Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 mar 2010 - Anul XV, nr. 71 (4362)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Coplată

Ce taxe vom plăti când mergem la doctor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Proiectul de lege care stabileşte cuantumul taxelor pentru o vizită la doctor a intrat în dezbatere publică, iar perspectiva de a scoate bani din buzunar pentru o consultaţie, analiză sau spitalizare îi sperie pe suceveni. Măsura îi nemulţumeşte şi pe medicii de familie, care nu văd în ea decât o nouă încercare de a li se micşora câştigurile şi de a se mai face nişte economii la buget.

„Nu mi se pare corect, dar unde-i lege nu-i tocmeală”, spune Paul Leşanu, de 64 ani, pensionar. „Nu plătim destule taxe? Ni se iau deja atâţia bani din salariu. La orice medic mergem, mai ales în spital, trebuie să cotizăm. Acum vom plăti şi mai mult când ajungem la doctor”, completează Petronela Flodor, de 47 ani, salariată.

 

Coplata, un „adevărat dezastru” pentru medicii de familie

De cealaltă parte, medicii de familie suceveni, prin vocea purtătorului de cuvânt Irina Badrajan, cred că viitoarea măsură nu îi va afecta prea mult pe pacienţi, deoarece nu toată lumea va fi pusă la plată şi, în plus, doar un număr limitat de consultaţii, analize şi spitalizări va fi supus coplăţii. În schimb, pentru doctori va fi „un adevărat dezastru întrucât li se vor reduce câştigurile cabinetelor cu 30%, ceea ce înseamnă faliment”.

„S-a stârnit o panică nejustificată, fiindcă populaţia nu a înţeles ce se întâmplă. La o analiză mai atentă se va vedea, însă, că lucrurile nu se vor înrăutăţi chiar atât de mult după introducerea noului sistem. Şi asta, deoarece multe categorii de persoane sunt scutite de plată, iar pacienţii cu adevărat defavorizaţi sau cu venituri mici vor fi şi ei protejaţi, pentru aceştia statul fiind cel care plăteşte. În plus, bolnavii nu vor scoate bani din buzunar de fiecare dată când merg la doctor, ei vor plăti doar un număr limitat de vizite, restul nemaifiind supuse coplăţii”, a explicat Irina Badrajan.  

 

Până la 600 de lei pe an pentru consultaţiile medicale 

Potrivit proiectului de lege, pacienţii vor plăti până la 600 de lei pe an pentru consultaţiile medicale. Sistemul de coplată se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă.

Pentru contribuţia personală a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sănătate, prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia.

Astfel, coplata pentru o vizită la doctorul de familie va fi de 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu, în afara programului de lucru al medicului, de 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar consultaţia la medicul specialist în afara programului de lucru – 20 lei. Consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, se va taxa cu 20 lei.

La serviciile de recuperare în ambulatoriu, pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj, etc., coplata este de 50 lei pe cură, maxim 100 lei pe an (luându-se în calcul în medie 10 zile per cură, 2 cure/an). Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă de 50 de lei. Pentruunele servicii paraclinice, se va încasa, de asemenea, coplata: analize de laborator – 1 leu/test, radiologie şi explorări  funcţionale – 5 lei, computer tomograf fără substanţă de contrast – 25 lei, iar cu substanţă de contrast – 50 lei, RMN fără substanţă de contrast – 100 lei şi cu substanţă de contrast – 200 lei, angiografie – 150 lei, scintigrafie – 100 lei.

 

Ce servicii nu se vor plăti?

Sunt scutite de plată categoriile de servicii acordate bolnavilor cu afecţiuni incluse în programele de sănătate, pentru afecţiunea de bază: şedinţele de chimioterapie, de  radioterapie şi de hemodializă şi dializă peritoneală etc. În continuare, bolnavii cronici înscrişi în programele naţionale de sănătate vor beneficia de servicii şi tratament gratuite. Categoriile de servicii acordate în situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, până la stabilizarea bolnavului, includ urgenţe chirurgicale - accidente rutiere, casnice (electrocutare, arsuri etc.), de muncă, plăgi prin tăiere, împuşcare, înţepare, apendicite acute, pancreatită acută, colecistită acută, fracturi, etc. şi urgenţe medicale- infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, come, colică biliară, renală, etc. Sunt exceptate de plată şi categoriile de servicii acordate bolnavilor cu afecţiuni endemo-epidemice: boli infecţioase acute (meningite, encefalite) până la stabilizarea bolnavului, boli transmisibile, până la negativare. De asemenea, nu se încasează coplata pentru naştere.

 

Cine este exceptat de la plată?

Categoriile de persoane pentru care coplata va fi suportată din alte surse (buget de stat) sunt următoarele: persoanele fără venituri şi persoanele care fac parte dintr-o familie care au dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001, pensionarii sub 700 lei/lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă, şomerii, alte categorii de persoane care acum beneficiază de gratuităţi în virtutea unor legi specifice (revoluţionari, persecutaţi politic, veterani de război, persoane cu handicap etc.), dacă nu realizează alte venituri decât cele provenite din drepturile băneşti acordate de aceste legi precum şi cele provenite din pensii, gravidele doar pentru serviciile aferente gravidităţii.

