Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a „incendiat”, la sfârşitul săptămânii trecute, hotelul „Călimani”, din municipiul Vatra Dornei, în cadrul unui exerciţiu tactic de cooperare pentru verificarea timpului de răspuns şi a modului de intervenţie şi sincronizare a tuturor structurilor din sistemul local de apărare.
Potrivit scenariului pus la cale de conducerea ISU Suceava, presupusul incendiu a fost anunţat la dispeceratul pompierilor, vineri, ora 11:00.
O angajată a complexului balnear „Călimani” a anunţat telefonic că a izbucnit un incendiu la etajul IV al hotelului, camerele 412 şi 413, incendiu provocat de neglijenţa unui fumător.
Din cauza propagării cu repeziciune a incendiului, au fost afectate circuitele de alimentare cu curent electric, rezultând întreruperea în totalitate a alimentării cu energie electrică a unităţii hoteliere şi oprirea funcţionării ascensoarelor.
La faţa locului a o fost trimisă imediat garda de intervenţie Vatra Dornei, cu toate forţele şi mijloacele, fiind solicitat totodată sprijinul poliţiei, jandarmeriei, poliţiei comunitare, ambulanţei.
Fumul – era prevăzut în scenariu – a inundat total etajul cinci şi mansarda, şi parţial etajul trei şi se propagă cu rapiditate pe instalaţia de ventilare.
În hotel, la acea oră erau cazate circa 175 de persoane, cu diferite boli locomotorii, mare parte persoane în vârstă venite la tratament.
Cinci turişti, captivi în hotel
Zona hotelului „Călimani” a devenit un adevărat furnicar, zeci de maşini ale autorităţilor şi sute de salvatori înconjurând practic unitatea de cazare.
În interiorul hotelului, li s-a spus echipelor de intervenţie, erau surprinse trei persoane la etajul IV, şi două persoane la etajul V, care după momentul întreruperii alimentării cu energie electrică şi din cauza cantităţilor mari de fum au intrat în panică şi nu au mai putut ieşi, existând pericolul intoxicării cu fum.
Au fost chemaţi la faţa locului şi pompierii din Câmpulung Moldovenesc cu autoscara mecanică din dotare, apelându-se şi la echipajul de salvatori de la înălţime din cadrul Vânătorilor de munte - Brigada Vatra Dornei şi echipa Salvamont din zonă.
Din cauza traficului îngreunat în zonă şi a lucrărilor de reabilitare a reţelei de apă-canalizare a oraşului, maşinile pompierilor au parcurs distanţa de 3 km, de la unitate la hotel, în 8 minute. Pe timpul operaţiunilor de intervenţie, din cauza angrenării unui număr mare de forţe şi mijloace necesare intervenţiei şi nerespectării regulilor de circulaţie pe drumurile publice, un autovehicul a fost lovit de o autoutilitară, iar în urma accidentului au rezultat două persoane încarcerate în autoturism, fiind şi în acest caz nevoie de intervenţia echipajelor de la descarcare şi cadrelor medicale de la SMURD şi Ambulanţă.
La finalul aplicaţiei tactice, prim-adjunctul şefului ISU Suceava, colonelul Dan Hoffman, care a coordonat întreaga aplicaţie, s-a declarat mulţumit de modul de intervenţie, timpii de răspuns şi sincronizarea echipelor de salvatori.
„Au fost şi mici deficienţe, pe care, însă, le vom remedia cât mai repede posibil, în cadrul următoarelor activităţi”, a precizat Hoffman.