Radarele devenite adevărate sperietori înainte de a fi date în folosinţă, după ce s-a aflat că nu pot fi reperate de detectoarele de pe maşinile şoferilor, ajung mâine şi în judeţul Suceava, zece autospeciale marca Logan MCV, dotate cu noile aparate de măsurare a vitezei, urmând a fi preluate de poliţiştii suceveni de la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Deşi, iniţial, mai marilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava li s-a comunicat că în judeţ vor ajunge 12 radare de ultimă generaţie, până la urmă, după noi repartizări făcute la nivel naţional, s-a stabilit ca în judeţul nostru să ajungă doar zece.
La primă oră a dimineţii de mâine, maşinile vor fi preluate de poliţiştii din judeţ, până după-amiază urmând a fi aduse la Suceava.
După cum ne-a precizat comisarul şef Alexa Dumitru Teodorovici, şeful Serviciului Logistic din cadrul IPJ Suceava, până ce radarele vor fi date efectiv în folosinţă mai este nevoie de câteva zile, timp în care colegii de la Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava vor învăţa cum funcţionează acestea. Cel puţin teoretic, această instruire nu ar trebui să dureze foarte mult. Un agent de la „Circulaţie” a urmat deja un curs în acest sens la Bucureşti şi acum, în calitate de operator instructor, va avea misiunea de a-şi învăţa colegii din judeţ cum trebuie să folosească noile aparate de măsurare a vitezei, diferite faţă de cele cu care s-a lucrat până acum.
„Radarele vor acţiona în tot judeţul, prioritare rămân drumurile naţionale, însă vom acoperi şi alte categorii de şosele. În paralel, vom continua să acţionăm şi cu cele patru radare pe care le avem în dotare şi care sunt încă într-o stare bună de funcţionare”, a subliniat comisarul şef.
Ce aduc nou noile radare
Noile autospeciale marca Logan pe care sunt montate radarele, cu motoare 1,5 DCI şi 86 CP, vor fi inscripţionate cu însemnele specifice poliţiei şi au în dotare etilotest pentru stabilirea alcolului pur în aerul expirat, dar si staţie de emisie-recepţie fixă şi mobilă.
Poliţiştii spun că detectoarele de radar nu vor mai avea efect deoarece noile aparate vor acţiona în regim de stand-by. Concret, camera video funcţionează fără a emite unda radio, ceea ce înseamnă că nu poate fi detectată. Când poliţistul observă o maşină care pare să ruleze cu viteză, apasă butonul care porneşte emiţătorul radar, stabilind astfel instantaneu viteza maşinii, fără ca detectorul să mai aibă timp să avertizeze conducătorul auto.
Un dispozitiv GPS care menţionează precis locul în care acţionează aparatul, înlăturând astfel posibilele contestaţii al şoferilor, camerele video care înregistrează în condiţii foarte bune traficul ori faptul că radarele funcţionează şi în condiţii de ger extrem fără a da erori sunt alte avantaje ale noilor aparate.
Conform informaţiilor oferite de Inspectoratul General al Poliţiei Române, toate aparatele radar sunt achiziţionate din fonduri europene, fiind la standardul celor utilizate de poliţia din Europa.
(23 mar 2010, 11:39:28