Vineri, elevii suceveni vor avea parte de două ore de socializare în loc de cursuri, şi aceasta pentru că profesorii au decis să intre în grevă, prima acţiune cu care îşi anunţă mişcări ample de protest.
Greva va avea loc vineri de la primele ore ale dimineţii, între orele 8:00-10:00, iar profesorii spun că nu vor preda, nu vor avea activitate didactică, ci doar vor fi prezenţi în clase.
„S-a stabilit declanşarea grevei de scurtă durată, de două ore, în data de 26 martie. Copiii vor fi la clasă, însă se vor face activităţi de socializare, nu activităţi didactice”, a spus Constantin Cernica, preşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret”.
În şcoli, profesorii spun că nu au mai făcut niciodată o grevă de socializare, însă susţin că este vorba despre o grevă de avertisment care precede greva generală.
„Am decis să nu mai acceptăm protocoale, pentru că gravitatea stării învăţământului nu se mai poate rezolva decât prin ordonanţe de urgenţă. S-a decis declanşarea grevei de o zi în data de 22 aprilie”, a mai declarat Constantin Cernica, liderul Sindicatului Judeţean „Spiru Haret” Suceava, afiliat Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care numără circa 8.500 membri.
Referendum printre dascăli
Al doilea mare sindicat din judeţul Suceava, afiliat tot la FSLI, este Sindicatul „Bucovina” Rădăuţi, cu 4.600 de membri. Gheorghe Şorodoc, preşedintele acestui sindicat, a spus că a demarat referendumul în rândul membrilor, care va dura două săptămâni, urmând ca în prima parte a lunii aprilie să fie centralizate rezultatele şi să se cunoască formele de protest pe care vor să le adopte profesorii suceveni, până la greva finală.
Acesta a precizat că nu se va încheia nici situaţia şcolară şi astfel nu se va participa nici la examenele naţionale, deci nu va putea avea loc nici admiterea la liceu.
Pe de altă parte, elevii profită din plin de greva dascălilor lor. Decizia profesorilor de a nu mai trece notele în catalog, ci doar pe un carnet, i-a relaxat pe elevi.
Neplata salariilor, comasarea claselor, reducerea numărului de profesori, desfiinţarea de şcoli şi nepunerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti sunt doar câteva dintre nemulţumirile invocate de cadrele didactice şi a căror nesoluţionare îi determină pe aceştia să declanşeze protestele şi să ajungă până la intrarea în grevă generală.