Numărul sucevenilor cu tuberculoză care nu mai au şanse reale de vindecare a crescut în ultimul an, a informat ieri coordonatoarea Programului judeţean de TBC, dr. Maria Muha, care a arătat că mulţi bolnavi au dezvoltat rezistenţă la tratament deoarece şi-au întrerupt medicaţia pentru a merge la lucru, în străinătate.
Potrivit medicului, în 2009, în judeţ, au fost depistate 449 de cazuri noi de tuberculoză şi 77 de situaţii în care boala s-a reactivat, iar principala cauză a fost abandonarea tratamentului.
„Chimio-rezistenţa la tratament, care apare în cazul bolnavilor cu care se colaborează greu, care nu vor să-şi mai urmeze tratamentul sau nu-l fac corect, a crescut în principal din cauza fluctuaţiei populaţiei în străinătate, în căutarea unui loc de muncă. Alte cauze sunt legate de situaţiile socio-economice dificile, şomaj, consum de alcool”, a spus Maria Muha.
TBC-ul rezistent la tratament, văzut de medici ca un „cancer molipsitor”
Ea a explicat că tratamentul împotriva TBC-ului se efectuează după un standard al OMS, timp de şase luni, şi cuprinde patru medicamente antituberculoase. În mod obişnuit, terapia costă 150 de lei pe lună, dar când intervine rezistenţa la tratament, costurile ajung să fie de zece ori mai mari, iar durata de tratament se prelungeşte şi până la 24 de luni.
„Asemenea cazuri sunt irecuperabile, fiind considerate de noi drept un cancer molipsitor. Tratamentul este greu de tolerat, iar durata îndelungată îl face pe pacient să-şi piardă răbdarea şi să-l abandoneze”, a punctat medicul.