 

Din vară, populaţia va plăti dublu pe serviciile medicale

După introducerea coplăţii, populaţia va plăti dublu pe serviciile medicale, având în vedere că fiecare pacient contribuie deja la stat, plătind lunar asigurarea obligatorie de sănătate. Deşi eficienţa noului sistem a fost criticată de o parte a medicilor şi i-a îngrijorat pe bolnavi, Ministerul Sănătăţii spune că această măsură trebuia luată fiindcă în România sunt sub cinci milioane de contribuabili la Sănătate, care nu pot susţine sis­temul sanitar pentru cei aproximativ 22 milioane de cetăţeni. „Coplata este implementată şi în statele occidentale, unde funcţio­nea­ză de mulţi ani şi cu rezultate foarte bune. Pe de o parte, prin acest sistem vom putea avea un control al efectuării sau al neefectuării plăţii către medicii de fa­milie, în raport cu decontarea ulterioară de la CNAS, iar pe de altă parte, încercăm o scădere a tendinţei de adresabilitate a populaţiei către spitale, care, în general, ajunge aici pentru lucruri minore. Este relevant faptul că plătim 46,8% din fondul din con­tri­bu­ţii­le la sănătate pe­ntru serviciile oferite de spitale, media europeană fiind de 40%. În schimb, la medicii de familie, pro­cen­tul este de 5,8%, mult mai mic decât media din UE”, a motivat Attila Cseke.

 

Peste 700 de milioane de lei anual, aduşi în sistem de coplată

După atingerea plafonului de 600 lei pe pacient, nu se mai plăteşte contribuţie personală la serviciile cu coplată.

Ministerul Sănătăţii estimează că peste 9.400.000 de persoane vor fi scutite de la plata tichetelor pentru sănătate.Introdusă ca una dintre principalele clauze ale angajamentului financiar pe care Guvernul l-a încheiat cu FMI şi Banca Mondială, coplata ar urma să genereze în sistem peste 700 de milioane de lei anual, mai spun reprezentanţii ministerului. Mecanismul de coplată va aduce, potrivit oficialilor de la Bucureşti, beneficii printre care creşterea accesului la asistenţa medicală la nivelul adecvat, creşterea eficienţei la nivelul sistemului de sănătate, monitorizarea şi transparenţa cheltuielilor, opţiuni pentru reducerea efortului financiar al contribuabilului şi venituri suplimentare pentru unităţile medicale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce taxe vom plăti când mergem la doctor.
 Vizualizări articol: 1051 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Ce taxe vom plăti când mergem la doctor4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Misto lege! trimis de
(26 mar 2010, 12:06:28
Cred ca legea asta a fost scrisa initial in maghiara si tradusa apoi cu google translate!
Bag de seama ca pana la urma grosul il vor plati tot oamenii santosi si cei care muncesc!
Somerii, pensionarii nu vor plati desi ar trebui sa ne gandim si la "patronii" din Bazar si nu numai, care figureaza ca pensionati pe caz de boala sau someri, negeneralizand totusi! Nu aduc acuze pensionarilor adevarati!
Nu vor plati cei cu accidente cerebro-cardio-vasculare, desi sa nu uitam ca ei se trag in mare parte din lumea sedentarilor, fumatorilor si consumatorilor de alcool in exces!
Vor plati cei care merg foarte rar la doctor, doar pentru un examen de rutina!
Adica tot cei care contribuie cel mai mult cu bani la sistem si care "uzeaza"' cel mai putin sistemul!
2.   De ce? trimis de
(26 mar 2010, 13:21:09
daca salariatul plateste,angajatorul plateste CASS(din salariu),de ce sa mai platim aceste consultatii.Sa nu ni se mai opresca din salariu, si sa ne facem asigurari de sanatate private.(Sa ni se ia de doua ori bani pentru servicii medicale nu este corect)!!!
3.   Nu-nteleg..... trimis de
(26 mar 2010, 18:05:42
Aceasta masura trebuia luata pt ca in Romanica sunt 5 milioane de cotizanti care nu pot sustine sistemul sanitar pentru 22 milioane de oameni. Pe de alta parte, categoriile defavorizate (presupun ca cei 22-5 milioane, adica 17 mil) sunt scutite de la coplata. Adica cei 5 milioane care nu pot sustine sistemul sanitar, brusc, prin coplata facuta TOT din banii lor, o sa sustina dintr-odata acest sistem. Foarte logic pentru acesti guvernanti. Cica dupa ce ajungi cu coplata la 600 lei, nu mai platesti. Pai nu era mai bine sa fie un numar limitat de consultatii gratuite si ce este peste, sa fie cu plata pentru TOTI cetatenii, astfel limitandu-se abuzurile unora cu mersul la doctor? Desi si asta ar fi un abuz, dar parca mai mic! Eu propun sa nu mai platim nimic la sanatate, si toate cabinetele sa fie particulare!
4.   ... trimis de
(26 mar 2010, 21:29:39
Ce se intampla cu clientii "cronicizati" ai spitalelor? Cunosc cazuri de pensionari care fac imprumut la casa lor de ajutor (1000 RON) pe care ii dau la doctor ca sa-i interneze in spital pentru analize. Nu sunt bolnavi, dar odata ca sase luni ii vezi cu bagajelul si cu plicul mergand la spital sa-si faca analizele.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei