Ioan Popovici, cunoscut mai mult sub numele de Coaţă, a fost la un pas de a fi arestat din nou la sfârşitul săptămânii trecute. Cererea a fost judecată de magistraţii suceveni la sfârşitul săptămânii trecute, dar a fost respinsă în extremis.
Motivul pentru care poliţiştii suceveni au cerut reîncarcerarea lui Coaţă este schimbarea domiciliului fără ca acest aspect să fie anunţat. Oamenii legii au considerat astfel că Popovici a încălcat una dintre condiţiile puse în momentul eliberării din penitenciar, în toamna anului trecut. Magistraţii Judecătoriei Suceava au considerat că nu se impune trimiterea lui Coaţă în arest, motivând că acesta a fost de bună credinţă la schimbarea domiciliului, ca urmare a divorţului de soţie. Judecătorii au respins şi cererea depusă de Ioan Popovici prin care solicita schimbarea interdicţiei de a părăsi localitatea cu interdicţia de a părăsi România.
Astfel, totul rămâne ca şi până acum, iar Coaţă trebuie să respecte în continuare o serie de condiţii. Conform acestora, „Coaţă” trebuie să se prezinte la Poliţia Municipiului Suceava în anumite zile, să nu deţină, să folosească sau să poarte arme, să nu se apropie direct sau indirect de co-inculpat, părţile vătămate şi martorii din cauză.
Pentru ce este judecat Coaţă
Coaţă a fost arestat în toamna anului 2008 pentru că l-a instigat pe un anume Petrică Mândrilă, zis „Polonic”, să incendieze pensiunea „La Dolce Vita”, aflată în proprietatea lui Gheorghe Berbece. Coaţă dorea astfel să scape de concurenţă pentru că, la rândul său, avea o pensiune, „Casa de piatră”, iar preţul acestei afaceri murdare stabilite de comun acord cu „Polonic” a fost de 50.000 de lei şi un apartament. Executantul şi-a îndeplinit misiunea în noaptea de 28 spre 29 iulie 2008, iar pensiunea „La Dolce Vita” s-a făcut scrum în doar câteva ore, cauzând prejudicii de circa 600.000 de euro. Implicarea lui Coaţă în organizarea şi incendierea pensiunii aparţinând lui Gheorghe Berbece a ieşit la iveală în timp ce „Polonic” era arestat într-un alt dosar. Nemulţumit că nu a primit decât o mică parte din banii promişi, „Polonic” a fost de acord să dea totul în vileag. Din arestul Poliţiei Suceava, „Polonic” a vorbit în mai multe rânduri cu Coaţă, discuţii care au fost înregistrate şi care au devenit ulterior mijloc de probă. Coaţă a fost arestat în septembrie 2008, iar anul următor, în luna octombrie, a fost pus în libertate. Chiar dacă procesul trebuia să se fi finalizat deja, până acum nu s-a întâmplat mai nimic, deoarece magistraţii suceveni au suspendat judecarea cazului până la soluţionarea unei cereri de neconstituţionalitate.