Concertul pascal „Pentru Eroi şi Morminte” susţinut de Grigore Leşe, joi seara, în Catedrala Catolică din municipiul Suceava, a umplut biserica. Dedicat şi memoriei preotului Ştefan Babiaş, fostul decan romano-catolic de Bucovina, care a murit cu câteva zile în urmă, concertul marelui interpret a stârnit fiori majorităţii auditoriului. Prezentat înainte de concert de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Vasile Timiş, drept „un suflet complex care a ştiut să culeagă ce e mai valoros în spiritualitatea românească”, Grigore Leşe a oferit o oră de emoţii şi bucurie celor care au avut joi seara şansa să-l asculte.
Din păcate, spectacolul de înaltă ţinută a fost perturbat de soneriile telefoanelor mobile şi de ţăcănitul tocurilor unor „campioane” ajunse din greşeală la concert şi care au considerat mai adecvate locului plimbările pe pardoseala de marmură. Aceeaşi notă proastă a dat-o şi proasta inspiraţie a unor părinţi de a veni însoţiţi de copii mici, care evident că nu aveau cum să aibă răbdare să stea nemişcaţi şi fără să vorbească, timp de o oră. După patru concerte în catedrala din Suceava, de Paşte şi de Crăciun, până şi artistul a simţit nevoia să atragă atenţia că un spectacol pascal, cu atât mai mult un concert într-o catedrală, impune o anumită stare de spirit, o smerenie pe care toată lumea trebuie să o înveţe. Cum ar trebui să înveţe unii dintre cei care joi seara au fost la spectacol şi să nu întoarcă spatele interpreţilor şi să iasă înainte de bis şi să nu vină ca să se plictisească la concerte care nu le spun nimic, doar pentru că „se poartă”.
Răsplătit de suceveni cu aplauze prelungite pentru muzica dăruită
Pe ansamblu, ultimul act din prima zi a programului „Paştele în Bucovina” a fost o reuşită, cu piese folclorice interpretate de Grigore Leşe la fluier, dobă, toacă, voce, acompaniat de Doina Lavric cu vocea şi cobza, de Zamfira Mureşan -voce şi de Gruia Stoia la orgă. La finalul spectacolului, cei care n-au plecat din biserică înainte de bis s-au ridicat în picioare şi au aplaudat minute în şir în semn de recunoştinţă pentru ora de muzică tradiţională românească, dăruită cu atâta generozitate. Din dragoste pentru bucovineni, Grigore Leşe a cântat de două ori „Cântă cucu-n Bucovina”. Leşe este licenţiat şi doctor în muzicologie al Academiei de Muzică din Cluj.
(28 mar 2010, 07:38:53