliului local din comună s-a extins pe opt hectare de teren.
Incendiile s-au oprit ieri, faptul că a fost sărbătoare, dar şi ploaia oprindu-i pe oameni din incendierile care creează atât de multe probleme. Din păcate, exemplele din ultimele zile arată că numeroasele apeluri făcute de pompieri către cetăţeni, de a nu mai incendia vegetaţia uscată de pe terenuri, nu au avut efectul scontat.
În mai multe cazuri, pompierii şi poliţiştii i-au şi identificat pe cei au dat dovadă de neglijenţă şi nepăsare, vinovaţii urmând a se alege cu dosare penale.