Copiii străzii din Fălticeni vor avea, începând din această săptămână, un adăpost. Joi, 25 martie, la Fălticeni se va inaugura oficial Adăpostul de zi şi de noapte pentru copiii străzii „Lizuca”, singurul de acest gen din judeţ. din cadrul proiectului „Iniţiativa copiii străzii”.
Adăpostul va avea o capacitate de 12 locuri, dar de serviciile sociale ale adăpostului vor putea beneficia circa 40 de copii pe an. Cu acest serviciu, Protecţia Copilului Suceava încearcă să depăşească nevoile de bază ale copiilor străzii, hrană şi adăpost. Beneficiarii Adăpostului de zi şi de noapte „Lizuca” sunt copii cu vârste între 3-18 ani, care se află în stradă şi au părinţii cu domiciliul pe raza judeţului Suceava.
„Copiii străzii vor beneficia de consiliere, îndrumare şcolară şi, pe baza unei anchete sociale, se vor căuta soluţii pentru problemele copiilor care ajung în adăpost, copii de pe stradă”, ne-a declarat Liviana Enea, purtătorul de cuvânt al Protecţiei Copilului Suceava. Adăpostul de zi şi de noapte pentru copiii străzii „Lizuca” s-a construit prin reabilitarea Centrului de plasament „Dumbrava minunată” din Fălticeni, desfiinţat în anul 2002. Clădirea a fost dotată cu echipamentele şi mobilierul necesare găzduirii minorilor, până la rezolvarea problemelor specifice cu care aceştia din urmă se confruntă.
Peste 500.000 de euro, finanţare
Beneficiarii serviciilor adăpostului „Lizuca” sunt copiii separaţi de familie şi care trăiesc în stradă, minorii care locuiesc împreună cu membrii familiei, dar şi copii care cerşesc, spală parbrize de maşini sau prestează alte activităţi care să le aducă un bănuţ pentru o bucată de pâine.
„Prin acest serviciu se urmăreşte asigurarea unui adăpost sigur pentru copiii străzii, adoptarea unor măsuri preventive împotriva abandonării copiilor, reducerea factorilor de risc pentru minorii vulnerabili şi familiile acestora”, a mai completat Enea.
Consiliul Judeţean Suceava va asigura costurile aferente întreţinerii, reparării şi funcţionării adăpostului timp de 5 ani de la darea acestuia în folosinţă.
Valoarea totală a proiectului este de 459.212 euro, din care 218.502 euro sunt suportaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, restul reprezentând finanţare din partea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.